Suc de patrunjel – retete, beneficii, contraindicatii

0

Patrunjelul contine multiple vitamine si minerale esentiale pentru organism – vitamina A, B, C, K, fier, potasiu iar efectul pe care-l are asupra organismul este puternic detoxifiant, diuretic si ajuta, implicit la eliminarea surplusului de kilograme. Pe langa toate acestea, sucul de patrunjel este si un aliat de nadejde impotriva celulitei.
Patrunjelul este un remediu al carui suc este foarte puternic, prin urmare, nu ar trebui sa beti mai mult de 30-60 de grame in forma pura. Amestecand sucul de patrunjel cu suc de morcov, de telina sau sfecla rosie, se obtin efecte terapeutice dintre cele mai puternice, sucul crud are proprietati care ajuta la functionarea normala a tiroidei si glandelor suprarenale, dar este si excelent pentru bolile sistemului ocular, in special cele de la nervul optic – Marina Grigore, apifitoterapeut.
Este recomandat ca sucul sa se bea imediat ce a fost preparat si in nici un caz nu se tine in frigider mai mult de 5 ore.
Patrunjelul contine proteine (20%), flavonoide care sunt capabile sa intretina membranele celulelor sangelui si au rol antioxidant, uleiuri esentiale, fier, calciu, fosfor, mangan, inositol, sulf, betacaroten.
Beneficiile sucului de patrunjel:
• Intareste sistemul imunitar;
Este anticancerigen;
Imbunatateste digestia, prevenind balonarea si flatulenta;
Ajuta la dizolvarea calculilor renali;
Ajuta ficatul, hranind astfel sangele si fluidele corpului;
Imbunatateste nivelul de estrogen;
Trateaza infectiile urinare
Improspateaza respiratia;
Calmeaza durerile de stomac prin stimularea eliberarii de enzime digestive;
Combate icterul;
Este eficace in blocajul functiei hepatice, al plamanilor si rinichilor.

Suc de patrunjel – mod de preparare
Daca vreti sa consumati sucul de patrunjel in forma pura, tot ce trebuie sa faceti este sa puneti o legatura de patrunjel la blender si sa adaugati un pic de apa.
Suc de patrunjel cu pepene 
Pune o legatura de pantrunjel in blender si 4-5 cubulete de pepene rosu fara samburi. Vei obtine o bautura usor dulceaga, cu efecte benefice pentru rinichi.
Suc de patrunjel cu sfecla rosie
Sucul de sfecla rosie este excelent pentru detoxifierea ficatului. Pune in blender o sfecla rosie mica si o legatura de patrunjel. Adauga putina apa, daca ti se pare ca sucul este prea gros.
Suc de patrunjel cu morcovi
Morcovii au o aroma puternica, care acopera putin din „taria” patrunjelului. Pentru un suc mai lichid, poti adauga si o bucata de castravete.
Suc de patrunjel cu lamaie
Sucul de lamaie dizolva depozitele de minerale si previne formarea calculilor renali. In plus, previne oxidarea sucului de patrunjel. Poti face suc din combinatia celor doua sau poti adauga lamaie in orice alta reteta de suc de patrunjel.
Din patrunjel se mai pot obtine ceaiuri, uleiuri sau vin. Toate sunt remedii cunoscute, dar trebuie aplicate echilibrat si la sfatul medicului pentru ca sunt foarte concentrate. Extrasele de patrunjel se folosesc in cazul durerilor de dinti sau in cazul afectiunilor urechilor, in caz de colici si calculi renali, la persoane cu probleme de hipertensiune. Pe langa utilizarea gastronomica, medicala si cosmetica, patrunjelul se mai foloseste si in dietele de slabire prin eliminarea apei retinute de organism. Insa, si in aceasta situatie se impune consultul prealabil al medicului.
Atentie! Sucul de patrunjel este strict interzis femeilor insarcinate. Patrunjelul contine si apiol, o substanta care induce contractii uterine si care pot avea efecte nedorite asupra evolutiei sarcinii. De asemenea, apiolul poate reduce cantitatea de lapte din sani. Asadar, evitati consumul intensiv in aceasta perioada delicata!
Ceaiul de patrunjel promite tratarea multor afectiuni
5 beneficii dovedite ale radacinii de patrunjel si alte lucruri interesante despre aceasta
Patrunjelul este o planta mediteraneana cu o vechime de peste 2000 de ani, uimitoare pentru sanatate
Patrunjelul – beneficii minunate pentru sanatate

Niciun comentariu

Nu ratați!