Spirulina oferă multe beneficii pentru sănătate, printre care scăderea nivelului de colesterol, îmbunătățirea imunității, creșterea numărului de celule roșii, furnizarea de proprietăți anti-cancerigene și proprietăți antiinflamatorii, protejarea ficatului, reducerea toxicității din rinichi și controlul astmului bronșic.
Spirulina este o algă albastru-verde cu o formă de spirală perfectă. Este găsită în lacurile alcaline din Mexic și Africa. Este bogată în substanțe nutritive, cum ar fi proteine, carbohidrați, vitamine, minerale și oligoelemente. Are capacitatea de a supraviețui în cele mai dure condiții, atât din punct de vedere al mediului, cât și din punct de vedere chimic.
Spirulina este considerată o specie fotosintetică, cu o vechime de aproximativ 3,5 miliarde de ani. De asemenea, se speculează că astfel de specii au fost responsabile pentru eliberarea oxigenului în atmosferă pe Pământul timpuriu.
Scrierile istorice au arătat că a fost consumată ca hrană chiar și în timpul cuceririi spaniole din secolul XV-lea. Chiar și literatura personală a lui Columb a dezvăluit despre o substanță asemănătoare cu cenușa care se colectează din lacuri, uscată la soare și coaptă ca pâinea.
Spirulina conține fibre, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, vitamina B6, C, A, E, K, tiamină, riboflavină, niacină și acid folic.
Spirulina este utilă pentru reducerea nivelului de colesterol LDL și ridicarea nivelului de colesterol HDL.
Previne intoxicația cu mercur
Concentrațiile anorganice ale mercurului se regăsesc mai ales în rinichi, fiind cele mai afectate organe. Studiile au arătat că spirulina reduce semnificativ nivelurile de toxicitate asociată clorurii de mercur și leziunile renale cauzate de aceasta.
Proprietăți imunomodulatoare
Diferite studii asupra spirulinei au evidențiat proprietățile sale imunomodulatoare. Aceste proprietăți includ reproducerea măduvei osoase, creșterea timusului și a splinei, creșterea producției de celule albe din sânge și o creștere a numărului de limfocite.
Creșterea numărului de celule roșii din sânge
În afară de îmbunătățirea sistemului imunitar, spirulina poate fi eficientă și pentru creșterea numărului de celule roșii. Un studiu efectuat asupra persoanelor în vârstă a arătat că după 12 săptămâni de administrare, numărul lor de celule roșii și nivelul hemoglobinei au crescut semnificativ.
Proprietăți antimicrobiene
Extractele de spirulină au proprietăți antimicrobiene. Extractele din spirulină au fost testate cu succes împotriva virusurilor care afectează atât oamenii cât și animalele. Virusurile, inclusiv virusul herpes simplex, virusul gripal, rujeola, oreion, citomegalovirusul și HIV au fost controlate în mare măsură. Acum, extractele sale sunt considerate medicamente pentru pacienții cu HIV, astfel încât aceștia să poată trăi o viață mai lungă.
Controlează cancerul
Spirulina este cea mai bogată sursă de beta-caroten și fitocianină. Aceste biochimice posedă proprietăți anticancerigene. Cercetătorii cred că ficocianina poate neutraliza toxinele dăunătoare din ADN. De asemenea, are un rol important în controlul semnificativ al cancerului la ficat.
Proprietăți anti-inflamatorii
Consumată cu regularitate, spirulina reduce inflamația. Studiile științifice recente indică acest fapt. Când șobolanii de laborator au fost tratați cu spirulină, inflamația asociată artritei a fost redusă la un nivel semnificativ în comparație cu cei ce nu ai primit tratament.
Protejează ficatul
Ficocianina prezentă în spirulină posedă proprietăți de protecție a ficatului. Cercetările au arătat că efectele asupra ficatului, atunci când au fost tratate prealabil cu produse chimice hepato-toxice, cum ar fi tetraclorura de carbon, au fost reduse semnificativ.
Reduce toxicitatea in chimioterapie
Cisplatina este un agent chimoterapeutic utilizat în chimioterapie, care poate determina acumularea toxinelor în rinichi. Aportul de spirulină reduce efectele secundare cauzate de cisplatină.
Reduce ischemia
Cercetările arată că spirulina ajută la reducerea ischemiei, o afecțiune în care aportul de sânge al țesuturilor devine restricționat.
Controlează astmul bronșic
Spirulina este benefică pentru controlul astmului bronșic. Studiile au arătat că administrarea extractelor sale (1g/zi) poate avea un efect egal ca medicamentele pentru astmul bronșic.
Atenție! Suplimentele nutritive cu spirulină pot interacționa cu medicamentele, vorbiți cu medicul dumneavoastră înainte de a introduce spirulina în dietă, și, în general, discutați cu medicul înainte de a adăuga orice aliment nou în dietă. Evitați să le dați copiilor fără consultații medicale prealabile.
Niciun comentariu