Meditatia este o abordare a instruirii mintii, similar cu modul in care fitness-ul este o abordare a antrenamentului corpului.
Este extrem de dificil pentru un incepator sa stea o perioada lunga de timp si sa nu se gandeasca la nimic sau sa aiba o “minte goala”. Meditatia presupune focalizarea pe un singur punct aceasta ar putea implica respiratia, repetand un singur cuvant sau propozitie, ascultand o muzica fara cuvinte, linistitoare.
Deoarece focalizarea mintii este o provocare, un incepator ar putea medita doar pentu cateva minute si apoi isi poate mari perioada de timp.
Meditatia incurajeaza practicantul sa observe gandurile ratacitoare, in timp ce acestea trec prin minte. Intentia nu este sa se implice in ganduri sau sa le judece, ci pur si simplu sa fie constienti de fiecare nota mentala pe masura ce apare si sa le lase sa plece la fel cum au venit.
“Pentru cel care participă în mod corespunzător la eliberarea inimii prin bunăvoinţă, reaua voinţă nu va lua naştere, iar cea apărută va fi abandonată.” – Buddha
Beneficiile meditatiei:
» Imbunatateste circulatia sanguina
» Scade ritmul cardiac si rata respiratiei
» Scade anxietatea
» Ofera sentimente de bunastare
» Scade stresul
» Stimuleaza relaxarea
» Antreneaza mintea si sporeste concentrarea
Cum sa meditezi: meditatie simpla pentru incepatori
🍃 Stai confortabil.
🍃 Inchide ochii.
🍃 Nu face nici un efort pentru a controla respiratia: pur si simplu respira natural.
🍃 Concentraza-ti atentia asupra respiratiei si asupra modului in care corpul se misca cu fiecare inspiratie si expiratie. Observa miscarea corpului in timp ce respirati. Observati pieptul, umerii, coastele si burta. Pur si simplu concentrati-va atentia asupra respiratiei fara a controla ritmul sau intensitatea acesteia. Daca mintea incepe sa rataceasca, intoarceti-va concentratia asupra respiratiei.
Mentineti aceasta practica timp de 2 – 3 minute pentru a incepe, apoi incercati pentru perioade mai lungi.
O alta tehnica de meditatie simpla este in loc sa ne concentram atentia asupra unui obiect oarecare, o pastram deschisa, monitorizand toate aspectele acestei experiente fara a judeca sau a ne atasa. Toate perceptiile, fie ele de natura interioara (ganduri, sentimente, amintiri etc.) sau exterioare (sunete, mirosuri etc.) sunt recunoscute si privite ca atare. Acesta este procesul de monitorizare non-reactiva a continutului experientei, moment cu moment, fara implicare.
Sursa: https://www.gaiam.com/blogs/discover/meditation-101-techniques-benefits-and-a-beginner-s-how-to
Niciun comentariu