Mangan – beneficii si surse alimentare

1

Manganul este un mineral important, necesar pentru functionarea normala a creierului, a sistemului nervos si a multor sisteme enzimatice ale organismului.
Corpul este capabil sa stocheze pana la aproximativ 20 mg de mangan in rinichi, ficat si oase. Acest mineral este considerat un nutrient esential si se gaseste in special in seminte si cereale integrale, precum si in cantitati mai mici in legume, fasole, nuci, legume cu frunze verzi si ceai.
Deficitul de mangan
Deficitul de mangan (foarte rar) duce la arteroscleroza, confuzie, convulsii, probleme oculare, probleme ale inimii, dereglari cardiace, nivel crescut de colesterol, iritabilitate, pierdere a memoriei, contractii musculare, deteriorare a pancreasului, transpiratie intensa, puls rapid, macinare a dintilor, tremor si durere de san.
Imbunatateste sanatatea oaselor in combinatie cu alti nutrienti
Manganul este esential pentru sanatatea osoasa. Cand este combinat cu alti nutrienti ca zinc, calciu si cupru, manganul sustine densitatea minerala osoasa. Acest lucru este deosebit de important la persoanele in varsta.
Studiile au aratat ca aproximativ 50% dintre femeile aflate in postmenoapuza si 25% dintre barbatii cu varsta de 50 de ani sunt susceptibili sa sufere de probleme legate de sanatatea oaselor.
Are proprietati puternice antioxidante
Manganul este o componenta a enzimei antioxidante care, fara indoiala, este unul dintre cei mai importanti antioxidanti din organism. Antioxidantii ajuta la protejarea organismului impotriva radicalilor liberi care pot provoca leziuni ale celulelor in organism. Se crede ca radicalii liberi contribuie la imbatranire, boli de inima si unele forme de cancer.
Ajuta la reducerea inflamatiei
Datorita rolului sau antioxidant, manganul poate reduce inflamatia. Dovezile stiintifice sustin ca in combinatie cu glucozamina si controitina, manganul poate reduce durerea osteoartritei.
Ajuta la reglementarea zaharului din sange
Manganul pare sa aiba un rol in reglarea zaharului din sange. Studii multiple au aratat ca persoanele cu diabet zaharat au niveluri scazute de mangan.
Cercetatorii inca incearca sa determine daca nivelurile scazute de mangan contribuie la aparitia diabetului zaharat sau daca o stare diabetica determina scaderea nivelului de mangan.
In plus, manganul este puternic concentrat in pancreas. Este implicat in producerea de insulina, care elimina zaharul din sange. Astfel, manganul poate contribui la secretia adecvata a insulinei si poate ajuta la stabilizarea zaharului din sange.

Previne accidentele vasculare cerebrale
Manganul este un vasodilalator cunoscut, ceea ce inseamna ca ajuta la marirea venelor pentru a transporta eficient sange in tesuturi precum creierul. Nivelurile adecvate de mangan in corp pot contribui la cresterea fluxului sanguin si la scaderea riscului de aparitie a unor afectiuni cum ar fi accidente vasculare cerebrale.
In plus, o parte din continutul de mangan al corpului se gaseste in creier. Mai multe studii sugereaza ca nivelurile de mangan pot fi mai scazute la persoanele cu tulburari de convulsii.
Are un rol in metabolismul nutrientilor
Manganul ajuta la activitatea multor enzime in metabolism si joaca un rol intr-o varietate de procese chimice din organism.
Ajuta la digestia si utilizarea proteinelor si aminoacidelor, precum si la metabolizarea colesterolului si a carbohidratilor.
Manganul ajuta organismul sa utilizeze un numar mare de vitamine, printre care colina, tiamina, vitamina C si E, si asigura functia adecvata a ficatului.
In plus, functioneaza ca un cofactor sau ajutor in dezvoltare, reproducere, producerea de energie, raspunsul imun si reglarea activitatii creierului.
Reduce simptomele menstruatiei
Multe femei sufera de o varietate de simptome la anumite momente in perioada menstruatiei. Acestea pot include anxietate, crampe, durere, modificari ale dispozitiei si chiar depresie.
Cercetarile au aratat ca manganul in combinatie cu calciul poate contribui la ameliorarea acestor simptome.
Protejeaza creierul
Manganul este esential pentru functia sanatoasa a creierului si este folosit adesea pentru a trata tulburarile nervoase specifice.
Manganul poate stimula miscarea mai rapida si mai eficienta a impulsurilor electrice in corp. Ca urmare, functia creierului va fi imbunatatita.
In timp ce nivelurile adecvate de mangan sunt necesare pentru functionarea creierului, este important sa retineti ca prea mult poate avea efecte negative asupra creierului.
Surse alimentare
Cantitati mari de mangan se gasesc in avocado, nuci, alune si seminte, alge si cereale integrale. Acest mineral se gaseste si in afine, galbenus, legume, mazare, ananas si zarzavat. Ierburile care contin mangan sunt lucerna, radacina de brusture, iarba matei, musetelul, rocoina, papadia, silurul, semintele de fenicul, ginseng, hameiul, patrunjelul, menta, zmeura, macesele, inul salbatic, coada soricelului si stevia galbena.
Atentie! Nu depasiti limita superioara de admisie tolerabila de 11 mg/zi. O persoana sanatoasa cu ficat si rinichi functionali poate elimina excesul de mangan alimentar. Cu toate acestea, cei cu afectiuni hepatice sau renale trebuie sa fie precauti.
O acumulare poate provoca leziuni plamanilor, ficatului, rinichilor si sistemului nervos central.
Sursa: https://www.healthline.com/nutrition/manganese-benefits#section12

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!