Depresia este tot mai răspândită în societatea modernă – care sunt cauzele, simptomele și ce alimente pot să ajute + informații utile

0

Depresia este o boala cuprinzatoare care afecteaza viata de zi cu zi, corpul, starea de spirit si gandurile. Este o tulburare comuna a dispozitiei care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. In timp ce va simtiti trist sau deprimat ocazional este perfect normal , insa atunci cand aceasta stare persista saptamani intregi sau luni, aceasta poate fi diagnosticata ca depresie clinica.
Exista mai multe forme de depresie si unele dintre acestea includ urmatoarele:
* Tulburare depresiva majora: afecteaza modul in care ganditi, simtiti si actionati. Acest tip impiedica functionarea normala a activitatilor unei persoane.
* Tulburare distimica sau distimie: acest tip se manifesta pe termen lung, iar persoanele au foarte rar momente de fericire, sunt mai mult pesimisti si au o perspectiva sumbra asupra vietii.
* Tulburare bipolara: aceasta este o boala maniaco-depresiva in care se observa schimbari ale dispozitiei de la fericire la tristete extrema.
Exista si alte forme de depresie, printre care:
* Depresie psihotica: este un subtip al depresiei majore care apare atunci cand o boala depresiva severa include o forma de psihoza. Psihoza ar putea fi reprezentata de halucinatii (cum ar fi auzirea unei voci care sa iti spuna ca nu esti bun de nimic sau lipsit de valoare).
* Depresie postpartum: este experimentata de femei dupa nastere
* Tulburare afectiva sezoniera: de obicei, incepe in timpul iernii, cand este mai putina lumina naturala de la soare.
Cauze
Factorii legati de depresie includ factori ereditari, biologici si de mediu, precum si evenimente de viata semnificative, cum ar fi boala fizica, pierderea unui membru al familiei sau a unui loc de munca. De asemenea, sunt legate si de anumite substante, cum ar fi consumul excesiv de alcool, de droguri, precum si de alte fluctuatii hormonale. Aceste cauze biologice ale depresiei pot fi atribuite neurotransmitatorilor, care sunt mesageri chimici in creier.
Hormonii din organism sunt, de asemenea, printre motivele aparitiei acestor boli. Schimbarile hormonale datorate menopauzei, problemelor tiroidiene sau a altor afectiuni medicale pot declansa aceasta afectiune.

Simptome
Simptomele depresiei pot varia in functie de fiecare persoana in parte. Acestea includ:
– pierderea interesului pentru desfasurarea activitatilor normale de zi cu zi
– insomnie, somn excesiv si tulburari de somn
– iritabilitate
– cresterea sau lipsa apetitului
– energie redusa si agitatie
– tristete si lipsa de sentimente pentru perioade lungi de timp
– vorbire lenta, miscacri lente ale corpului si gandire lenta
– reducerea concentratiei
– senzatia de disperare si deznadejde
– sentiment de vinovatie
– ganduri negre
Persoanele deprimate considera ca este dificil sa ia si cele mai simple decizii. Probleme fizice inexplicabile, precum dureri de spate si dureri de cap ar putea, de asemenea, sa apara. Persoanele depresive pot avea dificultati in mentinerea relatiilor normale. Tratamentul adecvat poate oferi ajutor majoritatii persoanelor care se afla in aceasta situatie. Nu ezitati sa cereti ajutorul medicului specializat.
Exista si cateva alimente care v-ar putea face sa va simtiti mai bine. Retineti, corpul omenesc este o masinarie care incepe sa scartaie atunci cand nu are ce ii trebuie. Daca va aflati in aceasta situatie puteti consuma mai mult: nuci, alune, migdale, coacaze si fructe de padure, peste, fasole, linte, naut, ciocolata neagra si pudra de cacao, rosii, seminte de dovleac si turmeric.

Niciun comentariu

Nu ratați!