Colina – nutrient cheie pentru ficat si creier – simptomele deficitului, beneficii si surse alimentare

0

Colina este un nutrient vital solubil in apa care face parte din complexul de vitamine B. Acest compus esential este necesar pentru multe functii importante ale organismului, precum structura celulara, transportul nutrientilor si metabolismul. Prin urmare, trebuie asimilata in cantitati adecvate pentru o sanatate optima.
Colina este necesara si pentru a mentine functionarea normala a vezicii biliare, reducand formarea calculilor biliari, a ficatului si functia de formare a lecitinei. Ca si inozitolul, contribuie la reducerea acumularii in exces a grasimilor la nivel hepatic. Este vitala pentru digestia corespunzatoare a alimentelor grase si este utila organismului pentru stocarea mineralelor si vitaminelor, in special pentru calciu si vitamina A.
Deficit de colina
Deficitul de colina poate determina: ciroza hepatica, hemoragie la nivelul rinichilor, hipertensiune arteriala, ateroscleroza, eczeme, slabiciune musculara, pierderi de memorie, ulcer gastric hemoragic, palpitatii, dureri de cap, vertij, diverse simptome cardiace, crestere cu retard, miastenia gravis si alte afectiuni neurologice.
Metabolism si functie hepatica
Deficitul de colina poate provoca sindromul metabolic. Acest lucru duce la rezistenta la insulina, cresterea trigliceridelor serice, colesterol seric ridicat si obezitate. Deficitul de colina poate duce, de asemenea, si la boli ale ficatului gras.
Activitatea si dezvoltarea sistemului nervos
Colina ajuta la producerea de neuroni colinergici necesari sistemului nervos simpatic. Acest lucru ajuta, de asemenea, la buna functionare a muschilor, la memorie si invatare.
Prevenirea cancerului si afectiunilor inflamatorii
O cantitate adecvata de colina incurajeaza nivelurile corespunzatoare de markeri inflamatori precum TNF-alfa, IL-6 si proteina C-reactiva. Persoanele cu deficit de colina pot avea un risc crescut de deteriorare a ADN-ului si cancer.

Crestere si dezvoltare
Colina este esentiala pentru femeile insarcinate si care alapteaza, deoarece este vitala pentru creierul bebelusului si dezvoltarea sistemului sau nervos. Deficitul de colina poate provoca dizabilitati de invatare si probleme de memorie. Colina este prezenta in laptele matern, care ajuta la formarea sistemului nervos. Colina din laptele matern este legata de stilul alimentar al mamei.
Sanatatea pielii
Colina – un membru al familiei de vitamine B – este utila in productia membranelor celulare. Acest lucru este necesar pentru pielea sanatoasa si functionarea corecta a celulelor.
Colina ajuta la producerea de energie, colagen si elastina. Acestea sunt proteine esentiale pentru mentinerea frumusetii si sanatatii pielii.
Alte functii:
• Sustine sanatatea nervilor si, in special, a celor implicati in transmisia neuronala ce afecteaza memoria, sanatatea ficatului si a rinichilor.
Contribuie la reducerea incidentei bolii Alzheimer si Parkinson.
Preventia aterosclerozei si a afectiunilor cardiace.
Contribuie la reglarea presiunii arteriale.
Mentinerea nivelurilor optime de colesterol.
Ameliorarea hepatitelor.
Functie de detoxificare: ajuta ficatul sa elimine substantele toxice din sange.
Alimente bogate in colina:
Oua – in special galbenusul;
Produse lactate – lapte, iaurt, branza etc.
Nuci si leguminoase – fasole, mazare, nuci, arahide etc.
Legume crucifere – conopida, broccoli, varza etc.
Alte surse alimentare bogate in colina: drojdie de bere, germeni proaspeti, ciuperci, arahide, unt de arahide, vegetale cu frunze verzi, tarate de orez, boabe de soia, peste, mazare.
Sursa: www.stylecraze.com; www.webmd.com

Niciun comentariu

Nu ratați!