6 uleiuri esențiale pentru a scăpa de păduchi, fără substanțe chimice – îndrumări pas cu pas

0
cum scapi de păduchi natural

Păduchii de păr sunt acei paraziți enervanți care sug sângele. Sunt extrem de contagioși și se răspândesc cu ușurință de la o persoană la alta.
Ai o astfel de problemă? Ai ajuns să folosești tratamente chimice și soluții foarte concentrate? Dacă dorești să apelezi la un remediu natural, amestecarea uleiurilor esențiale de plante cu șamponul tău poate fi soluția pe care o cauți.
Uleiurile esențiale cu o aromă puternică și proprietăți antimicrobiene sufocă păduchii și le opresc creșterea. De asemenea, ajută la prevenirea infestărilor ulterioare.
Uleiurile pot favoriza creșterea părului și pot asigura un scalp sănătos. Acest articol se referă la păduchii de păr și la modul în care îi puteți elimina folosind uleiuri esențiale.
❓Ce sunt păduchii de cap
Păduchii de cap sunt paraziți care locuiesc în păr și care se hrănesc cu sângele scalpului. Depun ouă (cunoscute sub numele de lenduri) și provoacă mâncărimi intense. Cu toate acestea, aceștia nu sunt dăunători și nu răspândesc nicio boală. Însă sunt extrem de contagioși și se răspândesc rapid de la un scalp la altul.
Păduchii de cap sunt o problemă destul de comună în rândul preșcolarilor și al copiilor care merg la școală. Statisticile arată că aproximativ 6 până la 12 milioane de infestări cu păduchi apar în SUA la copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 11 ani.
Uleiurile esențiale cresc în popularitate ca tratamente pentru păduchi. Împreună cu pieptănarea, aplicarea uleiurilor esențiale este dovedită a fi eficientă în prevenirea păduchilor.
👉 Uleiuri esențiale pentru stoparea și prevenirea păduchilor
1. Ulei de mentă
Uleiul de mentă ajută la ameliorarea pruritului cronic (mâncărime care persistă). Mirosul puternic și proprietățile insecticide ale acestui ulei l-ar putea face un puternic factor de descurajare a păduchilor.
✔️ Vei avea nevoie de:
– 2 linguri de ulei de mentă
– 2-3 linguri de ulei de măsline
✔️ Cum se aplică:
– Combinați uleiul de mentă cu uleiul de măsline și aplicați acest amestec pe scalp. Lăsați-l să acționeze cel puțin 30 de minute.
– Periați-vă părul cu un pieptene cu dinți fini și deși pentru a scăpa de păduchii morți.
– Încercați să efectuați această procedură peste chiuvetă.

2. Ulei de lavandă
Proprietățile de respingere a insectelor ale uleiului de lavandă pot reduce riscul păduchilor. Uleiul sufocă păduchii cu mirosul său și previne proliferarea lor. Ingredientele active ale uleiului de lavandă au proprietăți antibacteriene și antifungice care calmează scalpul și opresc creșterea microorganismelor. Mai mult, studiile la șoareci au arătat că uleiul de lavandă poate favoriza creșterea părului.
✔️ Vei avea nevoie de:
10 picături de ulei de lavandă
3 linguri din orice ulei purtător (jojoba, nucă de cocos sau măsline)
✔️ Cum se aplică:
– Amestecă 10 picături de ulei esențial de lavandă cu orice ulei purtător și masează ușor acest amestec pe scalp.
– Șamponează-ți părul și folosește un pieptene nit pentru a îndepărta cât mai multe lenduri.
– Clătește-ți bine părul.
3. Ulei de anason
Mirosul puternic și compușii volatili ai anasonului posedă proprietăți antimicrobiene care ar putea opri creșterea oricăror agenți patogeni și ar putea controla păduchii. Un studiu din Israel Journal of Medical Sciences a arătat că remediile naturale cu aplicarea uleiurilor esențiale au redus infestările cu păduchi la copii în decurs de 15 zile.
✔️ Vei avea nevoie de:
– 3 linguri de ulei de cocos
– 4-5 picături de ulei de anason
– 3 linguri de ulei de arbore de ceai (opțional)
✔️ Cum se aplică:
– Se amestecă toate ingredientele și se masează amestecul pe scalp.
– Masați această soluție prin păr de la rădăcină până la vârf.
– Acoperiți-vă părul cu o cască de duș și lăsați amestecul să stea 3 ore. Dacă este posibil, îl puteți lăsa activ pe întreaga zi sau peste noapte.
– Pieptănați-vă părul cu un pieptene nit și spălați bine.
4. Ulei de arbore de ceai
Sa constatat că uleiul de arbore de ceai arată o mare eficacitate în oprirea creșterii păduchilor. Cercetări suplimentare au arătat că o concentrație de 1% de ulei de arbore de ceai timp de 30 de minute ar putea ucide 100% din păduchii de cap. Un alt studiu a arătat că o combinație de uleiuri esențiale, inclusiv ulei de arbore de ceai, poate eradica în mod eficient păduchii de cap.
✔️ Vei avea nevoie de:
– 3 picături de ulei de arbore de ceai
– Orice șampon fără substanțe chimice
✔️ Cum se aplică
– Turnați o cantitate de șampon în palmă și adăugați 2 până la 3 picături de ulei de arbore de ceai.
– Masați ușor pe scalp.
– Lăsați-l să acționeze câteva minute. Clătește-ți bine părul.
5. Ulei de cuișoare
Mirosul uleiului de cuișoare poate alunga păduchii. Cele două componente ale uleiului de cuișoare, eugenolul și beta-cariofilena, acționează ca repelenți ai păduchilor.
✔️ Vei avea nevoie de:
– 4 picături de ulei esențial de cuișoare
– Orice șampon
✔️ Cum se aplică:
– Adăugați câteva picături de ulei de cuișoare în șampon.
– Spălați părul cu acest amestec și lasă-l să acționeze timp de 4 – 5 minute.
– Folosiți un pieptene nit pentru a vă pieptăna în timp ce șamponul este încă activ.
– Clătește-ți bine părul.
6. Ulei de eucalipt
Uleiul de eucalipt este un puternic dezinfectant care luptă împotriva inflamației și calmează rănile. Un studiu a arătat că uleiul de eucalipt australian tratează în mod eficient păduchii și oferă ameliorare de la mâncărime.
✔️ Vei avea nevoie de:
– 3 picături de ulei esențial de eucalipt
– Orice șampon natural
✔️ Cum se aplică:
– Adăugați câteva picături de ulei de eucalipt în șampon.
– Spălați părul cu acest amestec și lasă-l să acționeze 10-20 de minute.
– Folosiți un pieptene nit pentru a vă pieptăna în timp ce șamponul este încă activ.
– Clătește-ți bine părul.
👉 Alte sfaturi pentru prevenirea păduchilor
– Potrivit British Medical Journal, pieptănarea părului ud este eficientă în îndepărtarea păduchilor. Face păduchii vizibili și îi diferențiază de mătreață, ajutând la îndepărtarea lor rapidă.
– Periați părul de două ori pe zi.
– Împreună cu uleiurile esențiale, puteți utiliza și un șampon anti-păduchi. Vă curăță scalpul și firul părului. Ingredientele sale pot opri, de asemenea, creșterea lendelor.
– Asigurați-vă întotdeauna că diluați uleiurile esențiale ale plantei înainte de utilizare. Puteți folosi apă sau ulei sau chiar șampoane și balsamuri în acest scop. Uleiurile esențiale sunt foarte concentrate și vă pot afecta pielea dacă sunt utilizate nediluate.
Tratarea păduchilor de cap cu uleiuri esențiale nu numai că le oprește creșterea, dar îmbunătățește și sănătatea scalpului. Urmați remediile discutate mai sus pentru tratamentul eficient și prevenirea păduchilor. Dacă nu se observă nicio îmbunătățire după 7-10 zile, consultați un dermatolog.

Niciun comentariu

Nu ratați!