9 alimente sanatoase ce iti ridica starea de spirit

1

Când starea de spirit este undeva aproape de podea, poate fi tentant să apelați la mâncare pentru a vă modifica în bine starea. Cu toate acestea, tratamente zaharoase și bogate în calorii la care recurg multe persoane au consecințe negative.
Astfel, vă puteți întreba dacă orice alimente sănătoase vă pot îmbunătăți starea de spirit.
Recent, au apărut cercetări privind relația dintre nutriție și sănătatea mintală. Cu toate acestea, este important de menționat că starea de spirit poate fi influențată de mulți factori, cum ar fi stresul, mediul, somnul slab, genetica, tulburările de dispoziție și deficiențele nutriționale.
Prin urmare, este dificil să stabilești cu exactitate dacă alimentele îți pot ridica starea de spirit.
Cu toate acestea, s-a demonstrat că anumite alimente îmbunătățesc sănătatea creierului general și anumite tipuri de tulburări de dispoziție:
1. Pește gras
Acizii grași Omega-3 sunt un grup de grăsimi esențiale pe care trebuie să le obțineți prin alimentație, deoarece corpul dvs. nu le poate produce singur.
Peștele gras, precum somonul și tonul, sunt bogate în două tipuri de omega-3 – acid docosahexaenoic (DHA) și acid eicosapentaenoic (EPA) – care sunt legate de niveluri mai mici de depresie.
Omega-3 contribuie la fluiditatea membranei celulare a creierului și pare să joace roluri cheie în dezvoltarea creierului și semnalizarea celulelor.
În timp ce cercetarea este mixtă, o analiză a studiilor clinice a arătat că, în unele studii, consumul de omega-3 sub formă de ulei de pește scade depresia.
Deși nu există o doză standard, majoritatea experților sunt de acord că majoritatea adulților ar trebui să obțină cel puțin 250-500 mg de EPA și DHA combinate pe zi.
Având în vedere că o porție de somon de 100 de grame furnizează 2.260 mg de EPA și DHA, consumul acestui pește de câteva ori pe săptămână este o modalitate excelentă de a introduce aceste grăsimi în dieta dumneavoastră.
2. Ciocolata neagra
Ciocolata este bogată în mulți compuși care stimulează starea de spirit.
Zahărul poate îmbunătăți starea de spirit, deoarece este o sursă rapidă de combustibil pentru creierul tău.
Mai mult, poate elibera o cascadă de compuși simpli, cum ar fi cofeina, teobromina și N-aciletanolamina – o substanță similară chimic canabinoidelor care a fost legată de starea de spirit îmbunătățită.
Cu toate acestea, unii experți dezbat dacă ciocolata conține suficient din acești compuși pentru a declanșa un răspuns psihologic.
Este bogata în flavonoide care promovează sănătatea si s-a dovedit că crește fluxul de sânge către creier, reduce inflamațiile și stimulează sănătatea creierului , toate acestea pot susține reglarea stării de spirit.
În cele din urmă, ciocolata are un rating hedonic ridicat, ceea ce înseamnă că gustul plăcut, textura și mirosul său pot promova, de asemenea, bună dispoziție.
Deoarece ciocolata cu lapte conține ingrediente adăugate precum zahărul și grăsimea, cel mai bine este să optezi pentru ciocolata neagra – care este mai bogata în flavonoide și mai săracă în zahăr adăugat. Ar trebui să rămâneți totuși la 1-2 pătrate mici (de 70% sau mai mult continut de cacao) la un moment dat, deoarece este un aliment cu calorii multe.
3. Alimente fermentate
Alimentele fermentate , precum includ kimchi, iaurt, kefir, kombucha și varza murata, pot îmbunătăți sănătatea intestinului și starea de spirit.
Procesul de fermentație permite bacteriilor vii să prospere în alimentele care sunt apoi capabile să transforme zaharurile în alcool și acizi.
În timpul acestui proces, sunt create probiotice . Aceste microorganisme vii susțin creșterea bacteriilor sănătoase din intestin și pot crește nivelul de serotonină.
Este important de menționat că nu toate alimentele fermentate sunt surse semnificative de probiotice, cum ar fi în cazul berii, al unor pâini și al vinului, datorate gătitului și filtrării.
Serotonina este un neurotransmițător care afectează multe fațete ale comportamentului uman, cum ar fi starea de spirit, răspunsul la stres, pofta de mâncare și antrenarea sexuală. Până la 90% din serotonina corpului tău este produsă de microbiomul intestinal sau colectarea de bacterii sănătoase din intestinul tău.
În plus, microbiomul intestinal joacă un rol în sănătatea creierului. Cercetările încep să arate o legătură între bacteriile intestinale sănătoase și ratele mai mici de depresie.
Cu toate acestea, este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege modul în care probioticele pot regla starea de spirit.
4. Banane
Bananele pot ajuta la ridicarea stării de spirit.
Sunt bogate în vitamina B6, care ajută la sinteza neurotransmițătorilor simțiți, precum dopamina și serotonina.
Mai mult, o banană mare (136 grame) furnizează 16 grame de zahăr și 3,5 grame de fibre.
Când este asociat cu fibre, zahărul este eliberat lent în fluxul sanguin, permițând un nivel stabil de zahăr în sânge și un control mai bun al dispoziției. Nivelurile de zahăr din sânge prea mici pot duce la iritabilitate și modificări ale dispoziției.
În cele din urmă, acest fruct tropical omniprezent, mai ales atunci când apare încă verde pe coajă, este o sursă excelentă de prebiotice , un tip de fibre care ajută la hrănirea bacteriilor sănătoase din intestin. Un microbiom intestinal robust este asociat cu rate mai mici de tulburări de dispoziție.

5. Ovăz
Ovăzul este un bob întreg care vă poate menține o stare buna de spirit toată dimineața. Vă puteți bucura de el sub multe forme, cum ar fi fulgi de ovăz, mușli, granola, etc.
Este o sursă excelentă de fibre, furnizând 8 grame într-o singură cană 81 grame.
Fibra vă ajută să încetiniți digestia de carbohidrați, permițând o eliberare treptată de zahăr în fluxul sanguin pentru a vă menține nivelul de energie stabil.
Într-un studiu, cei care au mâncat 1,5–6 grame de fibre la micul dejun au raportat un nivel mai bun de dispoziție și energie. Acest lucru a fost atribuit nivelurilor de zahăr din sânge mai stabile, ceea ce este important pentru controlul schimbărilor de dispoziție și al iritabilității.
Deși alte surse de cereale integrale pot avea acest efect, ovăzul poate fi deosebit de avantajos, deoarece este și o sursă excelentă de fier, 1 cană (81 grame) conține 19% din nevoile dvs. zilnice.
Anemia cu deficit de fier, una dintre cele mai frecvente deficiențe de nutrienți , este asociată cu un aport scăzut de fier. Simptomele sale includ oboseala, slăbiciune și tulburări de dispoziție.
Unele cercetări sugerează că oamenii experimentează îmbunătățiri ale acestor simptome după ce au consumat alimente bogate în fier sau suplimentând cu fier.
6. Fructe de pădure
În mod curios, consumul de mai multe fructe și legume este legat de rate mai mici de depresie.
Deși mecanismul nu este clar, o dietă bogată în antioxidanți poate ajuta la gestionarea inflamației asociate cu depresia și alte tulburări ale dispoziției.
Fructele de pădure împachetează o gamă largă de antioxidanți și compuși fenolici, care joacă un rol esențial în combaterea stresului oxidativ – un dezechilibru al compușilor nocivi din corpul tău.
Sunt deosebit de bogate în antocianine, un pigment care conferă anumitor fructe de padure culoarea purpurie-albastră. Un studiu a asociat o dietă bogată în antocianine cu un risc cu 39% mai mic de simptome de depresie.
Dacă nu le puteți găsi proaspete, încercați să cumpărați fructe de pădure congelate – care sunt congelate la maturitatea maximă pentru a păstra cantitatea maximă de antioxidanți.
7. Nuci și semințe
Nucile și semințele sunt bogate în proteine ​​pe bază de plante, grăsimi sănătoase și fibre.
În plus, aceștia oferă triptofan, un aminoacid responsabil pentru producerea serotoninei care stimulează starea de spirit. Migdale, caju, alune, nuci, semințe de dovleac, susan, și semințe de floarea-soarelui sunt surse excelente.
Mai mult decât atât, nucile și semințele sunt o componentă mare atât în dietele MIND, cât și în cele mediteraneene, care pot susține un creier sănătos. Fiecare din aceste diete promovează alimente proaspete, întregi și vă limitează aportul de produse prelucrate.
Mai mult decât atât, un studiu cu durata de 10 ani realizat pe 15.980 de persoane a asociat un aport moderat de nuci la un risc mai mic de 23% de depresie.
În cele din urmă, anumite nuci și semințe , cum ar fi nucile de Brazilia, migdale și nuci de pin, sunt surse bune de zinc și seleniu. Deficiența acestor minerale, care sunt importante pentru funcția creierului, este asociată cu rate mai mari de depresie – deși este nevoie de mai multe cercetări.
8. Cafea
Cafeaua este cea mai populară băutură din lume și poate face și lumea un pic mai fericită.
Cofeina din cafea previne un compus natural numit adenozina de la atașarea la receptorii creierului care promovează oboseala, prin urmare , creste vigilența și atenția.
Mai mult, crește eliberarea de neurotransmițători care stimulează starea de spirit, cum ar fi dopamina și norepinefrina.
Un studiu realizat pe 72 de persoane a descoperit că atât cafeaua cu cofeina, cât și cea decafeinizată au îmbunătățit semnificativ dispoziția în comparație cu o băutură placebo, sugerând că aceasta licoare conține alți compuși care influențează starea de spirit.
Cercetătorii au atribuit acest impuls în atitudinea față de diverși compuși fenolici, cum ar fi acidul clorogenic.
9. Fasole și linte
Pe lângă faptul că sunt bogate în fibre și proteine ​​pe bază de plante, fasolea și lintea sunt pline de substanțe nutritive bune.
Sunt o sursa excelenta de vitamine B, care ajuta îmbunătățirea stării de spirit prin creșterea nivelului de neurotransmitatori precum serotonina, dopamina, norepinefrina si acid gamma-aminobutiric (GABA), toate acestea sunt importante pentru reglarea dispoziției.
Mai mult, vitaminele B joacă un rol cheie în semnalizarea nervului, ceea ce permite o comunicare adecvată între celulele nervoase. Nivelurile scăzute ale acestor vitamine, în special B12 și folat, au fost legate de tulburări de dispoziție, cum ar fi depresia.
În cele din urmă, sunt o bună sursă de zinc, magneziu, seleniu și fier, care de asemenea pot ridica starea de spirit.

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!