Surse bogate de vitamina C și cum le puteți introduce în meniul zilnic

1

Vitamina C sau acidul ascorbic este un nutrient esențial și un puternic antioxidant natural. Funcția principală a oricărui antioxidant este de a elimina radicalii liberi nocivi și de a preveni deteriorarea oxidativă și moartea celulară. Dar ceea ce diferențiază vitamina C este că întărește oasele, sintetizează colagenul și anumiți neurotransmițători, metabolizează proteinele, ajută la combaterea cancerului și îmbunătățește absorbția fierului.
Din păcate, corpul uman nu poate sintetiza vitamina C, motiv pentru care este un nutrient esențial. Deci, trebuie să consumați alimente bogate în vitamina C pentru a oferi organismului doza zilnică necesară, care este de 75 mg pentru femei și 90 mg pentru bărbați. Cea mai bună parte este că nu trebuie să depindeți doar de citrice pentru a obține doza zilnică de vitamina C, există și alte alimente care sunt la fel de bogate în această vitamină:
1. Măceșe 

Nume Conținutul de vitamina C Mărimea porției DZR%
Măceșe  426 mg 100 g 710

Puteți consuma ceai de măceșe sau puteți pregăti gem de măceșe, jeleu sau biscuiți. Sau le puteți adăuga în înghețată sau prăjituri.
2. Ardei iute verde

Nume Conținutul de vitamina C Mărimea porției DZR%
Chili verde 242 mg 100 g 404

Puteți adăuga un pic de chili verde tocat în salată pentru a-i da o notă picantă. Adăugați chili verde la curry sau tocană. Puteți, de asemenea, să faceți murături și să îl consumați ca și condiment. Amintiți-vă, dacă nu puteți tolera gustul iute sau suferiți de BII, ulcer stomacal sau ați suferit o intervenție chirurgicală intestinală recentă, vă rugăm să evitați să consumați ceva picant și care include chili.
3. Ardei gras galben

Nume Conținutul de vitamina C Mărimea porției DZR%
Ardei gras galben 183 mg 100 g 306

Adăugați felii de ardei galben în salată, sandwich etc. Puteți adăuga cuburi de ardei galben în paste sau îl puteți folosi în rețetele asiatice sau mexicane. De asemenea, îl puteți umple cu ciuperci tocate sau năut sau orice legumă la alegere și coaceți pentru a face o masă super gustoasă și sănătoasă.
4. Pătrunjel

Nume Conținutul de vitamina C Mărimea porției DZR%
Pătrunjel 133 mg 100 g 222

Adăugați pătrunjel tocat la tarte sau brioșe sărate. Presară pătrunjel tocat pe salată sau adaugă-l în smoothie-ul tău de legume de dimineață. Decorați tocana de legume sau pui cu pătrunjel sau pregătiți o marinată cu acesta pentru a da cărnii sau peștelui o aromă proaspătă distinctă.
5. Ardei gras roșu

Nume Conținutul de vitamina C Mărimea porției DZR%
Ardei gras roșu 128 mg 100 g 213

Adăugați felii de ardei roșu în salată sau sandwich. De asemenea, puteți adăuga ardei gras roșu în rețetele asiatice sau mexicane. Se potrivește bine cu tocanele de pui sau de pește. Adăugați-l în smoothie-ul de dimineață pentru o doză suplimentară de vitamina C.
6. Kale

Nume Conținutul de vitamina C Mărimea porției DZR%
Kale 120 mg 100 g 200

Puteți consuma salata adăugând-o în smoothie-ul de dimineață, salată de legume sau tocană. De asemenea, puteți face împachetări de kale cu ciuperci sau creveți împreună cu alte legume.
7. Kiwi

Nume Conținutul de vitamina C Mărimea porției DZR%
kiwi 92,7 mg 100 g 155

Adăugați kiwi în smoothie-ul de dimineață sau consumați-l ca atare. De asemenea, puteți prepara băuturi de detoxifiere cu kiwi, castraveți și mentă. Dacă urmați o dietă de slăbit, adăugați kiwi într-un castron cu alte fructe și mâncați-le la prânz.
8. Broccoli

Nume Conținutul de vitamina C Mărimea porției DZR%
Brocoli 89,2 mg 100 g 149

Puteți pregăti un smoothie de broccoli foarte sănătos dimineața la micul dejun sau îl puteți găti cu alte legume. Sau coaceți-l împreună cartof dulce / pește / pui.
9. Varza de Bruxelles

Nume Conținutul de vitamina C Mărimea porției DZR%
Varză de Bruxelles 85 mg 100 g 142

Coaceți-le, fierbeți-le sau adăugați-le în bolul de mic dejun care conține și alte legume. Le puteți adăuga și la supă sau la o pizza sănătoasă de casă.
10. Gulie

Nume Conținutul de vitamina C Mărimea porției DZR%
Gulie 62 mg 100 g 103

Puteți să o adăugați la salate, supe sau tocănițe.
11. Portocale

Nume Conținutul de vitamina C Mărimea porției DZR%
portocale 53,2 mg 100 g 89

Puteți mânca fructul așa cum este sau puteți face suc. De asemenea, puteți adăuga suc de portocale la prăjituri sau puteți face gem, jeleu, sirop etc.
12. Lămâia și lime

Nume Conținutul de vitamina C Mărimea porției DZR%
Lămâie 53 mg 100 g 88
Lămâie verde 29,1 mg 100 g 48

Se amestecă sucul unui sfert de lămâie sau jumătate de lime cu două căni de apă și se consumă dimineața pentru a elimina toxinele. Adăugați suc de lămâie sau lime la smoothie-ul dvs. de dimineață de legume sau fructe. De asemenea, puteți face un electrolit de casă folosind lămâie / lime. Faceți un sos de salată sau limonadă și adăugați coajă de lămâie la prăjituri.
13. Clementina

Nume Conținutul de vitamina C Mărimea porției DZR%
Clementina 48,8 100 g 81

Mănâncă un fruct întreg ca gustare sau bea sucul acesteia. De asemenea, puteți adăuga suc de clementină la smoothie-ul de legume de dimineață. Adăugați suc de clementină la prăjituri, cupcakes, tarte etc. Adăugați clementină la salate.
14. Ananas

Nume Conținutul de vitamina C Mărimea porției DZR%
Ananas 47,8 mg 100 g 80

Tăiați fructele în cuburi mici și adăugați o picătură de lime și un vârf de sare roz de Himalaya pentru a vă bucura de o salată de ananas. Puteți adăuga suc de ananas la tocănițe sau la marinarea cărnii. Adăugați bucăți de ananas la pizza pentru a face pizza hawaiană.
15. Conopida

Nume Conținutul de vitamina C Mărimea porției DZR%
Conopidă 46,4 mg 100 g 77

Conopida o puteți adăuga în tocană de legume, puteți face piure sau o puteți prepara la abur și consuma ca și garnitură.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!