Legumele rădăcinoase sunt încărcate cu substanțe nutritive. Una dintre aceste legume este păstârnacul. Acesta fost cultivat și savurat din cele mai vechi timpuri pentru rădăcina albă comestibilă.
Păstârnac este un membru al familiei morcovului / pătrunjelului ( Apiaceae ).
Alți membri ai familiei Apaiaceae includ morcovi, fenicul, mărar, chimion, chimen și pătrunjel.
👉 Informații nutriționale
O jumătate de ceașcă de felii de păstârnac fierte conține aproximativ:
•55 de calorii
•13,3 grame carbohidrați
•1 gram de proteine
•2,8 grame de fibre
•10,1 miligrame vitamina C (17% DZR)
•45,2 micrograme folat (11% DZR)
•0,2 miligrame mangan (11% DZR)
•286 miligrame potasiu (8% DZR)
•22,6 miligrame de magneziu (6% DZR)
•0,5 ml de acid pantotenic (5% DZR)
•53,8 miligrame fosfor (5% DZR)
•0,1 miligrame cupru (5% DZR)
•0,8 miligrame vitamina E (4% DZR)
•0,1 miligrame vitamina B6 (4% DZR)
•0,1 miligrame tiamină (4% DZR)
•0,6 miligrame niacină (3% DZR)
•28,9 miligrame de calciu (3% DZR)
•0,5 miligrame de fier (3% DZR)
•1,3 micrograme seleniu (2% DZR)
Beneficii pentru sănătate
1. Sporește sănătatea ochilor
Cu un conținut impresionant de ridicat de vitamina C, păstârnacul este o legumă rădăcinoasă care poate contribui la creșterea sănătății ochilor, în special asupra unei probleme obișnuite pe care mulți o experimentează mai târziu în viață: degenerescența maculară. Persoanele cu vârsta de peste 60 de ani au tendința de a experimenta această problemă degenerativă a ochilor cel mai des, dar asta nu înseamnă că ar trebui să așteptați până la ultimele decenii pentru a stabili o dietă care să ajute la menținerea unei sănătăți optime a ochilor.
Cercetările publicate în 2016 au demonstrat cum persoanele care dezvoltă degenerescența maculară legată de vârstă tind să aibă un aport mai mic de vitamina C, precum și alți nutrienți cheie, cum ar fi acizii grași omega-3, beta-carotenul, vitamina E, zincul și vitamina D. Vitamina C apare din nou și din nou în studiile științifice care implică cauzele și prevenirea degenerescenței maculare.
2. Îmbunătățește funcția digestivă și previne constipația
Ca legumă, și mai exact ca legumă rădăcinoasă, păstârnacul vine cu o doză semnificativă de fibre. Probabil știți deja că una dintre modalitățile cheie de a vă menține sistemul digestiv în bună funcționare este să aveți mișcări intestinale regulate. Aportul amplu de fibre este unul dintre principalele moduri în care puteți evita sau ameliora constipația.
Pentru a evita să fii printre cei cu deficit de fibre, îți poți crește aportul de alimente bogate în fibre, cum ar fi păstârnacul, care te va ajuta să îți îmbunătățești sănătatea digestivă în general.
3. Poate ajuta la prevenirea defectelor congenitale (precum și a bolilor gingivale și multe altele!)
Folatul este ceea ce obțineți în mod natural din alimente, în timp ce acidul folic este tehnic o versiune suplimentară artificială a acestui nutrient cheie. Vești bune – doar o jumătate de cană de păstârnac oferă aproximativ 11 % din cerințele zilnice de folat.
Folatul este extrem de important pentru sănătatea umană. Este, de asemenea, esențial pentru mamele însărcinate și pentru bebelușii lor în curs de dezvoltare. Cercetările au arătat că femeile însărcinate au nevoie de un aport mai mare de alimente bogate in vitamina B9 pentru a reduce probabilitatea de a avea copii cu defecte congenitale ale tubului neural. În timp ce suplimentarea este de obicei necesară pentru ca femeile să-și îndeplinească cerințele înainte de concepție și pe tot parcursul sarcinii, nutriția păstârnacului oferă o modalitate naturală de a crește aportul folic dietetic.
Deficienta de folat poate provoca:
•Gingivita (boala gingivala)
•Creșterea slabă
•Inflamarea limbii
•Respirație scurtă
•Diaree
•Pierderea poftei de mâncare
•Uitare
•Slăbiciune mentală
•Iritabilitate
4. Ajută sănătatea inimii
Nu numai că este bogat în fibre sănătoase pentru inimă, dar conține și alți nutrienți, cum ar fi vitamina C și folat, despre care se știe că ajută la prevenirea bolilor de inimă.
Potrivit American Heart Association, calea nr. 1 de a obține toate vitaminele și mineralele de care aveți nevoie din dietă este de a vă transforma următoarea masă într-un fel de curcubeu. Este cu siguranță un sfat bun și, pentru a fi mai specific, înseamnă că ar trebui să vă umpleți regulat farfuria cu fructe și legume din cinci grupuri diferite de culori: roșu și roz, albastru și violet, galben și portocaliu, verde și, nu în ultimul rând, alb și maro.
Nu este surprinzător că păstârnacul face parte din lista albă și maro. Deci, atât pentru inimă, cât și pentru starea generală de sănătate, includeți păstârnacul într-o dietă deja sănătoasă pentru a vă acoperi toate bazele în ceea ce privește vitaminele, mineralele și nutrienții.
5. Sprijină producția de enzime și sănătatea oaselor
Manganul este o componentă cheie a multor enzime din organism. Ce fel de enzime? Enzime care afectează sănătatea digestivă, funcția antioxidantă și vindecarea rănilor, doar pentru a numi câteva.
Sănătatea oaselor este în fruntea acestei liste, deoarece manganul este un co-factor („moleculă de ajutor”) a glicoziltransferazelor, care sunt enzime necesare pentru producerea sănătoasă de cartilaj și os. Fără suficient mangan, oasele slabe și alte probleme ale scheletului devin o preocupare. De fapt, s-a demonstrat că femeile cu osteoporoză au niveluri mai scăzute de mangan în corpul lor.
Din fericire, o doză bună de mangan face parte din nutriția păstârnacului, care poate ajuta atât la producerea de enzime, cât și la sănătatea oaselor.
Fapte interesante despre păstârnac
În 1753, Carolus Linnaeus a descris pentru prima dată păstârnacul în „ Species Plantarum ”. Coloniștii europeni sunt suspectați că au adus păstârnac sălbatic în America de Nord de către coloniștii europeni. Pe atunci, a fost cultivat pentru rădăcina sa comestibilă. Cu toate acestea, din acel moment păstârnacul sălbatic a scăpat de grădini și și-a făcut drum spre marginea drumurilor și alte locuri în care crește sălbatic. Puteți găsi păstârnac sălbatic care crește pe tot continentul nord-american de la nord la sud și de la est la vest.
Pastarnacul este strans legat de morcovi si patrunjel. Uneori, păstârnacul este confundat cu rădăcina de pătrunjel. Cum poți face diferența? De obicei, veți găsi rădăcină de pătrunjel vândută în magazinul alimentar cu verdele încă atașat, în timp ce păstârnacul este vândut doar de rădăcină.
Se pare că mulți oameni obișnuiau să consume păstârnac pentru a îmbunătăți durerea de dinți, precum și picioarele obosite și dureroase. ( 14 )
👉 Riscuri și efecte secundare
Păstârnacul sălbatic are o rădăcină comestibilă, dar frunzele și tulpinile lor sunt extrem de toxice! De aceea păstârnacul sălbatic este numit și păstârnac otrăvitor. Păstârnacul sălbatic produce o sevă care conține substanțe chimice care pot determina reacția pielii umane la lumina soarelui, rezultând arsuri intense, erupții cutanate sau vezicule (fitofotodermatită).
Păstârnacul sălbatic se găsește cel mai adesea în zone deschise precum marginea drumurilor, pășuni și câmpuri. Au flori de culoare verde-gălbuie care apar în iunie și iulie.
❗️Recomandăm cu insistență să evitați consumul de rădăcină de păstârnac sălbatic, deoarece riscați contactul cu sucul de păstârnac sălbatic❗️ Când animalele consumă păstârnac sălbatic, se știe că le afectează negativ fertilitatea și creșterea în greutate.
Este posibil să fii alergic la păstârnac. Dacă prezentați simptome de alergie alimentară după ce ați consumat păstârnac, întrerupeți consumul și solicitați asistență medicală dacă este necesar.
Dacă nu sunteți obișnuiți să mâncați alimente bogate în fibre, adăugarea păstârnacului în dieta dvs. poate duce la balonare, gaze și crampe la început datorită conținutului ridicat de fibre.
Niciun comentariu