13 beneficii uimitoare ale nectarinelor pentru sănătate

0

Beneficiile nectarinelor, cunoscute științific sub numele de Prunus persica, variază de la reducerea riscului de cancer până la îmbunătățirea sănătății inimii.
Nectarinele sunt binecunoscute pentru profilul lor nutrițional impresionant și își au originea în China cu aproximativ 2.000 de ani în urmă.
Nectarinele sunt surse excelente de beta-caroten, vitamina C și luteină – nutrienți care oferă beneficii extraordinare. Acestea sporesc imunitatea, protejează vederea și previn numeroase boli mortale. De asemenea, ajută la îmbunătățirea sănătății pielii.
Nectarinele sunt, de asemenea, bogate în fibre. Iar măreția fibrelor nu are nevoie de o mențiune specială. Ajută digestia atât mecanic, cât și contribuind la un microbiom divers (fibrele hrănesc probioticele din intestin) și luptă împotriva mai multor afecțiuni abdominale, inclusiv cancerul de stomac și de colon. Iar potasiul din nectarine poate ajuta la gestionarea nivelului tensiunii arteriale.
👉 Beneficiile pentru sănătate ale nectarinelor
1. Ajută la prevenirea cancerului
Într-un studiu efectuat la Universitatea Texas A&M, șoarecilor li s-a administrat un extract din nectarine. Iar descoperirile au afirmat că nectarinele au indus apoptoza celulelor canceroase. De asemenea, studiul a arătat că nectarinele cu coaja de culoare roșu intens au cele mai mari proprietăți de combatere a cancerului.
Potrivit unui alt studiu din Boston, consumul a minim 2 porții de nectarine sau piersici într-o săptămână poate reduce riscul de cancer de sân la femeile aflate în postmenopauză.
S-a descoperit că quercetina și acidul clorogenic din nectarine opresc proliferarea celulelor canceroase. Și din moment ce fructul este o sursă extraordinară de antioxidanți, ar putea juca un rol în prevenirea cancerului.
2. Au proprietăți anti-diabetice
Sunt nectarinele bune pentru diabetici? Potrivit ScienceDaily, un site web de știință online lider, nectarinele conțin compuși bioactivi care ajută la prevenirea diabetului asociat obezității. Compușii fenolici din fructe au proprietăți antidiabetice.
Nectarinele crude au un indice glicemic de 43, care se află la capătul inferior.
Compușii fenolici din nectarine nu numai că ajută la combaterea diabetului, ci și la prevenirea bolilor de inimă prin reducerea oxidării colesterolului rău.
Nectarinele pot ajuta și în lupta împotriva sindromului metabolic, care este una dintre acele afecțiuni de care suferă adesea diabeticii.
Cu toate acestea, un cuvânt de precauție – anumite surse de încredere susțin că nectarina este un aliment bogat în zahăr, afirmând că ar putea fi dăunătoare diabeticilor. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă sunteți diabetic și doriți să includeți nectarine în dieta dumneavoastră.
3. Ajută la pierderea în greutate
Substanțele naturale din nectarine luptă împotriva inflamației și creează un efect de domino care ajută la combaterea obezității. Și, după cum am văzut, ele pot preveni sindromul metabolic care altfel ar duce la creșterea în greutate.
Fibrele pe care le conțin nectarinele sunt în mare parte solubile, ceea ce, conform unui raport al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, poate ajuta la pierderea în greutate. Fibra realizează acest lucru prin transformarea apei într-o substanță asemănătoare gelului în intestine, care apoi împiedică absorbția colesterolului și a grăsimilor în sânge. Acest lucru contribuie la o pierdere sănătoasă în greutate. Fibrele solubile reduc și colesterolul rău din organism.
4. Oferă apărare antioxidantă
Potrivit unui studiu spaniol, substanțele fenolice și flavonoidele din nectarine oferă proprietăți antioxidante.
Conform unui alt studiu american, antioxidanții din nectarine reduc daunele oxidative și promovează longevitatea. Consumul de fructe a fost legat de repararea daunelor ADN.
Nectarinele oferă de două ori mai multă vitamina A, mai multă vitamina C și mult mai mult potasiu decât piersicile.
Alte fructe cu sâmburi pe care le puteți consuma pentru îmbunătățirea conținutului de antioxidanți din dieta dumneavoastră includ prune uscate, cireșe, prune, caise și piersici.
5. Previne hipokaliemia
Hipokaliemia este deficiența de potasiu în sânge. Iar nectarinele, având în vedere bogăția lor în minerale, pot ajuta la tratarea afecțiunii.
Conform unui raport al Școlii de Medicină Harvard, nivelurile scăzute de potasiu pot duce la o slăbiciune a mușchilor inimii și tulburări ale ritmului său.
Potasiul reglează conținutul de acid și apă din țesuturile corpului. Ajută la construirea mușchilor, susține creșterea și îmbunătățește funcționarea celulelor nervoase. Toate acestea ar putea fi afectate dacă apare hipokaliemia.
Potrivit Institutului de Medicină, un adult trebuie să consume 4.700 de miligrame de potasiu pe zi pentru a preveni hipokaliemia. Dar nectarinele ar putea să nu fie suficiente pentru a echilibra nivelul de potasiu. Dacă nivelul de potasiu este scăzut, poate fi necesar să luați în considerare și suplimentele supravegheate medical. Consultați-vă întotdeauna medicul înainte de a începe să luați orice supliment, în special în cazul electroliților. Dezechilibrele electrolitice pot duce la dezechilibre în organism.

6. Reglează nivelul tensiunii arteriale
Potasiul ajută la reglarea nivelului tensiunii arteriale. Și tocmai am văzut cât de bogate sunt nectarinele în potasiu. Dieta este importantă, mai ales în cazuri precum hipertensiunea arterială. Mulți medici au reușit să scadă nivelurile excesiv de ridicate ale tensiunii arteriale prin simpla modificare a dietei pacienților.
Potasiul din nectarine funcționează prin relaxarea pereților vaselor de sânge. Dar persoanele cu afecțiuni renale trebuie să fie atenți deoarece mineralul poate fi dăunător pentru ei; pot urma o dietă cu restricții de potasiu.
Conform anumitor observații, potasiul poate acționa și ca un diuretic și, prin urmare, poate reduce volumul lichidului extracelular – acest lucru poate scădea într-o anumită măsură tensiunea arterială.
Medicamentele pentru hipertensiune arterială reduc riscul de atac de cord și accident vascular cerebral cu 15% și, respectiv, 25%. Dar vin și cu anumite efecte secundare. De aceea este mai bine să prevenim decât să vindecăm.
7. Îmbunătățește sănătatea inimii
Însuși faptul că nectarinele ajută la scăderea tensiunii arteriale este suficient pentru ca cineva să ia în considerare beneficiile sale pentru sănătatea inimii. În plus, fructul este bogat și în vitamina C, un antioxidant care poate ajuta la menținerea sănătății inimii.
Fibrele din nectarine pot contribui, de asemenea, la o inimă sănătoasă.
Nectarinele cu pulpă albă sunt cunoscute pentru menținerea sănătății inimii prin reglarea nivelului de colesterol din sânge.
8. Îmbunătățește sănătatea digestivă
Conform unui raport al Universității de Stat din Michigan, fibrele din nectarine pot îmbunătăți sănătatea digestivă. Și nectarinele pot oferi ameliorarea constipației.
Fibrele din nectarine pot stimula creșterea bacteriilor intestinale benefice. Nectarinele sunt bogate în prebiotice în mod natural, care pot îmbunătăți considerabil sănătatea digestivă, deoarece servesc drept combustibil pentru probiotice, organismele vii, din corpul tău.
9. Scad colesterolul
Fibrele solubile scad nivelul colesterolului. Și știm că nectarinele sunt surse grozave de fibre. O nectarină medie conține aproximativ 2,2 grame de fibre.
Potrivit unui raport, aportul de 5 până la 10 grame de fibre solubile în fiecare zi poate reduce nivelul de colesterol rău cu până la 5%.
O modalitate de a încorpora nectarinele în dieta pentru a reduce colesterolul este să includeți fructele (bucăți tăiate) în cerealele pentru micul dejun. De asemenea, puteți mânca fructele întregi ca o gustare de seară cu niște iaurt sau brânză de vaci.
10. Îmbunătățește imunitatea și combate infecțiile
Unul dintre cele mai bune beneficii ale nectarinelor este potențialul lor de a spori imunitatea. Conținutul de vitamina C al fructelor poate întări imunitatea. În plus, vitamina C ajută organismul și în procesul de regenerare a vitaminei E – care este un alt nutrient care luptă împotriva radicalilor liberi și întărește sistemul imunitar.
Beta-carotenul și alți carotenoizi din nectarine contribuie la funcția imunitară a organismului.
Și vitamina A din nectarine poate ajuta la combaterea infecțiilor. Întărește pereții celulari și protejează membranele mucoase de bacteriile invadatoare.
11. Îmbunătățește sănătatea celulară
Vitamina A din nectarine îmbunătățește comunicarea celulară. Promovează dezvoltarea celulelor prin încurajarea celulelor imature să se dezvolte în țesuturi complet funcționale.
Potrivit unui studiu din Philadelphia, deficiența de vitamina A la mamele însărcinate poate limita creșterea și dezvoltarea bebelușilor lor.
Vitamina A s-a dovedit că ajută celulele T (celule responsabile de imunitate) din intestin să navigheze în zonele necesare pentru a efectua reparații și întreținere. De asemenea, are un rol de jucat în dezvoltarea globulelor albe.
Un raport al Centrului Medical al Universității din Rochester afirmă că vitamina C poate influența dezvoltarea celulelor.
12. Îmbunătățește sănătatea ochilor
Nectarinele sunt bogate în luteină și zeaxantină, carotenoizii care se găsesc în retină. Consumul acestora îmbunătățește densitatea pigmentului în macula. Acestea protejează ochii prin neutralizarea radicalilor liberi și se găsesc de obicei împreună în alimente.
Beta-carotenul din nectarine susține sănătatea ochilor și ar putea preveni degenerarea maculară. O cană de nectarine conține aproximativ 214 micrograme de beta-caroten.
Un aport mai mare de luteină și zeaxantină poate scădea riscul de cataractă și degenerescență maculară legată de vârstă – și este important de reținut că aceste două boli au opțiuni limitate de tratament. Prin urmare, este mai ușor să încerci prevenirea.
13. Ajută la prevenirea anemiei
Știm că fierul ajută la prevenirea anemiei. Și chiar dacă nectarinele nu sunt deosebit de bogate în minerale, vitamina C din ele ajută la îmbunătățirea absorbției fierului în organism.
Cu alte cuvinte, cu cât cantitatea de vitamina C din alimente este mai mare, cu atât este mai bună absorbția fierului. Dar trebuie să înțelegem că majoritatea alimentelor nu vin îmbogățite cu vitamina C – motiv pentru care includerea alimentelor bogate în vitamina C, precum nectarinele, ajută foarte mult.
Acest lucru se aplică chiar dacă luați un supliment de fier pentru anemie. Puteți lua aproximativ 240 de mililitri de suc de nectarine împreună cu pastila de fier pentru o absorbție optimă a fierului. Dar, ca întotdeauna, consultați-vă medicul.
De asemenea, este important de menționat că fructele proaspete sau congelate (nectarinele, în acest context) au mai multă vitamina C decât variantele conservate. Vitamina C este destul de sensibilă la căldură, așa că se poate degrada la gătit.

Niciun comentariu

Nu ratați!