Ceai Matcha – beneficii si proprietati

0

Matcha este o pulbere verde de ceai, macinata, din frunzele plantei Camellia sinensis. Aceste frunze sunt protejate de expunerea la lumina directa a soarelui pentru a reduce ritmul fotosintezei si pentru incetinirea cresterii plantelor.
Acest ceai este bogat in vitaminele A, C, E, K si complexul de vitamine B. Contine minerale, inclusiv seleniu, crom, zinc si magneziu. Este bogat in componente antioxidante precum polifenoli, catechine si clorofila.
Relaxant
Ceaiul matcha ofera un sentiment calmant asupra corpului. L-teanina, un aminoacid prezent in acest ceai verde are proprietati anti-anxiolitice, care ajuta la stimularea undelor alfa din creier. Aceste valuri alfa sporesc starea de spirit, incurajeaza relxarea si provoaca un sentiment profund de claritate mentala.
Sursa bogata de antioxidanti
Ceaiul matcha contine antioxidanti precum catechinele – EGCG (galactatul epigallocatechin), care detoxifica organismul. Acesti antioxidanti cauta radicalii liberi si neutralizeaza efectele lor daunatoare. Astfel, protejarea organismului de aparitia tulburarilor sau inflamatiilor asociate stresului oxidativ sunt reduse considerabil.
Detoxifiant
Clorofilul prezent in ceaiul matcha este un excelent detoxifiant care ajuta la curatarea sangelui. Ajuta la mentinerea alcalinitatii sangelui si a tesuturilor. Clorofila contribuie, de asemenea, la prevenirea asocierii toxinelor daunatoare cu peretii colonului si le elimina acestora din corp.
Anti-cancerigen
Potrivit studiilor, ceaiul matcha are potential anti-cancerigen, prin medierea reprogramarii metabolice a celulelor canceroase. Studii multiple au aratat ca polifenolii prezenti in acest ceai impiedica proliferarea celulelor canceroase maligne si promoveaza inducerea apoptozei.
Energizant
Ceaiul matcha contine o forma de cafeina, o alta forma decat cea continuta de cafeaua obisnuita. Aceasta forma gasita in ceai este cunoscuta sub numele de teofilina si este capabila sa sustina nivelurile de energie fara a cauza efecte adverse.
Eliberarea lenta a energiei datorita teofilinei ajuta la sustinerea functionalitatii glanelor suprarenale. De asemenea, mentine nivelurile hormonale optime.

Sanatatea ochilor
Consumul ceaiului matcha ajuta la absorbtia catechinului in tesuturile ochilor, ceea ce ajuta la prevenirea tulburarilor oculare.
Pierdere in greutate
Catechinele prezente in ceaiul matcha conduc la o reducere a grasimii corporale stimuland metabolismul.
Imbunatateste concentrarea
Studiile au demonstrat ca ananul gasit in ceaiul matcha actioneaza ca un neurotransmitator. Are un efect calmant asupra creierului fara a provoca somnolenta. Acest efect linistitor a ajutat calugarii budisti sa-si mentina concentrarea profunda in timul sesiunilor de meditatie.
Ceaiul matcha ajuta la reducerea raspunsurilor stresului fiziologic si psihic prin inhibarea excitatiei neuronale. De asemenea, stimuleaza memoria si concentrarea.
Protejeaza impotriva infectiilor
Ceaiul matcha bogat in EGCG ajuta la combaterea diferitelor infectii bacteriene, virale si fungice.
Imbunatateste functia gastrointestinala
Ceaiul matcha este util pentru tratarea tulburarilor gastrointestinale. Studiile de cercetare au relevat faptul ca ajuta la eliminarea substantelor chimice nocive si a toxinelor.
Sistem imunitar
Matcha contine diferiti antioxidanti, polifenoli, epigallocatechin si L-teanina. Toate acestea contribuie la stimularea sistemului imunitar si la protejarea impotriva diferitelor bacterii, virusi si infectii.
Sanatatea cardiovasculara
EGCG prezent in ceaiul matcha ajuta la scaderea nivelului de colesterol, mentinand astfel un sistem cardiovascular sanatos. Un studiu efectuat de cercetatorii de la Departamentul de Medicina, Universitatea din Alabama, Birmingham, SUA, au demonstrat ca EGCG ajuta la reducerea acumularii de lipide si promoveaza autofagia.
Sursa: organicfacts.net

Niciun comentariu

Nu ratați!