Humus – reteta si beneficii

1

Nautul din humus nu are grasimi si nici colesterol.  Te ajuta sa slabesti in cazul in care vrei sa pierzi doar cateva kilograme. Cu un continut ridicat de fibre si proteine, humusul constituie o gustare sanatoasa si saraca in calorii, ideala pentru a fi consumata in cantitati mici atunci cand tii o dieta. Dupa cum stii, fibrele si proteine sunt esentiale in dieta de slabit, deoarece iti confera senzatia de satietate, respectiv antreneaza arderea grasimilor corporale.
Pentru a putea fi sanatoase, oasele tale au nevoie constanta de calciu. Acest mineral poate fi obtinut in cantitatea optima din alimentatie, iar humusul are un continut ridicat de calciu.
De asemenea, nautul constituie si o sursa semnificativa de fibre, care faciliteaza digestia si normalizeaza reglarea nivelului de lipide in sange. O serie de studii de specialitate indica faptul ca cele mai multe beneficii de pe urma consumului de naut se obtin prin ingerarea unor cantitati mici, la perioade scurte de timp.
Aproximativ 65%-70% din fibrele care se regasesc in naut sunt solubile, deci pot fi metabolizate de bacteriile de la nivelul colonului astfel incat sa produca un numar mare de acizi grasi esentiali, printre care acidul acetic, propionic si butiric. Acesti acizi alimenteaza celulele care formeaza peretele digestiv. De aceea, consumul regulat de naut reduce riscul dezvoltarii disfunctionalitatilor colonului, prin care se numara si cancerul de colon.

Ingrediente:
🥘 400 g naut uscat
🥘 4 – 5 linguri de pasta de susan
🥘 2 – 3 catei de usturoi
🥘 4 linguri de ulei de masline
🥘 seminte de susan
🥘 sare, piper, boia
Mod de preparare:
🥘 Inainte de a incepe sa-l preparam, nautul trebuie spalat si lasat de seara pana dimineata, sau de dimineata pana seara intr-un vas mare, cu multa apa. Si nu subestimati bobitele acelea de naut, par putine si nu ocupa mult loc la inceput, dar vor inghiti cateva cani de apa si isi vor dubla sau chiar tripla dimensiunea.
🥘 Dupa ce nautul s-a umflat, e timpul sa il fierbem cam o ora, pana cand bobitele ies usor din coaja. Scurgem nautul, pastram o cana din apa in care a fiert si il lasam sa se raceasca. Acum vine partea dureroasa, curatatul de aceasta coaja, operatiune care va dura cel putin o ora, depinde cat de multe maini lucreaza.
🥘 Nautul curatat il punem intr-un robot de bucatarie sau tocator si il maruntim impreuna cu usturoiul. Incorporam si pasta de susan, uleiul de masline si cate putin din apa in care a fiert nautul, pana obtinem o pasta mai mult sau mai putin cremoasa, dupa preferinte.
Potrivim de sare, piper si boia, asezam pe farfurie si ornam cu boia si optional seminte de susan. 

1 comment

Scrie un comentariu nou

Nu ratați!