Leușteanul este una din cele mai aromate plante, cu puteri vindecătoare cunoscute încă din antichitate. Romanii îl cultivau atât ca aliment, cât și pentru leacuri medicinale. Românii obișnuiau să numească leușteanul “o plantă pentru tot felul de slăbiciuni”.
Frunzele de leuștean conțin uleiuri volatile aromatice, vitaminele A şi C. De asemenea, cumarina (compus chimic cu gust amar) prezentă în frunzele de leuştean are efecte pozitive în caz de hipertensiune, septicemie, osteoporoză, astm, favorizează reducerea tumorilor şi a inflamațiilor şi suprimă pofta de mancare.
Proprietățile medicinale ale leusteanului
– Antiinflamatoare
– Antibacteriene
– Antivirale
– Antifungice
– Antiparazitară
– Anticoagulante
– Cicatrizante
– Diuretice
– Expectorante
– Sedative
– Emoliente
– Hipotensive
👉 Beneficiile leușteanului
🍀 Ameliorează durerile de cap
Leușteanul are proprietăți calmante și poate ameliora durerile de cap și chiar simptomele ce pot apărea din cauza migrenei. Frunzele de leuștean au în compoziție substanțe benefice ce duc la scăderea tensiunii arteriale.
🍀 Are efect detoxifiant
Efectul detoxifiant al frunzelor de leuștean este puțin cunoscut și ajută în programele de slăbire complexe, datorită efectelor diuretice și carminative.
🍀 Ucide bacteriile
Rădăcina de leuștean este bogată în uleiuri esențiale care funcționează ca o barieră naturală împotriva mai multor tipuri de bacterii printre care bacteriile Gram-pozitive și Gram-negative.
🍀 Susține sănătatea rinichilor
Leușteanul are acțiune diuretică și stimulează urinarea fără o pierdere mare de electroliți, astfel se reduce semnificativ riscul de pietre la rinichi.
🍀 Previne și vindecă sindromul de colon iritabil
Frunzele proaspete de leuștean sunt un adjuvant împotriva indigestiei, dispepsiei și constipației. Consumat sub formă de suc proaspăt, înainte de mesele principale, leușteanul este eficient în combaterea sindromului colonului iritabil și a colitei.
🍀 Susține sănătatea pielii
Planta medicinală este un adjuvant și în cosmetică. Datorită proprietăților calmante și emoliente, leușteanul poate fi aplicat direct pe piele ori sub formă de cremă pentru a ameliora simptomele psoriazisului ori acneei. Pielea rămâne mai catifelată și cu un aspect sănătos.
👉 Rețete de consum:
✔️ Decoct de leuștean
Decoctul se pregătește dintr-o linguriță de rădăcină uscată de leuștean și 200 ml de oțet. Se amestecă ingredientele și se fierb timp de aproximativ 20 de minute.
Alta metodă de preparare: Se pune 1 linguriță de pulbere de rădăcină de leuștean la fiert 20 de minute cu 1 cană de oțet de vin. Se fac frecții în caz de dureri reumatice, pe locurile afectate.
Decoctul obținut are efect calmant și poate fi adăugat în apa de baie pentru a combate problemele articulare, dar și pentru masaj în zonele articulare dureroase.
✔️Ceai de leuștean crud
Se pune ½ linguriță de frunze verzi tocate mărunt la infuzat într-o cană de apă clocotită, timp de 15 minute. Se beau câte 2 căni pe zi, pentru:
– colici
– gaze intestinale
– tuse
– tulburări menstruale
– stări de oboseală majoră cardiacă
✔️ Ceai de leuștean uscat
Pentru 250 ml de apă clocotită ai nevoie de două lingurițe de leuștean uscat. Se lasă totul la infuzat pentru 10-15 minute, după care ceaiul se strecoară și se consumă cald pe durata zilei. Ceaiul de leuștean este benefic pentru:
-detoxifierea organismului
-tratarea tusei convulsive
-indigestiile
-edemele cardiace
-laxativ natural eficient.
✔️ Tinctură de leuștean
Se pun 20 g de frunze sau rădăcini de leuștean la macerat în 100 ml de alcool de 70 de grade. Se lasă 20 de zile, apoi se strecoară. Se iau câte 20 de picături, de 2-3 ori pe zi, diluate cu puțină apă, pentru:
– afecțiuni digestive
– hipertensiune arterială
– tuse uscată
– ca diuretic
❗️ Precauții:
Ceaiul de leuştean nu este indicat femeilor însărcinate. Sunt raportate cazuri de pierderi de sarcină cauzate, se pare, de efectul de contracţie a uterului.
Nu se recomandă dieta cu leuștean în cazul persoanelor care rețin apă în organism din cauza afecțiunilor renale sau boli cardiovasculare.
Leușteanul ar putea crește cantitatea de sodiu din organism, astfel că nu se recomandă cardiacilor care consumă diete fără sare.
Niciun comentariu