Inflamația poate fi bună sau rea în funcție de situație.
Pe de o parte, este modul natural al corpului tău de a se proteja atunci când ești rănit sau bolnav.
Vă poate ajuta corpul să se apere de boli și să stimuleze vindecarea.
Pe de altă parte, inflamația cronică și susținută este legată de un risc crescut de boli precum diabetul, bolile de inimă și obezitatea.
Interesant este faptul că alimentele pe care le consumi pot afecta semnificativ inflamația din corpul tău.
Iată 6 alimente care pot provoca inflamații:
👉 Zahăr și sirop de porumb bogat în fructoză
Zaharul de masă (zaharoza) și siropul de porumb bogat în fructoză sunt cele două tipuri principale de zahăr adăugat în dieta occidentală.
Unul dintre motivele pentru care zaharurile adăugate sunt dăunătoare este acela că pot crește inflamația, care poate duce la boli.
Într-un studiu, șoarecii hrăniți cu diete bogate în zaharoză au dezvoltat cancer de sân care s-a răspândit în plămâni, parțial din cauza răspunsului inflamator la zahăr.
Într-un alt studiu, efectele antiinflamatorii ale acizilor grași omega-3 au fost afectate la șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în zahăr.
Zahărul poate fi dăunător, deoarece furnizează cantități în exces de fructoză.
În timp ce cantitățile mici de fructoză din fructe și legume sunt bune, consumul de cantități mari din zaharuri adăugate este dăunator.
Consumul de fructoză a fost legat de obezitate, rezistență la insulină, diabet, boli ale ficatului gras, cancer și boli renale cronice.
De asemenea, cercetătorii au observat că fructoza provoacă inflamații în celulele endoteliale care vă acoperă vasele de sânge, care este un factor de risc pentru bolile de inimă.
De asemenea, s-a demonstrat că aportul ridicat de fructoză crește mai mulți markeri inflamatori.
Alimentele bogate în zahăr adăugat includ bomboane, ciocolată, băuturi răcoritoare, prăjituri, gogoși, produse de patiserie dulci și anumite cereale.
👉 Grăsimi trans artificiale
Grăsimile trans artificiale sunt probabil cele mai nesănătoase grăsimi pe care le puteți mânca.
Sunt create prin adăugarea de hidrogen la grăsimile nesaturate, care sunt lichide, pentru a le oferi stabilitatea unei grăsimi mai solide.
Pe etichetele ingredientelor, grăsimile trans sunt adesea listate ca uleiuri parțial hidrogenate.
Majoritatea margarinelor conțin grăsimi trans și sunt adesea adăugate la alimentele procesate pentru a prelungi durata de valabilitate.
Spre deosebire de grăsimile trans naturale care se găsesc în lactate și carne, s-a demonstrat că grăsimile trans artificiale provoacă inflamații și cresc riscul de boală.
În plus față de scăderea colesterolului HDL (bun), grăsimile trans pot afecta funcția celulelor endoteliale care vă acoperă arterele, care este un factor de risc pentru bolile de inimă.
Consumul de grăsimi trans artificiale este legat de niveluri ridicate de markeri inflamatori, cum ar fi proteina C-reactivă (CRP).
De fapt, într-un studiu, nivelurile CRP au fost cu 78% mai mari în rândul femeilor care au raportat cel mai mare aport de grăsimi trans.
Într-un studiu controlat randomizat care a inclus femei în vârstă cu exces de greutate, uleiul de soia hidrogenat a crescut inflamația semnificativ mai mult decât uleiurile de palmier și floarea-soarelui.
Studiile efectuate la bărbați sănătoși și bărbați cu niveluri ridicate de colesterol au relevat creșteri similare ale markerilor inflamatori ca răspuns la grăsimile trans.
Alimentele bogate în grăsimi trans includ cartofi prăjiți și alte fast-food-uri prăjite, unele varietăți de floricele la microunde, anumite margarine și mixturi de legume congelate, prăjituri și dulciuri ambalate, unele produse de patiserie și toate alimentele procesate care listează ulei vegetal parțial hidrogenat pe etichetă.
👉 Uleiuri vegetale și semințe
Unii oameni de știință cred că anumite uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de soia, promovează inflamația datorită conținutului lor ridicat de acizi grași omega-6.
Deși sunt necesare unele grăsimi dietetice omega-6, dieta tipică occidentală oferă mult mai mult decât are nevoie corpul.
De fapt, profesioniștii din domeniul sănătății recomandă să consumați mai multe alimente bogate în omega-3, cum ar fi peștele gras, pentru a vă îmbunătăți raportul dintre omega-6 și omega-3 și pentru a profita de beneficiile antiinflamatorii ale omega-3.
Într-un studiu, șobolanii hrăniți cu o dietă cu un raport omega-6 la omega-3 de 20: 1 au avut niveluri mult mai mari de markeri inflamatori decât cei hrăniți cu diete cu raporturi de 1: 1 sau 5: 1.
Cu toate acestea, dovezile că un aport ridicat de acizi grași omega-6 crește inflamația la om este în prezent limitată.
Studiile controlate arată că acidul linoleic, cel mai frecvent acid omega-6 din dietă, nu afectează markerii inflamatori.
Este nevoie de mai multe cercetări înainte de a putea ajunge la concluzii.
👉 Glucide rafinate
Adevărul este că nu toți carbohidrații sunt problematici.
În antichitate oamenii consumau carbohidrați bogați în fibre, neprelucrate, sub formă de ierburi, rădăcini și fructe.
Cu toate acestea, consumul de carbohidrați rafinați poate provoca inflamații.
Carbohidrilor rafinați li s-a îndepărtat majoritatea fibrelor. Fibrele favorizează plinătatea, îmbunătățesc controlul glicemiei și hrănesc bacteriile benefice din intestin.
Cercetătorii sugerează că carbohidrații rafinați din dieta modernă pot încuraja dezvoltarea bacteriilor intestinale inflamatorii care vă pot crește riscul de obezitate și boli inflamatorii intestinale.
Glucidele rafinate au un indice glicemic (IG) mai mare decât cele neprocesate. Alimentele cu IG crescut cresc glicemia mai rapid decât alimentele cu IG scăzut.
Într-un studiu, adulții în vârstă care au raportat cel mai mare aport de alimente cu IG crescut au fost de 2,9 ori mai predispuși să moară din cauza unei boli inflamatorii, cum ar fi boala pulmonară obstructivă cronică.
Într-un studiu controlat, bărbații tineri și sănătoși care au mâncat 50 de grame de carbohidrați rafinați sub formă de pâine albă au prezentat niveluri mai ridicate de zahăr din sânge și creșteri ale nivelurilor unui anumit marker inflamator.
Glucidele rafinate se găsesc în bomboane, pâinea albă, paste, produse de patiserie, unele cereale, prăjituri, băuturi răcoritoare cu zahăr și în toate alimentele procesate care conțin zahăr sau făină albă.
👉 Alcool excesiv
S-a dovedit că consumul moderat de alcool oferă unele beneficii pentru sănătate.
Cu toate acestea, cantități mai mari pot duce la probleme grave.
Într-un studiu, nivelurile de marker inflamator CRP au crescut la persoanele care au consumat alcool. Cu cât au consumat mai mult alcool, cu atât au crescut nivelul lor de CRP.
Persoanele care beau mult pot dezvolta probleme cu toxinele bacteriene care se deplasează din colon și în organism. Această afecțiune – adesea numită „intestin cu scurgeri” – poate provoca inflamații pe scară largă care duc la deteriorarea organelor.
Pentru a evita problemele de sănătate legate de alcool, consumul nu trebuie sa depășească două băuturi standard pe zi pentru bărbați și una pentru femei.
👉 Carne procesată
Consumul de carne procesată este asociat cu un risc crescut de boli de inimă, diabet și cancer de stomac și colon.
Tipurile obișnuite de carne procesată includ cârnați, slănină, șuncă, carne afumată etc.
Carnea procesată conține produse finale mai avansate de glicație (AGE) decât majoritatea celorlalte cărnuri.
AGE se formează prin prepararea cărnii și a altor alimente la temperaturi ridicate. Se știe că provoacă inflamații.
Dintre toate bolile legate de consumul de carne procesată, asocierea sa cu cancerul de colon este cea mai puternică.
Inflamația poate apărea ca răspuns la mulți factori declanșatori, dintre care unii sunt greu de prevenit, inclusiv poluarea, rănirea sau boala.
Cu toate acestea, aveți mult mai mult control asupra altor factori cum ar fi dieta.
Pentru a rămâne cât mai sănătos posibil, mențineți inflamația scăzută reducând la minimum consumul de alimente care o declanșează și consumând alimente antiinflamatoare.
Niciun comentariu