Laptele de soia este preparat din boabe de soia și este o alternativă excelentă de lapte vegetal pentru persoanele cu intoleranță la lactoză. Beneficiile laptelui de soia includ reducerea riscului de cancer, îmbunătățirea sănătății inimii, prevenirea osteoporozei și reducerea simptomelor menopauzei. Există multe beneficii pentru sănătate asociate cu acest lapte cu conținut scăzut de grăsimi, atribuite proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii. Este bogat în nutrienți și nu conține colesterol.
👉 Datele nutriționale ale laptelui de soia
Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, o cană (243 g) de lapte de soia neîndulcit conține:
– Energie: 80,2 kcal
– Proteine: 7 g
– Grăsimi: 4,01 g
– Carbohidrați: 4,01 g
– Fibre: 0,972 g
– Zaharuri: 0,996 g
– Calciu: 299 mg
– Fier: 1,07 mg
– Magneziu: 38,9 mg
– Potasiu: 299 mg
– Sodiu: 85 mg
– Zinc: 0,608 mg
– Riboflavină: 0,51 mg
– Folat: 24,3 ug
Această gamă largă de vitamine și minerale din laptele de soia vă poate aduce beneficii organismului. Iată care sunt acestea:
👉 Beneficiile laptelui de soia
1. Poate reduce riscul de cancer
Din studii, un aport ridicat de proteine din soia în copilărie și/sau adolescență a redus semnificativ riscul de cancer de sân. Un studiu realizat de Universitatea din Melbourne, Parkville, a constatat că administrarea izoflavonelor din soia poate reduce riscul de cancer de prostată. Prezența genisteinei, un compus fenolic într-o dietă bogată în soia, acționează ca un agent chimioterapeutic care poate oferi protecție împotriva mai multor tipuri de cancer.
De asemenea, produsele din soia sunt bogate în compuși bioactivi, cum ar fi fitoestrogenii. Acești compuși pot fi utilizați ca agenți chimio-preventivi în prevenirea și gestionarea cancerului de prostată. Un alt studiu al Universității din Tromso, Norvegia, a constatat că bărbații care consumau lapte de soia aveau un risc mai scăzut de cancer de prostată.
2. Poate preveni osteoporoza
Se estimează că aproximativ 10 milioane de adulți cu vârsta peste 50 de ani suferă de osteoporoză, iar alți 34 de milioane de adulți sunt expuși acestui risc. O revizuire publicată în Journal of Medicinal Food sugerează că izoflavonele de soia pot îmbunătăți formarea osoasă și pot scădea resorbția osoasă. În plus, fitoestrogenii din soia pot îmbunătăți absorbția calciului de către organism pentru a preveni pierderea masei osoase. Un studiu sugerează că consumul regulat de alimente din soia este util pentru sănătatea oaselor și prevenirea osteoporozei. Într-un alt studiu realizat de Universitatea Loma Linda, Los Angles, femeile care consumă lapte de soia o dată pe zi au un risc cu 56% mai mic de osteoporoză!
3. Poate îmbunătăți sănătatea inimii
Studiile sugerează că aportul de proteine din soia cu izoflavone timp de șase luni a redus riscul de boli de inimă. Reduce nivelurile de colesterol LDL din ser și pot îmbunătăți colesterolul HDL. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii.
4. Poate reduce simptomele menopauzei
Scăderea bruscă a nivelului de estrogen în etapa de menopauză creează ravagii în condițiile de sănătate ale femeilor aflate în postmenopauză. Fitoestrogenii din produsele din soia pot ameliora simptomele menopauzei. Dintr-un studiu, s-a descoperit că suplimentele de izoflavone ameliorează simptomele bufeurilor la menopauză. De asemenea, consumul de lapte de soia timp de trei luni poate crește nivelul de antioxidanți și poate ajuta la reducerea simptomelor menopauzei la femeile aflate în postmenopauză.
5. Poate promova pierderea în greutate
Laptele de soia poate ajuta la reducerea circumferinței taliei. O revizuire publicată în Jurnalul Internațional de Medicină Preventivă a constatat că laptele vegetal joacă un rol cheie în reducerea circumferinței taliei în rândul persoanelor obeze și supraponderale. Conținutul său de calciu poate avea beneficii pentru pierderea în greutate. Un studiu realizat de Universitatea Northern Illinois, SUA, a constatat că 720 ml de lapte de soia zilnic poate optimiza efectele calciului asupra pierderii în greutate. Doza suplimentară de fibre din laptele de soia te poate face să te simți mai plin pentru o lungă perioadă de timp.
Tofu (laptele de soia coagulat) posedă proprietăți antioxidante și hepatoprotectoare care pot ajuta la tratarea leziunilor hepatice la șobolani. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a demonstra acest beneficiu la om.
👉 Lapte de soia vs. Lapte de vacă
Laptele de soia are mai puține grăsimi saturate decât laptele de vacă. Are o cantitate egală de proteine în fiecare porție și ar putea fi o alternativă bună pentru persoanele cu alergii la laptele de vacă. În timp ce ambele variante de lapte conțin multe vitamine și minerale, laptele de vacă este mai bogat în calciu.
O cană de lapte de vacă vă oferă 150 de calorii, în timp ce o ceașcă de lapte de soia are doar 80 de calorii. Dar laptele de soia are un conținut scăzut de leucină, un aminoacid care ajută la dezvoltarea mușchilor și previne degradarea musculară. Laptele de soia conține mai puțin fosfor, riboflavină, vitamina A și zinc decât laptele de vacă.
Niciun comentariu