Potasiu – beneficii si surse alimentare

1

Potasiul este un mineral esential care joaca roluri importante in mentinerea santatii. Multi oameni au deficit de acest nutrient, in ciuda disponibilitatii sale abundente in multe alimente diferite. Potasiul actioneaza ca un electrolit critic in organism si se gaseste in fiecare celula, ajutand la reglarea nivelurilor si a aportului altor nutrienti critici.
Cantitatea recomandata de potasiu este de aproximativ 4,7 grame/zi. Cu toate acestea, majoritatea barbatilor consuma doar 3 grame, iar femeile chiar mai putin, 2,5 grame, in medie. Datorita naturii esentiale a acestui mineral, o deficienta constanta poate afecta semnificativ sanatatea generala in timp.
Este important sa mentineti niveluri constante de potasiu, deoarece atat deficitul cat si excesul pot duce la hipopotasemie si, respectiv, la hiperkaliemie, fiecare dintre acestea provocand o serie de efecte secundare neplacute, inclusiv probleme de stomac, crampe musculare, batai neregulate ale inimii.
Beneficiile potasiului
Potasiul este un mineral esential, care are un rol foarte important si ofera multe beneficii pentru sanatate. Potasiul joaca un rol-cheie in reglarea echilibrului hidric  al intregului corp, inclusiv nivelul pH-ului sangelui. Controleaza echilibrul fluidelor si influenteaza funcriile sistemului gastro-intestinal, si anume absorbtia nutrientilor si reglarea nivelelelor de minerale precum calciu si fosfor.
Potasiul are capacitatea de a regla tensiunea in vasele sanguine si artere, ceea ce inseamna ca reduce presiunea asupra sistemului cardiovascular. De asemenea, asigura functionarea adecvata a sistemului nervos.
Alimente bogate in potasiu: spanac, avocado, rodie, banana, linte, ciuperci, cartofi dulci, dovleac, stafide, frunze de sfecla, fasole alba, curmale, rosii, legumele cu frunze verzi, cartofi copti, caisele uscate, kiwi, mango, caise, portocale, nectarine, papaya si prune.
Cartofi dulci
Cu aproape 25% din recomandarile zilnice de potasiu intr-un singur cartof dulce mare, aceasta leguma este o optiune excelenta pentru stimularea sanatatii inimii. In plus, este o sursa densa de beta-caroten si vitamina C, care stimuleaza sistemul imunitar si poate repara daunele vaselor sanguine sau ale arterelor.
Banana
Acesta este fructul clasic al aportului de potasiu, desi 1 banana contine doar aproximativ 15% din doza zilnica recomandata. Chiar si asa, bananaele au fost asociate de mult cu echilibrul electrolitic imbunatatiti, facandu-le o mancare preferata a atletilor care se refac dupa o activitate fizica intensa.
Linte
Lintea livreaza o cantitate uimitoare de fibre si contine mai mult de 350 de miligrame de potasiu intr-o singura jumatate de ceasca. Acest lucru echivaleaza cu aproximativ 10% din doza zilnica recomandata de potasiu. In plus, cantatea de fibre dietetice, cupru si mangan, pot ajuta sanatatea inimii si pot imbunatati densitatea minerala osoasa.
Caisele uscate
Mai putin cunoscute pentru continutul lor de potasiu, 100 de grame de caise uscate furnizeaza 1,2 grame din acest mineral, acoperind pana la 33% din necesarul zilnic al nutrientului.
Stafide
Cu aproximativ 250 miligrame de potasiu in fiecare sfert de ceasca, stafidele sunt o alegere excelenta pentru o gustare daca doriti sa va mariti aportul zilnic al acestui mineral.
Ciuperci
O ceasca de ciuperci taiate bucatele, contine aproximativ 12% din doza zilnica recomandata de potasiu, fara a mentiona un nivel semnificativ de compusi sulfurici, antioxidanti si alti compusi organici care sunt critici pentru sanatate. Ciupercile au fost mult timp legate de scaderea tensiunii arteriale si de reducerea nivelului de stres oxidativ.
Avocado
Una dintre cele mai dense surse ale acestui mineral, avocado, ofera aproximativ 30% din necesarul zilnic intr-un singur fruct.
Fasole alba
O jumatate de ceasca de fasole alba contine aproape 15% din recomandarile zilnice ale acestui mineral, pe langa o concentratie semnificativa de fibre dietetice si alte minerale. Acest lucru va poate ajuta sa scadeti nivelul colesterolului si, impreuna cu efectele hipotensive ale potasiului, aceasta leguma va poate imbunatati semnificativ sanatatea inimii.
Rodie
Cunoscuta ca avand cel mai sanatos suc, rodia se mandreste si cu aproximativ 20 de procente de potasiu din doza zilnica recomandata. Aceasta mai ofera vitamina C si alti antioxidanti, devenind una dintre cele mai bogate fructe atunci cand vine vorba de diversitate nutritionala.
Sursa: https://www.organicfacts.net/potassium-rich-foods.html?&utm_source=internal&utm_medium=link&utm_campaign=home-page

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!