Patrunjelul – beneficii minunate pentru sanatate

0

Patrunjelul este o planta uimitoare pentru sanatate. Continutul sau de vitamina K este cel care te va impresiona cu adevarat. Contine 574% din valoarea zilnica recomandata, iar vitamina C pe care o contine este de 3 ori mai mare decat cea gasita in portocale. De asemena, este bogat in alti nutrienti esentiali, precum vitamina A, fier, cupru si folat. Si apropo, patrunjelul contine de doua ori cantitatea de fier din spanac.
Combinatia unica de uleiuri volatile si alti compusi stimuleaza sanatatea in numeroase moduri. De exemplu – eugenolul functioneaza ca un anestezic local si un antiseptic pentru a preveni bolile gingivale.
Patrunjelul a fost cultivat de mai bine de 2000 de ani. A fost utilizat ca planta medicinala si culinara. Grecii il considerau sacru si il foloseau la incununarea sportivilor la concursurile atletice si pentru a decora mormintele.
Combate cancerul
O echipa de cercetatori de la Moscow Institute of Physics and Technology a declarat ca patrunjelul are potential in combaterea cancerului. Acesta contine un compus numit carnosol, capabil sa previna cancerul de san, piele, colon si prostata.
Patrunjelul are un nivel ridicat de flavonoide, compusi care pot inhiba proliferarea celulelor canceroase. O alta componenta importanta a patrunjelului este luteolina, un agent care previne formarea celulelor canceroase.
In studiile de laborator, un alt compus al patrunjelului numit apigenina, a omorat peste 86% din celulele canceroase pulmonare. Este important de mentionat ca gatitul poate distruge majoritatea nutrientilor benefici din patrunjel.
Combate inflamatia
Apigenina din patrunjel are proprietati antiinflamatoare. Flavonoidele, conform cercetatorilor, sunt unele dintre cele mai bune substante naturale pentru combaterea inflamatiei.
Patrunjelul este este utilizat pentru a trata inflamatia rinichilor si vezicii urinare, prevenind astfel formarea pietrelor.
Patrunjelul mai contine si quercetina, un alt antioxidant puternic ce ajuta la combaterea inflamatiei.
Stimuleaza imunitatea
Abundenta de vitamina C din patrunjel il face benefic pentru stimularea imunitatii. Aceste proprietati contribuie si la vindecarea mai rapida a ranilor.
Protejeaza inimia
Patrunjelul combate excesul de sare din organism. Studiile sugereaza ca poate fi utilizat pentru a trata hipertensiunea arteriala si bolile cardiace rezultate.

Promoveaza sanatatea oaselor
Cu un continut extrem de ridicat de vitamina K, patrunjelul mentine densitatea osoasa si combate fracturile. Acest mineral actioneaza alaturi de calciu, magneziu, vitamina D si fosfor – nutrienti importanti pentru sanatatea oaselor.
Acesta inhiba resorbtia osoasa (procesul in care celulele osoase descompun tesutul in oase si elibereaza minerale, ceea ce duce la transferul de calciu din tesutul osos in sange), avand efecte benefice asupra structurii scheletice. Desi resorbtia osoasa este vitala, excesul poate duce la complicatii.
Ajutor in tratarea anemiei
Patrunjelul este bogat in fier, aceasta fiind explicatia rolului sau in tratamentul anemiei. Studiile au aratat ca frunzele de patrunjel au proprietati puternice antianemice.
Nivelul adecvat de vitamina C sustine absorbtia fierului.
Proprietati antibacteriene
Conform studiilor, patrunjelul prezinta proprietati antibacteriene, in special impotriva bacteriei Staphylococcus aureus. Chiar si uleiul esential de patrunjel poate oferi proprietati antibacteriene si antioxidante.
Intinereste vasele de sange
Studiile arata ca sucul de patrunjel poate calma vasele de sange. Cu toate acestea, exista putine cercetari in acest sens. Consultati medicul pentru mai multe informatii.
Alte beneficii ale patrunjelului:
• Trateaza diareea;
Ajuta digestia;
Regleaza nivelul de colesterol;
Trateaza edemul;
Imbunatateste sanatatea rinichilor;
Imbunatateste sanatatea ficatului;
Trateaza problemele menstruale;
Imbunatateste sanatatea orala;
Reduce ridurile, liniile fine si cicatricile;
Imbunatateste vindecarea ranilor;
Elimina cearcanele si petele de pe piele – tocati doar o mana de patrunjel pentru a-i elibera sucul. Se amesteca cu o lingurita de iaurt si se aplica amestecul pe regiunea de sub ochi. Lasati sa actioneze 10 minute si apoi clatiti cu apa calduta;
Ofera protectie antibacteriana si antifungica pielii;
Matefiaza si uniformizeaza tenul;
Imbunatateste sanatatea generala a pielii si impiedica acneea;
Mentine sanatatea parului si ii stimuleaza cresterea;
Ceaiul de patrunjel promite tratarea multor afectiuni
Sursa: www.stylecraze.com

Niciun comentariu

Nu ratați!