Cum se prepară acasă uleiul de cătină

2
cum se face uleiul de catina

👉 Ce este cătina?
Cătina, cunoscută sub numele de „fruct sfânt” în Tibet, se găsește în textele medicinale vechi de secole din Tibet și China. A fost folosită pentru a trata tusea, problemele digestive, problemele pielii, rănile și arsurile și chiar depresia în unele cazuri. Recent, știința a descoperit conținutul său nutritiv dens de omega 3, 6, 7, 9, vitamine și antioxidanți.
👉 Iată cel mai simplu mod de a face ulei de cătină acasă:
– Curățați fructele, îndepărtați frunzele și crenguțele. Spălați de două ori cu apă fierbinte (40-50 °). Când apa se scurge, răspândiți cătina într-un strat subțire și uscați pe hârtie sau pânză de filtru. Se recomandă utilizarea unui ventilator încălzit.
– Acum treceți fructele printr-un storcător. Puteți utiliza sucul la discreția dvs., dar este important pentru noi să obținem pulpa (masă) cât se poate de uscată, aceasta va fi o materie primă bună pentru extragerea uleiului de cătină.
– Întindeți pulpa într-un strat subțire pe o foaie de copt, uscați la cuptor la foc foarte mic, cu ușa deschisă. Se macină într-o mașină de râșnit cafea. Cu cât este mai fină măcinarea, cu atât mai mult ulei din cătină poate fi extras.
– Apoi pregătește două vase de dimensiuni diferite. Introduceți cea mai mică în interior, astfel încât să fie menținută de mânerele pe marginea superioară a celei mai mari, fără a atinge partea inferioară.

– Așezați pulpa de cătină în cratița mai mică. Umpleți cu ulei vegetal (de preferință rafinat) încălzit până la 50 ° și puneți capacul. Se toarnă apă fierbinte în cratița mare și se pune pe foc. Amestecați din când în când și măsurați-i temperatura. Temperatura nu trebuie să depășească 50 °, altfel substanțele biologice active pot fi distruse. Puneți capacul înapoi.
– Faceți acest lucru timp de 10-12 ore apoi lăsați-o acoperită peste noapte. A doua zi, reîncălziți ușor într-o baie de apă și strecurați printr-o pânză fină.
– Turnați uleiul stors într-un borcan de sticlă sau intr-o sticlă, lăsați-l să stea o săptămână într-un loc întunecos și rece, apoi strecurați din nou. Repetați acest lucru după încă o săptămână. Și deci de mai multe ori până când uleiul de cătină preparat acasă este complet curat.
– Depozitați uleiul de cătină rezultat în frigider în sticle umplute până la vârf. Timp de un an sau doi, uleiul nu își pierde calitățile medicinale.
Există informații despre cătină în manuscrisele antice ale Mongoliei, în medicina chineză și Tibet. Proprietăți de vindecare ale cătinei sunt cunoscute și de popoarele slave. Kirill, care a creat scrierea slavă, în timp ce călătorea, vindeca arsurile și rănile cu „ulei roșu”. Se presupune că a fost ulei de cătină.

2 comments

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.