Dovleacul, bogat in substante nutritive – beneficii pentru sanatate

1

Dovlecii sunt bogati in substante nutritive, cum ar fi vitamina A, cupru, fier, vitamine din complexul B, folat, vitamina E, fosfor, magneziu si foarte putine calorii, ceea ce il face un aliment ideal pentru persoanele care vor sa piarda in greutate.
Mai contine, de asemenea, mai multe tipuri de antioxidanti polifenolici, niveluri scazute de grasimi si cantitati mici de proteine si fibre.
Promoveaza imunitatea
Cu un nivel ridicat de vitamina C, dovleacul este o modalitate excelenta de a promova imunitatea, prin stimularea producerii de celule albe din sange, care reprezinta prima linie de aparare a organismului impotriva infectiilor si a agentilor patogeni straini.
Creste fertilitatea
Cu capacitatea de a echilibra hormonii si de a stimula metabolismul in diferite moduri, dovlecii sunt cunoscuti pentru capacitatea lor de a stimula fertilitatea atat la barbati cat si la femei.
Pierdere in greutate
Dovlecii au un nivel surprinzator de scazut de calorii, ideal pentru persoanele care incearca sa slabeasca. Desi continutul lor de fibre nu este la fel de impresionant ca in cazul altor legume, acestia va pot ajuta sa va suprimati pofta de mancare.
Regleaza tensiunea arteriala
Consumul de dovleac este benefic pentru sanatatea inimii, iar datorita continutului ridicat de potasiu, poate fi de ajutor in tratarea hipertensiunii.
Intareste oasele
Dovlecii contin o varietate de minerale, ceea ce ii fac un aliment benefic pentru stimularea densitatii osoase. Acesta include cantitati mari de cupru, fosfor, fier si magneziu, ideal pentru sanatatea osoasa.
Sanatatea inimii
Dovlecii contin niveluri ridicate de antioxidanti benefici pentru stimularea sanatatii inimii, prin reducerea stresului oxidativ din vasele de sange si artere. Semintele de dovleac, bogate in magneziu, pot imbunatati, de asemenea, sanatatea cardiovasculara atunci cand sunt consumate crude si cu moderatie, conform American Heart Association.
Protejeaza vederea
Cu cantitati notabile de beta-caroten, luteina si zeaxantina, dovlecii sunt ideali pentru stimularea sanatatii vederii, deoarece acesti antioxidanti pot incetini progresia degenerescentei maculare si a cataractei.

Potential anti-cancerigen
Potrivit American Institute for Cancer Research, dovleacul poate constitui o parte importanta din alimentele cu potential anti-cancerigen, datorita faptului ca este bogat in nutrienti fitochimici.
Defect de tub neural
Exista o cantitate mare de folat in dovleci, un element nutritiv cheie in prevenirea defectelor tubului neural. Prin urmare, femeile insarcinate sunt sfatuite sa consume dovleci in timpul sarcinii.
Reduce riscul de aparitie a diabetului
Semintele si pulpa dovleacului contin substante care ajuta la absorbtia glucozei in tesuturi si la mentinerea acesteia la un nivel optim si poate fi de ajutor in prevenirea aparitiei diabetului de tip 2.
Atentie! Dovleacul este considerat un aliment sanatos, insa consumul in cantitati ridicate poate duce la aparitia balonarii si a durerilor de stomac. De aceea, consumul de dovleac crud sau in cantitati ridicate este contraindicat persoanelor care sufera de gastrita, ulcer gastric, care au o productie redusa de acid gastric sau care au episoade acute ale bolilor cronice de stomac.
Nota: Acest continut ofera numai informatii generale. Nu este in nici un caz un substitut pentru o opinie medicala calificata. Consultati intotdeauna un specialist sau medicul pentru mai multe informatii.
Retete gustoase si sanatoase cu dovleac – suc, supa crema, piure, placinta
Sursa: www.organicfacts.net

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!