Lunile iunie şi iulie sunt dedicate nucilor verzi. Este perioada optimă pentru a culege nuci și pentru a pregăti cea mai bună dulceață de nuci verzi. Iată care sunt beneficiile consumului de nuci, dar și ce rețete de dulceață de nuci îți recomandăm să încerci!
Nucile verzi sau crude sunt surse bune de minerale (potasiu, fosfor, calciu, fier, zinc, seleniu) şi vitamine (B, C, E). Vitamina C se găseşte doar în nucile verzi, nu şi în cele uscate. O altă diferenţă: nucile verzi conţin apă, în concentraţie de 19-20% apă, în timp ce nucile uscate nu au nici urmă de apă.
Beneficiile nucilor verzi
Prin uscare, în nuci scade conţinutul de apă şi creşte concentraţia de grăsimi. Astfel, nucile verzi conţin aproximativ 57% grăsimi, pentru ca acestea să ajungă până la 70% în nucile uscate. Conţinutul diferit de grăsimi în nucile verzi şi cele uscate face diferenţa şi în privinţa caloriilor. Astfel, 100 g nuci verzi conţin 580 de calorii, aceeaşi cantitate de nuci uscate – 690 de calorii.
Ai probleme cu rinichii şi nu ştii cum să faci să scapi de durerile insuportabile din timpul crizelor? Atunci ar trebui ca în lunile iunie-iulie să îţi faci rezerve pentru un leac străvechi.
Suc de nuci verzi pentru calmarea durerilor de rinichi
Amestecă 100 g de nuci verzi tocate cu 100 g de zahăr sau miere de albine şi pune-le apoi într-un borcan închis ermetic. Lasă-le timp de o lună la loc întunecos. Sucul obţinut bea-l de trei ori pe zi înainte de fiecare masă.
Nucile sunt fructele sezoniere care previn apariția bolilor cardiovasculare, dar și care scad nivelul colesterolului și cresc imunitate. Dacă sunt consumate în mod regulat, cinci porții de nuci verzi pe săptămână, o mână de nuci, acestea întăresc vasele de sânge și, datorită conținutului de Vitamina E, reduc posibilitatea de a face atac de cord.
Coaja de nucă este bună pentru stomac
De câte ori cureți o nucă, nu mai arunca coaja, deoarece aceasta este un adjuvant natural pentru combaterea afecțiunilor de la nivelul stomacului, printre care și infecțiile intestinale acute. Pune în 300 de ml de apă cinci lingurițe de coji de nuci verzi mărunțite și lasă-le la macerat pentru 10 ore. Strecoară lichidul, iar amestecul rămas fierbe-l cu 300 de ml de apă pentru 5 minute. Amestecă cele două preparate între ele și consumă un litru din acest amestec.
Cojile de nuci verzi înlătură negii
Pentru a îndepărta negii, timp de o săptămână, de trei ori pe zi, masează zona afectată cu coaja verde a nucilor. Cojile de nuci conțin substanțe cu efect antiinfecțions.
Miezul de nucă combate infecțiile urinare
Dacă ai probleme cu infecția urinară, atunci consumă regulat cantități moderate de miez de nucă. Acesta este indicat și pentru a scăpa de tuse.
Când se face dulceață de nuci verzi
Pentru ca dulceața de nuci verzi să aibă gustul perfect, nucile trebuie culese începând cu sfârșitul lunii iunie și până aproape de sfârșitul lunii iulie.
Când trec de această perioadă, nucile se coc prea tare și nu mai sunt potrivite pentru dulceață.
Dulceață de nuci verzi, rețeta ca pe vremea bunicii
Ingrediente
– 2 kg de nuci verzi (după curăţare, cantitatea va fi de aprox. 1 kg)
– 1 kg zahăr
– 100 ml miere de albine (opţional)
– 0,5 l apă
– zeamă de la 2-3 lămâi
– câteva cuişoare
– 1 baton de scorţişoară
– 2 plicuri zahăr vanilat
Mod de preparare
– Nucile verzi se curaţă de coajă verde, până se ajunge la stratul alb. Atenţie, folosiţi mănuşi de plastic pentru a va proteja mâinile şi pentru a nu le păta.
– Nucile obţinute după curăţare se pun în apa rece pentru 6-12 ore, nucile trebuie să fie acoperite de apă. – Apa se schimbă de 2-3 ori în acest interval.
– Se face un amestec din apă, zahărul, mierea şi zeamă de lămâie şi se pun pe foc (la foc mare). Când siropul obţinut începe să clocotească, se pun nucile şi cuişoarele, scorţişoară şi vanilia. Dulceaţa se ţine la foc mic până ce se îngroaşă siropul. După ce s-a răcit dulceaţa, această poate fi pusă în borcane.
Dulceață de nuci verzi
Ingrediente
– 2 kg de nuci verzi;
– 2 kg de zahăr;
– 1 litru de apă;
– 2 lămâi;
– 1 păstaie de vanilie.
Mod de preparare
Curăță cu grijă toate nucile și pune-le în apă rece. Stoarce zeama de la lămâi în apa rece pentru a evita oxidarea nucilor. Lasă nucile peste noapte în apa, dar ai grijă să schimbi apa în care se păstrează nucile de câteva ori și să nu uiți să adaugi de fiecare dată zeamă de lămâie.
A doua zi, scoate nucile din apă și lasă-le pe un șervețel pentru a se scurge. Între timp, fierbe apa și zahărul până obții un sirop, iar imediat cum siropul este omogen, adaugă nucile și zeama de lămâie (poți adăuga și lămâi tăiate subțiri).
Lasă dulceața să fiarbă pentru o oră, la foc mic, și amestecă din când în când pentru a te asigura că nu se prinde de fundul vasului. Înainte cu câteva minute de a lua dulceața de pe foc, poți adăuga aromele (vanilie, scorțișoară, ce preferi).
Trucuri pentru o dulceață de nuci verzi reușită
– Culege nucile până, cel târziu, la sfârșitul lunii iulie. Mai târziu nu vor mai fi atât de bune pentru dulceață;
– Nucile pe care le folosești în dulceață nu trebuie să fie prea mici pentru că volumul lor scade foarte mult la fiert;
– Șterge spuma de pe marginea vasului în care fierbe dulceața de nuci verzi, pentru a preveni zaharisirea;
– Răcește dulceața de nuci într-un castron de porțelan, pentru a preveni ridicarea fructelor la suprafață;
– Păstrează borcanele de dulceață cu capacul în jos pentru a preveni apariția unei pojghițe cu gust de mucegai.
Niciun comentariu