Ulei de palmier – prezent în foarte multe produse – cât de nociv este?

0

Uleiul de palmier este un tip de ulei vegetal comestibil, derivat din fructul de palmier. În întreaga lume, consumul acestuia este în creștere. Cu toate acestea, este un ulei extrem de controversat.
Uleiul de palmier este prezent în aproape 40% dintre produsele procesate industrial: dulciuri, cereale, pastă tartinabilă, înghețată, lapte praf, chipsuri, cartofi prăjiți, dar și în săpunuri și produse cosmetice.
Pe de o parte s-a raportat ca oferă beneficii pentru sănătate (studiile efectuate sunt destul de dubioase și posibil să fie comandate de mari companii ce folosesc acest ulei), iar pe cealaltă parte poate prezenta riscuri.
Uleiul de palmier este un ulei vegetal relativ ieftin comparativ cu alte uleiuri și poate fi produs tot timpul anului. Concurentul său direct, soia, are o productivitate de 0,8 tone/hectar (la fel ca și floarea soarelui sau rapița. Productivitatea uleiului de palmier este de 9 tone la hectar.
Acest ulei este obținut prin zdrobirea părții cărnoase ce înconjoară sâmburele (un ciorchine de palmier poate avea între 1000 și 3000 de fructe ce sunt formate din sâmburi și o parte cărnoasă).

Uleiul de palmier este concentrat în acizi grași saturați care, atunci când sunt consumați în exces, au efecte dăunătoare asupra arterelor și creierului. Acizii grași saturați din uleiul de palmier sunt cei care au cel mai mare impact asupra nivelului de colesterol sanguin.
Toata lumea a auzit că grăsimile vegetale sunt utile pentru organismul uman. Dar această declarație poate fi atribuită numai la uleiuri compuse din grăsimi nesaturate. În plus, uleiul vegetal conține până la 75% acid linoleic, care practic lipsește din uleiul de palmier.
Problema nu este produsul în sine, ci cantitatea consumată. De exemplu, un baton de ciocolată, o felie cu Nutella (Nutella conține în proporție de 20% ulei de palmier) sau o pungă cu chipsuri nu sunt atât de periculoase pentru sănătate, dacă sunt consumate din când în când și dacă fac parte dintr-o alimentație echilibrată. Adevărata problemă este dezechilibrul global al alimentației.

Niciun comentariu

Nu ratați!