Suc de cătină – beneficii și mod de preparare

0

Ingrediente:
-300g fructe de cătină
-150g de miere (după gust)
-1,5l apă
Se spală fructele de cătină. Se pun în blender toate ingredientele după care se strecoară. Se bea proaspăt sau se păstrează în sticlă la frigider.
Sucul se poate prepara și la aragaz. Se fierb fructele de cătină cu zahăr aproximativ 15 minute, după care se lasă la răcit și se strecoară, la fel, în sticlă.
Beneficiile sucului de cătină
Sucul de cătină este capabil să trateze o gamă largă de probleme de sănătate, de la tuse și probleme digestive până la afectarea circulației sângelui și durere. În ultimii ani, beneficie pretinse ale boabelor de cătină au fost supuse unor evaluări științifice din ce în ce mai riguroase, iar rezultatele au fost promițătoare.
Inhibă creșterea anumitor celule canceroase
Un studiu canadian a descoperit că sucul de cătină a inhibat în mod eficient dezvoltarea diferitelor linii celulare de cancer, inclusiv cancerului de stomac, prostată, intestinal și de sân. Acesta este capabil să oprească seria de evenimente care determină celulele canceroase să se împartă și să se reproducă.
O bogată sursă de vitamina C
Portocalele și sucul de portocale sunt de obicei considerate cele mai bune surse naturale de vitamina C, dar în comparație cu boabele de cătină și sucul lor, cantitatea de vitamina C din portocale este foarte mică. O cantitate de 100g de fructe de cătină conține până la 2500 de miligrame de vitamina C, în timp ce o porție similară de portocale proaspete oferă doar puțin peste 50 de miligrame. Vitamina C este esențială pentru oase, gingii, ajută la prevenirea deficienței de fier și a anemiei prin îmbunătățirea capacității organismului de a absorbi fierul dietetic.

Sursă de carotenoide
În urma cercetărilor s-a constatat că boabele de cătină conțin cantități semnificative de carotenoizi care sunt precursori ai vitaminei A. Carotenoizii și vitamina A au roluri diferite în sănătatea umană, dar beneficiile cele mai cunoscute pentru sănătate se refera la capacitatea lor de a preveni bolile care implică ochii, inclusiv degenerescența maculară legată de vârstă, cataracta, vedere nocturnă și retinita pigmentară. Carotenoizii contribuie la îmbunătățirea tonusului pielii și la reducerea riscului de cancer de piele.
Controlul zahărului din sânge
Un studiu finlandez sugerează că această băutură contribuie la menținerea zahărului din sânge la un nivel optim și protejează organismul împotriva diabetului de tip 2.
Efecte pozitive asupra sănătății cardiovasculare
Numeroase studii au evaluat uleiul din aceste fructe pe anumiți factori de risc ai bolilor cardiovasculare și au descoperit că acesta are efecte benefice asupra coagulării sângelui.
Un alt studiu a constatat că rozătoarele cu niveluri ridicate de colesterol au obținut o serie întreagă de beneficii când fructele de cătină au fost adăugate la dietele bogate în grăsimi. Animalele au prezentat o scădere a nivelului total de colesterol LDL, o scădere în greutate și de trigliceride în ficat.

Niciun comentariu

Nu ratați!