Beneficiile dietei fara gluten

1

Popularitatea dietei fara gluten a crescut datorita numeroaselor beneficii pentru sanatate. Initial, dieta fara gluten a fost dezvoltata pentru persoanele care sunt intolerante la aceasta substanta.
Glutenul sustine inflamatia in organism, asadar daca te numeri printre persoanele care racesc des, au disconfort abdominal, sufera de balonare sau au ocazional diaree, sunt diagnosticati cu sindrom de colon iritabil sau au des dureri de cap, atunci dieta fara gluten ar putea fi o alegere buna in stilul de viata.
Imbunatateste nivelul energiei
Nivelul scazut al energiei a devenit atat de comun in zilele noastre incat majoritatea oamenilor considera ca are o cauza mai profunda. Intoleranta la gluten poate lua diverse forme si poate avea diferite niveluri de severitate, unele atat de usoare incat tind sa nu se observe. In acest caz, un sentiment de oboseala si lipsa de energie poate fi cauzat de consumul alimentelor bogate in gluten.
Permite imbunatatirea absorbtiei nutrientilor
Intoleranta la gluten se poate manifesta in cele mai subtile moduri, inclusiv slabirea absorbtiei nutrientilor.
Scade riscul aparitiei cancerului
Glutenul este o proteina asociata cu un nivel ridicat de inflamatie in organism, determinand in cele din urma o crestere a stresului oxidativ. Inflamatia se afla in centrul multor modificari canceroase, deoarece sistemul imunitar poate fi suprimat si pus in imposibilitatea de a avea grija de modificarile canceroase.
Imbunatateste imunitatea
Stiati ca o proportie semnificativa a sistemului imunitar se afla in intestin? O dieta fara gluten reduce inflamatia in intestin, permitand bacteriilor bune sa functioneze neintrerupt. Astfel, scade incidenta toxiinfectiilor alimentare si a altor infectii raspandite prin consumul oral.
Reduce aparitia artritei
Exista cateva tipuri de artrita, chiar daca acestea au o componenta comuna: inflamatia articulara. Indepartarea glutenului din dieta ajuta la reducerea inflamatiei. Persoanele care nu mai consuma gluten au observat o usurare a simptomelor acestei afectiuni.

Reduce riscul bolilor de inima si accident vascular cerebral
Multe boli ale inimii si ale vaselor sanguine sunt caracterizate de inflamatie. Urmand o dieta fara gluten va puteti reduce riscul aparitiei acestor afectiuni.
Reduce semnificativ simptomele bolii celiace
Boala celiaca este o afectiune caracterizata printr-un raspuns imun la gluten, determinand inflamatie in intestinul subtire si incapacitatea de asimilare corecta a nutrientilor. Aceasta afectiune provoaca sangerari si disconfort. Dieta fara gluten reduce semnificativ simptomele si ajuta la compensarea deficientelor nutritionale si a disconfortului general.
Alimente care contin gluten: grau, faina de grau, tarate, ovaz, drojdie de bere, faina graham, malt, amidon de grau modificat.
Alimente care nu contin gluten: orez si faina din orez, nuci, porumb si malai, hrisca, amarant, canola, faina de nuca de cocos, mei, cartofi, susan, tofu, fasole, mazare, linte, migdale, arahide, condimente (boia, scortisoara, vanilie etc.), fructe, germeni.
Sursa: www.naturalfoodseries.com

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!