Complexul B de vitamine – 10 avantaje pentru sanatate si simptomele deficitului

0

Complexul B este un grup de 8 vitamine esentiale solubile in apa, care servesc roluri diferite in organism. Acestea ar trebui incluse in dieta zilnica.
Studiile au aratat ca acest grup de vitamine este esential in promovarea sanatatii creierului prin stimularea sintezei diferitelor substante neurochimice.
In complexul B de vitamine gasim B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B5 (acidul pantotenic), B6 (piridoxina), B7 (biotina), B9 (folat/acid folic) si B12 (cobalamina).
Aceste vitamine se gasesc cel mai frecvent in seminte, oua, carne si leguminoase. Fiecare dintre aceste vitamine au functii specifice.
Vitaminele B favorizeaza sanatatea nervilor, imbunatatind astfel functia creierului. De asemenea, ele stimuleaza sanatatea inimii si imunitatea. Studiile arata ca folatul (vitamina B9) ajuta la prevenirea defectelor la nastere.
Sanatatea creierului
Vitaminele B mentin sanatatea sistemului nervos central. Mai precis, vitaminele B6, B12 si B9 au fost legate de o sanatate cognitiva mai buna la persoanele in varsta.
S-a constatat ca persoanele care sufera de dementa au un nivel scazut de vitamine B (in special folat si vitamina B12).
Alte atudii au aratat ca o concentratie mai mare de vitamina B6 are efect benefic pentru memorie.
Acidul folic si vitamina B12 pot ajuta, de asemenea, la tratamentul depresiei. S-a constatat ca persoanele cu tendinte depresive au niveluri mai scazute ale acestor doua vitamine. Nivelurile scazute de folat se gasesc deseori la persoanele cu tulburari de dispozitie.
Stimuleaza functia nervilor
Vitamina B12 a fost legata de regenerarea nervilor. In studiile efectuate s-a consatat ca aceasta vitamina promoveaza regenerarea nervului in cazul unei leziuni a nervilor periferici.
Vitamina B12 are un efect antiapoptotic si antinecrotic (previne moartea timpurie a celuleleor) asupra neuronilor creierului.
Sanatatea cardiovasculara
Vitaminele B ajuta la refacerea diferitelor depozite de energie din organism. O deficienta a acestora poate duce la reducerea stocurilor de energie, asociate cu disfunctia miocardica la pacientii cu insuficienta cardiaca.
Acidul folic si vitamina B12 au un potential tratament pentru bolile de inima. Acestea reduc nivelul de homocisteina cu 25%. Homocisteina este un aminoacid care apare in organism, al carui nivel ridicat a fost legat de boli de inima.
Deficitul de vitamina B1 poate duce la beriberi, o boala caracterizata prin inflamatia nervilor si insuficienta cardiaca.

Imunitate
Grupul de vitamine B a fost identificat cel care mentine sistemul imunitar puternic. Studiile efectuate arata ca o deficienta de vitamina B6 poate duce la modificari nedorite ale raspunsurilor imunitare.
Anemie
Vitaminele B sunt cunoscute pentru a trata diferite forme de anemie. In timp ce folatul si vitamina B12 pot trata si preveni anemia megaloblastica (caracterizata prin globule rosii foarte mari si scaderea numarului lor), vitamina B6 poate trata anemia sideroblastica.
Vitamina B12 este esentiala pentru producerea globulelor rosii, care, la randul lor, transporta oxigen in toate partile corpului. O deficienta de vitamina B12 poate provoca cea mai frecventa forma de anemie, numita anemie pernicioasa (caracterizata prin lipsa suficienta de celule rosii din sange).
Sanatatea digestiva
Exista cercetari care arata ca dexpantenolul, un derivat al vitaminei B5, poate usura constipatia.
Vitaminele B s-au dovedit a fi utile pentru sistemul digestiv. Deficitul de vitamina B12 a fost observat in mai multe cazuri de boli ale ficatului, inclusiv ciroza si hepatita. De asemenea, poate avea un rol de jucat in reducerea severitatii ulcerelor stomacale.
La pacientii cu sindromul de colon iritabil, suplimentarea cu vitamina B1 a redus majoritatea simptomelor, inclusiv oboseala.
S-a descoperit ca vitaminele B6, B9 si B12 ajuta la prevenirea cancerului gastro-intestinal. In studiile efectuate, vitamina B6 reduce stresul oxidativ, putand astfel combate cancerul colorectal.
Sanatatea hormonala
Vitaminele din complexul B sunt implicate in metabolismul si activitatea estrogenului. Vitamina B6 a fost legata de reglarea hormonilor. Cu toate acestea, cercetarile se limiteaza aici si sunt necesare studii suplimentare.
Migrene
S-a constatat ca suplimentarea cu vitamina B2 amelioreaza migrenele atat la adulti cat si la copii. Elementul nutritiv poate reduce frecventa si durata migrenei.
Alte surse mentioneaza ca vitamina B2 este eficienta in tratarea durerilor de cap. Mecanismul din spatele acestui fapt sunt neclare si sunt necesare studii suplimentare.
Sarcina
Folatul (vitamina B9) ar putea fi cea mai importanta vitamina B care trebuie luata in timpul sarcinii. Aceasta vitamina previne defectele sugarilor la nastere.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, vitamina B6 joaca un rol major in timpul sarcinii. S-a descoperit ca previne preeclampsia (o complicatie periculoasa a sarcinii insotita de tensiune arteriala foarte mare) si nastere prematura.
Vindecarea ranilor
Studiile au aratat ca vitaminele B (impreuna cu vitamina C) influenteaza pozitiv cheratinocitele si fibroblastele. In acest fel, vitaminele pot grabi procesul de vindecare al ranilor.
Simptomele unei deficiente de vitamine din complexul B:
• Slabiciune
Oboseala
Confuzie
Tremur din picioare si maini
Greata
Anemie
Iritatii ale pielii
Crampe abdominale
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.

Niciun comentariu

Nu ratați!