Lapte de soia – cum îl putem prepara acasă și ce beneficii deosebite are

0

Beneficiile de sanatate ale laptelui de soia includ scaderea nivelului de colesterol, riscului de cancer si obezitate. Ajuta la imbunatatirea sanatatii cardiovasculare si la reducerea riscului de aparitie a multor probleme post-menopauzale. Proteina de inalta calitate si continutul de vitamine din laptele de soia il fac un supliment foarte benefic pentru sanatate.
Utilizarea laptelui de soia se spune ca a inceput in China in anul 82d.Hr. este folosit pe scara larga in tarile asiatice, cum ar fi Japonia si Malaezia.
Este o sursa buna de proteine pentru cei care au intoleranta la lactoza.
Laptele de soia contine minerale: calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu si zinc si diferite vitamine cum ar fi folati, tiamina, riboflavina, niacin, vitamina B6, B12, D, E si K. De asemenea, contine acizi grasi saturati, mononesaturati si polinesaturati. Toate aceste substante nutritive ajuta la mentinerea unei sanatati bune.
Spre deosebire de laptele de vaca, cel de soia nu contine colesterol sau grasimi saturate, ceea ce te ajuta enorm in dieta. In plus, laptele de soia este plin de fibre, nutrienti care suprima pofta de mancare, iti confera rapid senzatia de satietate si imbunatestesc tranzitul intestinal.
Continutul de proteine din laptele de soia este comparabil cu cel de origine animala.
Continutul de aminoacizi si izoflavoane din proteina din soia ajuta la scaderea colesterolului LDL. Studiile au aratat ca acesta reduce nivelul colesterolului seric la barbatii varstnici. Printre pacientii cu diabet zaharat de tip 2, aportul de lapte de soiaeste asociat cu tensiunea arteriala normala. Astfel, consumul de lapte de soia este o modalitate eficienta de imbunatatire a sanatatii cardiovasculare.

Laptele de soia diminueaza numeroase probleme legate de postmenopauza. Studiile sugereaza ca isoflavonele din soia pot ajuta la mentinerea nivelurilor de estrogen la femeile menopauzale. Aportul de lapte de soia de catre femeile aflate in postmenopauza ajuta la prevenirea problemelor care pot aparea datorita pierderii naturale a hormonului de estrogen. Efectele antioxidante sunt benefice in reducerea anumitor boli cronice, in special a sistemului cardiovascular.
Laptele de soia este benefic in prevenirea osteoporozei. Aceasta afectiune reprezinta un risc pentru femeile aflate in perioada de postmenopauzala. Deseori cunoscuta sub numele de oase fragile, pierderea de calciu contribuie la riscul de a dezvolta aceasta boala.
Conform unui studiu de cercetare, consumul acestui lapte reduce nivelul seric al estrogenului si poate reduce riscul de aparitie a cancerului de san. Rezultatele unui studiu de cercetare sugereaza ca barbatii cu un consum ridicat de lapte de soia prezinta un risc mai scazut de cancer de prostata.
Studiile sugereaza ca poate fi benefic in prevenirea leziunilor hepatice cauzate de stresul oxidativ.
Laptele de soia contine proteine care contribuie la refacerea muschilor. Deoarece au o digestie lenta, proteinele din laptele de soia obliga matabolismul sa arda mai multe calorii din grasimi, astfel ca depozitele adipoase vor fi tot mai mici pe zi ce trece.
Ingrediente:
-o cana de boabe de soia
-apa
Mod de preparare:
Puneti boabele de soia intr-un castron cu 3 cani de apa si lasati-le la inmuiat peste noapte. Scurgeti-le bine si clatiti-le. Pasati boabele impreuna cu un litru de apa, apoi treceti amestecul prin sita cu tifon. Aveti grija sa stoarceti bine tifonul pentru a obtine cantitatea optima de lapte.

Niciun comentariu

Nu ratați!