Una dintre cele mai renumite și sănătoase alegeri pentru micul dejun – ovăzul. Dacă nu mănânci ovăz, trebuie să îl incluzi cât mai repede in dieta ta. De ce? Ei bine, vă vom spune:
❓Care sunt beneficiile pentru sănătate ale ovăzului
Această cereală care este consumată în mod obișnuit ca opțiune pentru micul dejun este ambalată cu substanțe nutritive. Fibrele dietetice (beta-glucanul fiind cel mai important dintre acestea) și mineralele prezente în ovăz ajută la evitarea numeroaselor afecțiuni periculoase, cum ar fi bolile de inimă, diabetul, obezitatea și chiar cancerul. De asemenea, îmbunătățesc sănătatea pielii și a părului.
🌱 Îmbunătățiți sănătatea cardiacă
Ovăzul conține o fibră puternică numită beta-glucan care ajută la scăderea nivelului de colesterol. Beta-glucanul este componenta principală a fibrei solubile din ovăz și reduce colesterolul rău fără a afecta nivelul colesterolului bun. Antioxidanții din ovăz (avenantramide și acizi fenolici) funcționează împreună cu vitamina C pentru a preveni oxidarea LDL, care poate provoca și boli de inimă.
Taratele de ovăz conțin si vitamina E, un alt nutrient pentru sănătatea inimii. Mai interesant, tărâțele de ovăz conțin mai multe fibre (15 până la 26%) decât fulgii de ovăz (7%). Într-un studiu, aportul de tărâțe de ovăz a fost legat de o scădere cu 12% a colesterolului total mediu.
Potrivit unui alt studiu australian, fibrele de ovăz sunt mai eficiente în reducerea nivelului de colesterol decât fibrele de grâu. Studiul afirmă, de asemenea, că fulgii de ovăz sau tărâțe pot reduce într-adevăr riscul bolilor cardiovasculare. Tărâțele de ovăz ajută, de asemenea, blocând absorbția acelor substanțe din intestin care pot contribui la boli de inimă.
🌱 Ajutor în tratamentul diabetului
Ovăzul are un indice glicemic scăzut, iar conținutul ridicat de fibre ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, ovăzul, fiind bogat în fibre, este digerat încet. Alimentele care sunt digerate rapid pot provoca creșteri rapide ale zahărului din sânge – ceea ce face dificilă gestionarea zahărului din sânge.
Conform unui studiu, consumul de ovăz are un efect benefic asupra profilurilor de glucoză și lipide la pacienții cu diabet zaharat de tip 2. S-a constatat, de asemenea, că beta-glucanii din ovăz reduc concentrațiile de glucoză din sânge la consum. Numeroase studii au sugerat, de asemenea, că ovăzul sau alimentele îmbogățite cu ovăz pot reduce semnificativ hiperglicemia postprandială. De asemenea, nu toate tipurile de ovăz sunt bune. Stați departe de soiurile aromate sau instantanee – acestea sunt încărcate cu zahăr și oferă opusul a ceea ce căutați.
Puteți folosi ovăzul ca înlocuitor pentru pesmet în rețete.
🌱 Ajută la ameliorarea constipației
Deoarece fulgi de ovăz este bogat în fibre, poate ajuta la ameliorarea constipației. Poate chiar să joace un rol protector împotriva cancerului colorectal.
Într-un alt studiu, s-a constatat că tărâțele de ovăz îmbunătățesc constipația și biodisponibilitatea B12 la adulții vârstnici.
Ovăzul este bogat în fibre insolubile, foarte bune pentru sănătatea intestinelor, unul dintre beneficiile sale fiind tratamentul constipației.
Cu toate acestea, anumite persoane au raportat simptome de constipație după ce au consumat fulgi de ovăz. Motivul ar putea fi faptul că fulgii de ovăz pot provoca gaze intestinale în anumite circumstanțe. Ovăzul conține, de asemenea, cantități mari de fibre solubile, ceea ce poate duce la gaze excesive.
🌱 Ajută la combaterea cancerului
Antioxidanții din ovăz pot ajuta la combaterea cancerului. Și fibra din ovăz poate preveni cancerul rectal și de colon (așa cum am discutat deja). Deși există cercetări limitate cu privire la tipul de fulgi de ovăz care ajută la combaterea cancerului, este mai bine să rămâi la varietatea cu care te simți confortabil.
Un set de 12 studii care au implicat peste 800.000 de persoane au dezvăluit că administrarea unui castron mare de terci de ovăz pe zi poate reduce riscul cancer cu până la 20 la sută. Consumul de fibre poate reduce, de asemenea, riscul de cancer intestinal.
Aici, vorbim încă o dată despre avenantramide, compuși speciali prezenți în ovăz. Au proprietăți antiinflamatoare și fac parte din mecanismul de apărare al plantei de ovăz. S-a constatat că acești compuși inhibă creșterea celulelor canceroase fără a le afecta pe cele sănătoase.
🌱 Ajută la tratarea hipertensiunii
S-a constatat că consumul de ovăz reduce tensiunea sistolică cu 7,5 puncte și tensiunea diastolică cu 5,5 puncte. Nu numai că reduce tensiunea arterială, dar reduce și riscul de boli de inimă cu 22%. În acest scop, puteți alege fulgi de ovăz simpli și organici.
Adăugarea ovăzului la dieta normală a pacienților hipertensivi a produs efecte benefice. Studiul a concluzionat că ovăzul bogat în fibre solubile ar putea fi o terapie dietetică eficientă pentru prevenirea și tratarea hipertensiunii.
Un alt studiu sugerează că o dietă bogată în ovăz poate reduce nevoia de medicamente antihipertensive. Beta-glucanul din ovăz prezintă efecte benefice asupra metabolismului glucidic și asupra nivelului tensiunii arteriale la persoanele obeze.
Fulgii de ovăz reduc nivelul hormonilor de stres și mărește serotonina – acest lucru induce o senzație de calm. Toate acestea contribuie și la scăderea tensiunii arteriale.
🌱 Îmbunătățiți imunitatea
Beta-glucanul din fulgii de ovăz vă pot îmbunătăți nivelul de imunitate. Majoritatea celulelor imune din corpul dumneavoastră au receptori speciali care sunt concepuți pentru a absorbi beta-glucanul. Acest lucru declanșează activitatea celulelor albe din sânge și protejează împotriva bolilor. Ovăzul este, de asemenea, bogat în seleniu și zinc, care joacă un rol în combaterea infecțiilor.
Potrivit unui studiu norvegian, beta-glucanul din ovăz este mult mai puternic decât echinacea (o floare nord-americană populară pentru proprietățile sale de vindecare). Compusul poate accelera vindecarea rănilor și poate face antibioticele mai eficiente.
Introducerea timpurie a ovăzului este asociată cu un risc redus de astm. Un alt studiu relevă faptul că bebelușii care sunt hrăniți cu terci de ovăz pot fi protejați de astm. Riscul de astm al copilăriei poate fi redus cu două treimi. Acest lucru poate fi atribuit proprietăților antiinflamatorii ale ovăzului.
🌱 Poate ajuta la scăderea în greutate
Ovăzul promovează scăderea în greutate – cu atât mai mult dacă achiziționați ovăz simplu, fără arome adăugate. Ovăzul, așa cum am văzut deja, este plin de fibre. Vă poate face să vă simțiți sătul pentru perioade mai lungi. Conform unui studiu taiwanez, ovăzul previne obezitatea și distribuția grăsimii abdominale. Și dacă este luat ca supliment zilnic, ovăzul poate acționa chiar ca o terapie adjuvantă pentru tulburările metabolice.
S-a constatat, de asemenea, că fulgii de ovăz instant cresc saturația și aportul de energie în comparație cu cerealele de mic dejun gata preparate pe bază de ovăz.
🌱 Promovați sănătatea oaselor
Ovăzul oferă o serie de minerale esențiale pentru sănătatea oaselor.
Ovăzul este bogat în siliciu. Acest mineral are un rol de jucat în formarea și întreținerea oaselor. Siliciul poate ajuta, de asemenea, în tratamentul osteoporozei postmenopauzale.
Cu toate acestea, potrivit unui raport al Universității din Pennsylvania, ovăzul ar putea împiedica absorbția calciului. Prin urmare, consultați-vă medicul înainte de a lua ovăz în acest scop.
🌱 Îmbunătățiți calitatea somnului
Aminoacizii și alți nutrienți din ovăz ajută la producerea melatoninei, substanța chimică care induce somnul. Și atunci când este amestecat cu lapte sau miere, ovăzul devine o gustare minunată înainte de culcare.
Ovăzul promovează și producția de insulină, care ajută căile neuronale să primească triptofan. Triptofanul este un aminoacid care acționează ca un sedativ pentru creier. Ovăzul este, de asemenea, bogat în vitamina B6, care ajută la reducerea stresului (o cauză majoră a insomniei). Combinarea ovăzului cu lapte și banane vă poate ajuta în continuare să vă relaxați corpul.
Carbohidrații din ovăz eliberează serotonină, hormonul fericirii care reduce stresul și te face să te simți calm.
🌱 Ameliorează simptomele menopauzei
Consumul crescut de fibre poate ameliora iritabilitatea cauzată în timpul menopauzei, iar ovăzul poate face minuni în acest aspect.
Însă ovăzul conține lignani, un tip de fitoestrogeni. Și studiile nu sunt sigure despre efectele benefice ale fitoestrogenilor în timpul menopauzei. De asemenea, consumul de fulgi de ovăz timp de o săptămână poate crește flegma și poate încetini metabolismul la anumite persoane. Dacă aveți astfel de efecte, treceți la orez basmati și legume la abur și consultați-vă medicul.
🌱 Creșteți energia
Deoarece carbohidrații sunt sursa primară de energie a corpului și din moment ce ovăzul este bogat în carbohidrați, acesta oferă un impuls energetic atunci când este consumat dimineața. Dar nu vă faceți griji – ovăzul este absorbit mult mai lent în organism, iar acest lucru vă oferă un impuls de durată mai lungă (pe lângă faptul că nu vă scade nivelul glicemiei). Iar vitaminele B din ovăz (cum ar fi tiamina, niacina și folatul) funcționează împreună pentru a vă ajuta organismul să metabolizeze energia.
👉 Ovăzul pentru piele
Ovăzul ajută la prevenirea acneei și îmbunătățește aspectul tenului. Acționează chiar și ca un curățător natural al pielii.
🌱 Ajutor în tratamentul acneei
Făina de ovăz poate absorbi excesul de ulei de pe piele și poate ajuta la tratarea acneei. Trebuie doar să fierbeți o jumătate de cană de fulgi de ovăz într-o treime de cană de apă și să o lăsați să se răcească. Aplicați pasta groasă pe zonele afectate de pe față. Lăsați-l să acționeze aproximativ 20 de minute, după care puteți clăti cu apă caldă. De asemenea, puteți face această mască cu roșii sau albușuri sau ceapă.
Făina de ovăz conține zinc care reduce inflamația și ucide bacteriile care provoacă acnee. Suplimentarea cu zinc ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea leziunilor acneice.
🌱 Tratează pielea uscată
Făina de ovăz, potrivit unui studiu, prezintă proprietăți antioxidante și antiinflamatoare directe – și acest lucru poate ajuta la tratarea mâncărimilor asociate cu pielea uscată și iritată.
Chiar și o baie cu fulgi de ovăz vă poate ajuta. Presărați-vă apa de baie cu bicarbonat de sodiu și fulgi de ovăz măcinați. Puteți utiliza fulgi de ovăz coloidal – care este făină de ovăz măcinată special, făcută special pentru cadă. Stați în apa de baie timp de aproximativ 15 minute. Aplicați cremă hidratantă în timp ce pielea este umedă.
🌱 Hidratează pielea
Ovăzul poate elimina celulele moarte ale pielii și poate acționa ca un hidratant natural. Iar beta-glucanul pe care îl conțin formează o peliculă fină pe piele. De asemenea, pătrunde adânc în piele și oferă umezeala atât de necesară.
Pur și simplu amestecați 2 linguri de ovăz cu 2 linguri de lapte și 1 linguriță de miere. Aplicați pe piele și lăsați-o să acționeze aproximativ 15 minute. Clătiți cu apă rece.
De asemenea, puteți folosi extract de ovăz pentru piele.
16. Tratează iedera otrăvitoare sau varicela
De mii de ani, fulgii de ovăz au fost folosiți pentru tratarea iederei otrăvitoare și a simptomelor varicelei. Pentru ameliorarea mâncărimii cauzate de iedera otrăvitoare sau varicela, se pune făină de ovăz pe o bucata de tifon. Legați “săculețul” în jurul robinetului de cadă și umpleți cada pentru o baie caldă. De asemenea, puteți freca săculețul pe zonele cu mâncărime ale pielii.
🌱 Demachiant natural
Ovăzul conține compuși numiți saponine care acționează ca produse de curățare naturale și îndepărtează murdăria și uleiul din pori. Și apropo, nu provoacă iritații.
Puteți prepara lapte de ovăz (prin înmuierea ovăzului în apă) care acționează ca un produs de curățare și toner natural. Aplicați laptele pe față folosind un tampon de bumbac după ce vă spălați fața.
🌱 Protejați pielea
Proteinele din fulgi de ovăz mențin bariera naturală a pielii. Îți protejează pielea de poluanți și substanțe chimice dure. Grăsimile lubrifiante din ovăz ajută la protecția UV.
👉 Ovăzul pentru păr
În mod surprinzător, ovăzul are beneficii și pentru părul tău. Nutrienții conținuți vă fac părul mai puternic și scalpul mai sănătos. De asemenea, îl fac mai strălucitor și mai mătăsos.
🌱 Tratează mătreața
Ai nevoie doar de 1 cană de fulgi de ovăz. Se toarnă fulgii de ovăz într-un blender și se macină până când obțineți o pulbere fină. Amestecați acești fulgi de ovăz măcinați cu 2 căni de apă clocotită. Se amestecă până când fulgi de ovăz se dizolvă complet. Lăsați amestecul să stea timp de aproximativ 10 minute. Se toarnă acest amestec printr-o sită într-un castron de dimensiuni medii.
La acest amestec, adăugați 1 lingură de suc de lămâie și 1 linguriță de oțet de mere. Amesteca bine. Puteți sări peste sucul de lămâie dacă aveți părul vopsit. Acum, adăugați în vas aproximativ 20 de picături din uleiul esențial preferat și amestecați. Puteți turna întregul amestec într-o sticlă goală de șampon. Pentru utilizare, umeziți-vă părul cu apă călduță și aplicați amestecul pe scalp. Lăsați-l să acționeze 2 minute și clătiți ca de obicei.
🌱 Ajută la combaterea căderii părului
Proprietățile ovăzului care ajută la tratarea mătreții contribuie, de asemenea, la prevenirea căderii părului. Pentru a face o mască de păr cu fulgi de ovăz care tratează căderea părului, aveți nevoie de 1 lingură din fiecare ingredient: fulgi de ovăz, lapte proaspăt și lapte de migdale. Se amestecă toate ingredientele pentru a forma o pastă netedă. Trebuie doar să vă asigurați că părul nu este încurcat înainte de a utiliza această mască. Aplicați ușor pe păr și lăsați-l să acționeze aproximativ 20 de minute. Clătiți cu apă călduță.
Această mască întărește foliculii de păr și vă face părul mai puternic.
Ovăzul este, de asemenea, bogat în acizi grași omega-6 care ajută la fixarea părului deteriorat.
Sume / 150 gr – % din doza zilnica recomandata
Niciun comentariu