Majoritatea oamenilor taie frunzele morcovilor si le arunca la gunoi, dar acestea pot fi consumate ca verdeata pentru salata sau mancaruri, oferind beneficii nutritionale.
Frunzele morcovilor cotin o lista impresionanta de substante nutritive, inclusiv cantitati semnificative de vitamina A, fibre dietetice, vitamina C si K, calciu, potasiu, fier si diferiti compusi fenolici si carotenoizi, impreuna cu alte cantitati de antioxidanti.
Acestea sunt capabile sa stimuleze sistemul imunitar, protejand astfel corpul impotriva infectiilor si agentilor patogeni straini.
La fel ca si morcovii, frunzele acestora sunt bogate in anumiti antioxidanti, cum ar fi luteina, zeaxantina si beta-caroten. Acesti compusi ajuta corpul sa elimine stresul oxidativ, reducand riscul de degenerare maculara si a cataractei.
Studiile au aratat ca ingredientele active din frunzele morcovilor sunt capabile sa elimine rapid toxinele din organism si sa optimizeze sanatatea rinichilor.
Medicul grec Pedanius Dioscoride, care a studiat cu atentie peste 600 de plante medicinale, a spus ca, grecii utilizau frunzele de morcov pentru a ajuta combaterea tumorilor canceroase. De fapt, unii cercetatori au descoperit ca frunzele de morcov au un efect inhibitor asupra cresterii celulelor canceroase prin stoparea diviziunii celulelor.
Aceasta verdeata este foarte bogata in potasiu, care actioneaza ca un vasodilatator. Acest lucru poate ajuta la reducerea tensiunii vaselor de sange si a arterelor, reducand astfel tensiunea sistemului cardiovascular, micsorand riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral.
Diversele minerale pot contribui la densitatea minerala osoasa si pot reduce riscul de aparitie a osteoporozei.
Frunzele de morcov ajuta la curatarea ranilor si pot fi utilizate ca apa de gura pentru a vindeca vatamarile gurii, respiratia urat mirositoare, gingiile sangerande si ulceratiile bucale.
Frunzele de morcov, in special frunzele de morcov salbatic, contin concentratii inalte de porfirine, care stimuleaza glanda pituitara si astfel incurajeaza eliberarea la nivel superior a hormonilor sexuali. Acest lucru mai incurajeaza si stimularea uterului, care poate intarzia menstruatia si poate induce contractii uterine, deci nu ar trebui utilizate de catre femeile insarcinate.
Niciun comentariu