Unt de mango pentru repararea pielii, păr mai sănătos și multe altele

0

Când vă gândiți la mango, primul lucru care vă vine probabil în minte este pulpa dulce, galben-portocalie, a fructului care vă aduce instantaneu la tropice. S-ar putea să fii surprins să afli că mango este mai mult decât atât. Miezul lemnos din centrul fructului este plin de grăsimi sănătoase și substanțe nutritive care sunt extrase pentru a face unt cremos de mango.
La fel ca untul de shea, untul de mango poate fi folosit pe păr și piele pentru efectele sale de hidratare. Are o consistență cremoasă la temperaturi mai scăzute și devine un ulei ușor, inodor, atunci când este frecat pe piele.
Odată ce știi puțin mai multe despre acest ingredient pentru îngrijirea corpului și a părului, va deveni unul dintre ingredientele tale preferate pentru rețete DIY.
Ce este untul de mango?
Untul de mango este ceea ce obții după presarea la rece a grăsimilor din miezul de mango, ceea ce creează un unt cremos care poate fi folosit pe piele și păr. Nu are aproape nicio aromă, așa că poate fi folosit cu ușurință ca bază în rețete de îngrijire corporală DIY sau de unul singur.
Ceea ce face cu adevărat untul de mango special este conținutul său nutritiv. Se mândrește cu antioxidanți naturali, vitamine A și E și acizi grași esențiali.
Este cunoscut pentru textura sa ușoară care nu îți lasă pielea sau părul cu senzație grasă.
La temperaturi mai scăzute, uleiul de mango rămâne solid, dar atunci când se încălzește sau este frecat pe piele, devine un ulei protector care este adesea folosit ca alternativă la untul de cacao.
Beneficii
Beneficiile untului de mango pentru piele și păr provin din profilul său nutritiv și efectele hrănitoare.
1. Hidratează pielea și părul
Untul de mango are o consistență semisolidă, dar se topește rapid într-un ulei bogat când atinge pielea. Are o textură mai ușoară decât multe alte uleiuri sau unturi vegetale, așa că nu va lăsa pielea grasă.
Cu toate acestea, hidratează atât pielea, cât și părul, calmând zonele uscate. Oferă o barieră de protecție, împiedicând bacteriile și substanțele chimice din mediu să intre în porii tăi.
2. Ajută la repararea pielii
Nutrienții din untul de mango au proprietăți vindecătoare, așa că pot fi folosiți pentru a promova repararea pielii și pentru a oferi protecție pielii.
Un studiu publicat în Jurnalul Indian de Științe Farmaceutice a constatat că o cremă pentru picioare făcută cu unt de mango a fost capabilă să repare complet pielea uzată și crăpată la voluntari umani. Cercetătorii au descoperit că ingredientul funcționează ca un emolient eficient care oferă protecție pielii.
3. Antioxidanți
Antioxidanții găsiți în untul de mango ajută la reducerea daunelor radicalilor liberi care pot duce la îmbătrânirea timpurie. Cercetările indică faptul că uleiul extras din miezul de mango are un conținut fenolic mai mare decât multe uleiuri vegetale comerciale.
Aplicarea acestuia pe piele ajută la minimizarea impactului factorilor de stres din mediu, cum ar fi razele UV și expunerea la poluare, care pot cauza linii fine, riduri și alte semne de îmbătrânire a pielii.
4. Nu înfundă porii
Untul de mango funcționează ca un emolient care oferă o barieră protectoare asupra pielii, dar nu vă va înfunda porii, așa că nu vă temeți de erupții. De fapt, untul se topește într-un ulei ușor care nu lasă pielea grasă.
Este considerat non-comedogen, deci nu astupa porii si poate fi folosit pe toate tipurile de piele. De asemenea, are un miros foarte blând, chiar nedetectabil, așa că persoanele sensibile la anumite arome îl pot prefera pe acesta față de alte opțiuni.
5. Reduce ruperea părului
Acizii grași hrănitori din untul de mango ajută la reducerea ruperii părului care apare în mod natural peste timp și când părul devine uscat. Grăsimile din uleiul de mango sigilează firele de păr și îl protejează de daunele mediului.
Îți protejează părul de daunele cauzate de folosirea uscătorului de păr cu aer fierbinte sau a plăcii pentru îndreptat.
De asemenea, îl puteți masa pe scalp pentru a preveni mătreața, descuamarea și iritația.

Cum se utilizează
Folosiți unt de mango la fel ca unt de shea sau de cacao. Pur și simplu scoateți o cupă de mărimea unui bob de mazăre, frecați-o în mâini și aplicați-o pe piele.
Frecați-l în zonele uscate sau deteriorate cu mișcări circulare, mai ales după baie sau după utilizarea unui demachiant. Puteți aplica și alte produse pentru piele, cum ar fi machiajul, după ce untul a fost absorbit.
Când utilizați unt de mango pentru păr, frecați untul în mâini și masați-l în capetele șuvițelor. Dacă aveți scalpul uscat, care se descuamează, frecați o cantitate mică în zonă.
Îl poți folosi și pentru tratamentele înainte de șamponare. Tratamentul pre-șamponare presupune aplicarea uleiurilor hidratante sau a untului pe păr și lăsarea acestuia să stea timp de 30 de minute înainte de șamponare. Acest lucru vă ajută să vă mențineți părul sănătos și strălucitor.
Alte ingrediente de îngrijire a pielii și a părului ce se amestecă bine cu untul de mango:
Ulei de cocos
Ulei de jojoba
Ulei de caise
ulei de argan
Ulei de masline
Gel de aloe vera
Ceară de albine
Ulei de vitamina E
Uleiuri esențiale blânde (cum ar fi lavandă și tămâie)
Riscuri și efecte secundare
Untul de mango este în general sigur pentru utilizare locală. Deși uneori este consumat, procesul de extracție se poate face la temperaturi ridicate care modifică compoziția chimică a uleiului, așa că se recomandă să se folosească doar topic (aplicat local, extern).
Dacă aveți roșeață, mâncărime, arsuri sau iritații după ce ați folosit ulei de mango, întrerupeți imediat utilizarea. Persoanele alergice la mango nu ar trebui să folosească untul, deoarece este extras direct din miezul fructului.
Concluzie
Untul de mango este obținut prin presarea la rece a uleiului din miezul fructului. Devine o consistență tare, cremoasă la temperaturi scăzute și se transformă într-un ulei ușor când este încălzit.
Untul sau uleiul sunt folosite pentru a promova repararea pielii, pentru a hidrata zonele uscate sau pentru a hrăni firele de păr. De asemenea, poate ajuta la reducerea descuamării scalpului și servește ca o barieră de protecție, prevenind deteriorarea părului și a pielii.
Utilizarea untului de mango este ușoară. Poate fi aplicat direct pe piele sau păr sau combinat cu alte ingrediente hrănitoare, cum ar fi uleiul de cocos și uleiul esențial de lavandă.

Niciun comentariu

Nu ratați!