Oferă-i vieții tale o coloană sonoră
Creierul tău primește un antrenament mental când redați în flux lista de redare preferată. Nu numai că ascultarea muzicii vă poate ajuta să vă simțiți mai atenți, dar vă poate stimula și memoria și starea de spirit. Unul dintre motive este că există o matematică a muzicii și modul în care o notă se raportează la cealaltă. Creierul tău trebuie să lucreze pentru a da sens acestei structuri. Acest lucru este valabil mai ales pentru muzica pe o asculți pentru prima data.
Faceți-vă timp pentru a vă face prieteni
A cunoaște oameni noi crește „funcția executivă” a creierului tău la fel de mult ca și a face un puzzle încrucișat. Acest set de abilități mentale include memoria pe termen scurt, puterea de a regla distragerea atenției și capacitatea de a rămâne concentrat. Cum ajută o discuție prietenoasa de 10 minute? Ascultarea punctului de vedere al altcuiva și încercarea de a te pune în locul lor îți împinge creierul să gândească în moduri noi.
Râdeți
Stresul poate face creierul să elibereze un hormon numit cortizol, ceea ce face dificilă gândirea clară. În timp, nivelurile ridicate de stres pot cauza probleme cu învățarea și memoria. O modalitate distractivă de a vă proteja creierul este să râdeți bine. Poate reduce nivelul de cortizol și vă poate ajuta să vă mențineți creierul sănătos.
Ieși afara
Natura are un efect calmant și poate ușura stresul – chiar dacă te uiți doar pe o fereastră. Când petreceți timpul în aer liber, vă oferiți creierului odihnă de fluxul constant de date și stimul pe care îl obține pe parcursul zilei. Aceasta îi permite să-și repornească capacitatea de concentrare, astfel încât să vă simțiți mai creativi și mai capabili să rezolvați problemele.
Renunțați la rutină
Nu este nimic în neregulă dacă mâncați același mic dejun în fiecare zi sau conduceți același traseu spre serviciu. Oamenii sunt creaturi ale obiceiurilor. Dar este bine pentru creierul tău să încerce să amestece lucrurile. Chiar și o dată pe săptămână vă poate ajuta. O schimbare în rutină mărește capacitatea creierului tău de a învăța informații noi și de a le ține. Încercați o rețetă nouă sau explorați o altă parte a orașului.
Deveniți din nou student
Când înveți o nouă abilitate sau subiect, creierul tău face noi căi între numeroasele sale celule. S-ar putea să încercați să scrieți creativ sau un nou hobby care vă interesează, cum ar fi matlasarea sau cântatul la chitară. Dacă la început pare greu, nu renunțați. Cu cât este mai dificil pentru tine să obții, cu atât este mai bine pentru creierul tău.
Concentrați-vă pe un singur lucru la un moment dat
Doar pentru că poți trimite mesaje text, să te uiți la televizor și să îți verifici simultan fluxul de social media nu înseamnă că este bine pentru tine. Când creierul tău este lovit cu mai multe fluxuri de informații simultan, trebuie să treacă prin toate. Acest lucru vă face mai greu să vă concentrați, să vă gestionați memoria și să treceți de la un lucru la altul. Puneți o presiune mai mica pe creier și acordați atenție deplină unui singur lucru.
Meditați
Indiferent dacă spuneți o mantră sau doar vă concentrați asupra respirației, meditația vă poate ajuta cu hipertensiunea arterială sau cu colesterolul ridicat. (Ambele vă pot crește șansele de a suferi de Alzheimer.) Studiile arată că, de asemenea, vă poate spori concentrarea, memoria și capacitatea de a alege cuvinte și poate face mai ușor să treceți de la un gând la altul. Motivele pentru acest lucru nu sunt clare, dar o teorie este că meditația oferă creierului tău o pauză de la cuvinte și gânduri concrete.
Depuneți puțin efort
Antrenamentul este la fel de bun pentru creierul tău ca și pentru corpul tău. Exercițiul fizic vă menține abilitățile de raționament și gândire, deoarece crește fluxul de sânge către creier, împreună cu anumite substanțe chimice care îl ajută să îl protejeze. Încercați să vă deplasați la fiecare două zile timp de cel puțin 30 de minute.
Odihnă
Dacă nu dormi suficient, chiar și o sarcină simplă poate necesita un efort mental mai mare. De asemenea, vă va fi mult mai greu să vă concentrați și este posibil să observați lacune în memoria pe termen scurt. Pentru a rămâne în stare proaspătă, urmărește să dormi între 7 și 9 ore în fiecare noapte.
Urmăriți ce mâncați
Cu cât luați mai multe calorii, cu atât șansele de pierdere a memoriei pot fi mai mari. Motivul nu este clar, dar un IMC mai mare (indicele de masă corporală) la vârsta mijlocie este legat de o sănătate slabă a creierului mai târziu în viață. Micile schimbări, cum ar fi trecerea de la laptele integral la cel degresat, vă vor ajuta să reduceți caloriile. Medicul dumneavoastră sau un dietetician vă pot ajuta cu un plan potrivit pentru dvs.
Hrănește-ți creierul
Anumite alimente lucrează din greu pentru a vă proteja creierul. Acestea includ fructe, legume, leguminoase, pește și grăsimi „bune” precum cele din ulei de măsline și canola. O ceașcă zilnică de ceai sau cafea vă poate ajuta, de asemenea, să vă treziți creierul. Dar urmăriți alimentele procesate – care vă pot face ravagii asupra zahărului din sânge.
Renunță la fumat
Multe substanțe chimice din țigări sunt toxice pentru creier, așa că s-ar putea să nu fiți surprins să aflați că fumatul este legat de declinul mental și demența. Și același lucru este valabil și pentru fumatul pasiv. Vorbește și cu ceilalți din familia ta despre renunțare. Veți rămâne cu toții mai sănătoși dacă mașina si casa dumneavoastră sunt lipsite de fum.
Ai grija de inima ta
Dacă inima ta are o stare de sănătate precară, este mai probabil să ai probleme de învățare și de memorie. A fi supraponderal și a nu face suficient exercițiu vă poate face vasele de sânge înguste. Acest lucru limitează cantitatea de sânge care curge în creierul dvs., iar arterele dvs. pot începe să se întărească. Tensiunea arterială ridicată este cel mai mare semn că sănătatea creierului este în pericol. Dacă a ta este ridicată, vorbește cu medicul despre cum să o controlezi.
Obțineți ajutor pentru sănătatea dumneavoastră mintală
Dacă sunteți deprimat, este mai probabil să aveți un declin mental. Pe lângă sentimentele de neputință și pierderea interesului pentru lucrurile pe care le iubești, depresia te poate pune și într-o „ceață cerebrală”. A gândi, a rămâne concentrat și a lua decizii poate fi mult mai greu. Dacă aveți unele dintre aceste semne, discutați cu medicul dumneavoastră despre ce puteți face pentru a le trata.
Niciun comentariu