Vitamina B1 – surse alimentare, importanta si simptomele deficitului

2

Vitamina B1 (tiamina) este un nutrient vital, care joaca un rol important in mentinerea unui sistem nervos si cardiovascular sanatos.
Vitamina B1 este una dintre cele 8 vitamine solubile in apa din familia complexului B. Ajuta la conversia carbohidratilor in glucoza, care, la randul sau, este utilizata pentru a produce energie pentru efectuarea diferitelor functii ale corpului. Vitamina B1 este, de asemenea, necesara pentru defalcarea grasimilor si a proteinelor.
In plus, vitamina B1 mentine tonusul muscular de-a lungul peretilor tractului digestiv si promoveaza sanatatea sistemului nervos, a pielii, parului, ochilor, gurii si a ficatului. De asemenea, imbunatateste capacitatea organismului de a rezista la stres si este denumita adesea vitamina “anti-stres”.
Importante surse de vitamina B1
» Cereale integrale
» Drojdie de bere
» Paine neagra
» Orez brun
» Secara
» Germeni de grau
» Fasole, linte
» Sparanghel
» Cartofi (nu prajiti)
» Ciuperci
» Spanac
» Mazare verde
» Seminte de floarea soarelui
» Rosii
» Vinete
Adaugarea acestor alimente in dieta dumneavoastra va asigura un nivel sanatos de vitamina B1. Din pacate, supraincalzirea si refrigerarea pe termen lung pot distruge tiamina.
Simptomele deficitului de vitamina B1
Simptomele timpurii ale deficientei vitaminei B1 (tiamina) includ letargia, iritabilitatea, pierderea memoriei, pierderea somnului sau a poftei de mancare, scaderea in greutate, indigestia sau constipatia. Daca acest deficit persista mult timp ar putea duce la o forma severa de deficit de tiamina, cunoscuta sub numele de beri-beri. Aceasta afectiune este caracterizata de nervi, anomalii ale creierului, dar simptomele variaza de la o persoana la alta si depind de o serie de factori. Cateva exemple sunt explicate mai jos:
Beri-beri uscat: aceasta afectiune implica anomalii ale nervilor si ale muschilor, senzatie de intepatura la nivelul degetelor, o senzatie de arsura la nivelul picioarelor pe timp de noapte, crampe la picioare si atrofiere musculara.
Beri-beri umed: simptomele frecvente includ batai anormal de rapide ale inimii, retentie de lichide in picioare, edem pulmonar si hipotensiune arteriala.
Tratamentele alternative au ca scop principal corectarea deficitului de tiamina. Acestea pun accentul pe consumul de alimente bogate in vitamina B1 si alte vitamine din complexul B, precum orez brun, cereale integrale, fructe si legume proaspete, seminte, nuci, si iaurt. Se recomanda evitarea consumului unei cantitati mari de apa (maxim un pahar) la masa, deoarece pot determina eliminarea vitaminelor inainte ca acestea sa fie absorbite de organism.
Beneficiile vitaminei B1 (tiamina)

Promoveaza productia de energie
Zaharul este principala sursa de energie in corp, in cazul in care acesta este oxidat pentru a forma energie utilizabila din cauza prezentei vitaminei B1. Aceasta face parte dintr-un sistem enzimatic complex, numit sistemul de piruvat dehidrogenaza, care ajuta la oxidarea zaharului. Este, de asemenea, necesar pentru functionarea acestui sistem enzimatic, care elibereaza energie pentru o varietate de functii in organism.
Protejeaza nervii
Vitamina B1 ajuta la dezvoltarea adecvata a invelisurilor de mielina in jurul nervilor. O deficienta a acestei vitamine poate duce la degenerarea acestor acoperiri, ceea ce poate duce la leziuni ale nervilor si alte complicatii.
Previne bolile cardiace
Vitamina B1 ajuta la producerea neurotransmitatorului acetilcolina, care este utilizat pentru transmiterea mesajelor intre nervi si muschi si pentru a asigura functia cardiaca adecvata. Decifitul de vitamina B1 poate duce, prin urmare, la functii cardiace neregulate. Atunci cand s-a administrat vitamina B1 intravenos timp de 7 zile, persoanele care sufera de insuficienta cardiaca congestiva au prezentat imbunatatiri considerabile ale ecocardiogramelor, ceea ce demonstreaza faptul ca poate preveni bolile de inima.
Previne cataracta
Atunci cand este utilizat impreuna cu alti nutrienti esentiali, vitamina B1 poate intarzia sau preveni aparitia cataractei.
Proprietati anti-imbatranire
Vitamina B1 functioneaza ca un puternic antioxidant, care va ajuta sa va protejati corpul de semnele de imbatranire, cum ar fi ridurile, petele de varsta si alte afectiuni legate de varsta care afecteaza regulat organele.
Promoveaza digestia
Aceasta vitamina ajuta la secretia de acid clorhidric, care este esentiala pentru digestia completa a particulelor alimentare.
Previne boala Alzheimer
Vitamina B1 incetineste progresia bolii Alzheimer. Cand pacientii sunt tratati cu suplimente de vitamina B1, acestia simp o usurare a bolii.
Imbunatateste memoria
Vitamina B1 va poate imbunatati memoria si puterea de concentrare. Este utilizata in tratamentul multor tulburari nervoase, cum ar fi scleroza multipla. Este foarte bine cunoscuta pentru impactul sau pozitiv asupra sistemului nervos si o atitudine mentala sanatoasa.
Stimuleaza productia de hemoglobina
Vitamina B1 joaca un rol important in producerea globulelor rosii, care mentin oamenii sanatosi, activi si energici.
Amelioreaza efectele alcoolismului
Vitamina B1 poate preveni deficientele cauzate de ciroza, infectii, hipertiroidism si alte efecte ale alcoolismului.
Imbunatateste apetitul
Aceasta vitamina poate imbunatati semnificativ apetitul si vigilenta mentala
Nota: vitamina B1 este o vitamina solubila in apa si este expulzata prin urina. Prin urmare, asigurati-va ca mentineti o dieta bine echilibrata, care poate reincarca in mod regulat cantitatile necesare de vitamina B1.
Sursa: www.organicfacts.net

2 comments

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!