Vitamina C sau acidul ascorbic este un nutrient esențial și un puternic antioxidant natural. Funcția principală a oricărui antioxidant este de a elimina radicalii liberi nocivi și de a preveni deteriorarea oxidativă și moartea celulară. Dar ceea ce diferențiază vitamina C este că întărește oasele, sintetizează colagenul și anumiți neurotransmițători, metabolizează proteinele, ajută la combaterea cancerului și îmbunătățește absorbția fierului.
Din păcate, corpul uman nu poate sintetiza vitamina C, motiv pentru care este un nutrient esențial. Deci, trebuie să consumați alimente bogate în vitamina C pentru a oferi organismului doza zilnică necesară, care este de 75 mg pentru femei și 90 mg pentru bărbați. Cea mai bună parte este că nu trebuie să depindeți doar de citrice pentru a obține doza zilnică de vitamina C, există și alte alimente care sunt la fel de bogate în această vitamină:
1. Măceșe
Nume | Conținutul de vitamina C | Mărimea porției | DZR% |
Măceșe | 426 mg | 100 g | 710 |
Puteți consuma ceai de măceșe sau puteți pregăti gem de măceșe, jeleu sau biscuiți. Sau le puteți adăuga în înghețată sau prăjituri.
2. Ardei iute verde
Nume | Conținutul de vitamina C | Mărimea porției | DZR% |
Chili verde | 242 mg | 100 g | 404 |
Puteți adăuga un pic de chili verde tocat în salată pentru a-i da o notă picantă. Adăugați chili verde la curry sau tocană. Puteți, de asemenea, să faceți murături și să îl consumați ca și condiment. Amintiți-vă, dacă nu puteți tolera gustul iute sau suferiți de BII, ulcer stomacal sau ați suferit o intervenție chirurgicală intestinală recentă, vă rugăm să evitați să consumați ceva picant și care include chili.
3. Ardei gras galben
Nume | Conținutul de vitamina C | Mărimea porției | DZR% |
Ardei gras galben | 183 mg | 100 g | 306 |
Adăugați felii de ardei galben în salată, sandwich etc. Puteți adăuga cuburi de ardei galben în paste sau îl puteți folosi în rețetele asiatice sau mexicane. De asemenea, îl puteți umple cu ciuperci tocate sau năut sau orice legumă la alegere și coaceți pentru a face o masă super gustoasă și sănătoasă.
4. Pătrunjel
Nume | Conținutul de vitamina C | Mărimea porției | DZR% |
Pătrunjel | 133 mg | 100 g | 222 |
Adăugați pătrunjel tocat la tarte sau brioșe sărate. Presară pătrunjel tocat pe salată sau adaugă-l în smoothie-ul tău de legume de dimineață. Decorați tocana de legume sau pui cu pătrunjel sau pregătiți o marinată cu acesta pentru a da cărnii sau peștelui o aromă proaspătă distinctă.
5. Ardei gras roșu
Nume | Conținutul de vitamina C | Mărimea porției | DZR% |
Ardei gras roșu | 128 mg | 100 g | 213 |
Adăugați felii de ardei roșu în salată sau sandwich. De asemenea, puteți adăuga ardei gras roșu în rețetele asiatice sau mexicane. Se potrivește bine cu tocanele de pui sau de pește. Adăugați-l în smoothie-ul de dimineață pentru o doză suplimentară de vitamina C.
6. Kale
Nume | Conținutul de vitamina C | Mărimea porției | DZR% |
Kale | 120 mg | 100 g | 200 |
Puteți consuma salata adăugând-o în smoothie-ul de dimineață, salată de legume sau tocană. De asemenea, puteți face împachetări de kale cu ciuperci sau creveți împreună cu alte legume.
7. Kiwi
Nume | Conținutul de vitamina C | Mărimea porției | DZR% |
kiwi | 92,7 mg | 100 g | 155 |
Adăugați kiwi în smoothie-ul de dimineață sau consumați-l ca atare. De asemenea, puteți prepara băuturi de detoxifiere cu kiwi, castraveți și mentă. Dacă urmați o dietă de slăbit, adăugați kiwi într-un castron cu alte fructe și mâncați-le la prânz.
8. Broccoli
Nume | Conținutul de vitamina C | Mărimea porției | DZR% |
Brocoli | 89,2 mg | 100 g | 149 |
Puteți pregăti un smoothie de broccoli foarte sănătos dimineața la micul dejun sau îl puteți găti cu alte legume. Sau coaceți-l împreună cartof dulce / pește / pui.
9. Varza de Bruxelles
Nume | Conținutul de vitamina C | Mărimea porției | DZR% |
Varză de Bruxelles | 85 mg | 100 g | 142 |
Coaceți-le, fierbeți-le sau adăugați-le în bolul de mic dejun care conține și alte legume. Le puteți adăuga și la supă sau la o pizza sănătoasă de casă.
10. Gulie
Nume | Conținutul de vitamina C | Mărimea porției | DZR% |
Gulie | 62 mg | 100 g | 103 |
Puteți să o adăugați la salate, supe sau tocănițe.
11. Portocale
Nume | Conținutul de vitamina C | Mărimea porției | DZR% |
portocale | 53,2 mg | 100 g | 89 |
Puteți mânca fructul așa cum este sau puteți face suc. De asemenea, puteți adăuga suc de portocale la prăjituri sau puteți face gem, jeleu, sirop etc.
12. Lămâia și lime
Nume | Conținutul de vitamina C | Mărimea porției | DZR% |
Lămâie | 53 mg | 100 g | 88 |
Lămâie verde | 29,1 mg | 100 g | 48 |
Se amestecă sucul unui sfert de lămâie sau jumătate de lime cu două căni de apă și se consumă dimineața pentru a elimina toxinele. Adăugați suc de lămâie sau lime la smoothie-ul dvs. de dimineață de legume sau fructe. De asemenea, puteți face un electrolit de casă folosind lămâie / lime. Faceți un sos de salată sau limonadă și adăugați coajă de lămâie la prăjituri.
13. Clementina
Nume | Conținutul de vitamina C | Mărimea porției | DZR% |
Clementina | 48,8 | 100 g | 81 |
Mănâncă un fruct întreg ca gustare sau bea sucul acesteia. De asemenea, puteți adăuga suc de clementină la smoothie-ul de legume de dimineață. Adăugați suc de clementină la prăjituri, cupcakes, tarte etc. Adăugați clementină la salate.
14. Ananas
Nume | Conținutul de vitamina C | Mărimea porției | DZR% |
Ananas | 47,8 mg | 100 g | 80 |
Tăiați fructele în cuburi mici și adăugați o picătură de lime și un vârf de sare roz de Himalaya pentru a vă bucura de o salată de ananas. Puteți adăuga suc de ananas la tocănițe sau la marinarea cărnii. Adăugați bucăți de ananas la pizza pentru a face pizza hawaiană.
15. Conopida
Nume | Conținutul de vitamina C | Mărimea porției | DZR% |
Conopidă | 46,4 mg | 100 g | 77 |
Conopida o puteți adăuga în tocană de legume, puteți face piure sau o puteți prepara la abur și consuma ca și garnitură.
[…] scurta durata răcelilor si poate fi folosită chiar ca remediu natural pentru pneumonie. 📌 Surse bogate de vitamina C și cum le puteți introduce în meniul zilnic 3. Zinc Zincul este folosit în mod obișnuit ca remediu fără prescripție medicală pentru […]