Gingivita este cea mai frecventa boala a gingiilor. Ea este o boala mai des intalnita la adulti decat la copii, insa nici cei mici nu sunt scutiti de simptomele incomode ale acestei afectiuni si poate persista pe tot parcursul vietii. Aceasta este de obicei tratabila si poate fi prevenita prin utilizarea remediilor naturale si igienei orale adecvate.
Gingivita poate aparea datorita bacteriilor care nu sunt eliminate din gura. Atunci cand placa si igiena precara sunt problema, afectiunea poate duce la inflamarea gingiilor sau la hiperplazia gingivala. Alte cauze ar putea fi medicatia, conditii de sanatate, dezechilibre hormonale sau conditii genetice rare.
Gingivita incepe cu umflaturi usoare, dar se poate agrava in timp, provocand leziuni, dureri la nivelul gurii, pierderea dintilor si alte semne de boala avansata a gingiilor.
Potrivit Academiei Americane de Parodontologie, bacteriile care cauzeaza gingivita pot fi raspandite prin sarutare impartirea ustensilelor sau un alt schimb de saliva. Cu toate acestea, dezvoltarea gingivitei depinde de factori suplimentari, cum ar fi cat de bine va curatati dintii. Cercetatorii recomanda sa nu impartasiti periutele de dinti sau sa folositi tacamurile cu cineva care are semne de boala a gingiilor.
Cea mai frecventa cauza a gingicitei este acumularea de placi pe dinti. Bacteriile pe care le elibereaza apoi infecteaza si irita gingiile. 19% dintre romani nu se spala pe dinti nici macar o data pe zi.
Daca aveti semne sau simptome de boala a gingiilor, programati o intalnire cu medicul dentist. Acesta va poate diagnostica gingivita.
Remedii naturale pentru tratarea gingivitei:
Utilizati apa de gura naturala. Pentru a face o apa de gura naturala utilizati uleiuri esentiale. Reteta Dr.Axe pentru o apa de gura facuta in casa este urmatoarea:
5 picaturi de ulei esential de menta
5 picaturi de ulei esential de arbore de ceai
2 cesti apa de izvor
Agitati recipientul pentru a se amesteca bine. Clatiti gura timp de 30 de secunde.
Mai puteti face gargara cu apa sarata. O clatire cu apa sarata poate ucide bacteriile. Amestecati o jumatate de lingura de sare intr-un pahar de apa calda. Clatiti gura timp de 30 de secunde dupa care scuipati-o. Facest acest lucru de cel putin 2 – 3 ori pe zi.
Periati dintii de cel putin doua ori pe zi folosind o periuta cu perii moi. Inlocuiti periuta la interval o luni. Este recomandat sa utilizati si ata dentara.
Folositi un produs dentar care ajuta la desprinderea tartrului. Spre deosebire de apa de gura, acest produs va fi folosit inainte de periaj.
Se ia o lingura de ulei de nuca de cocos si, daca doriti, cateva picaturi de ulei esential de menta. Tineti-l in gura timp de 10- 20 de minute dupa care puteti clati cu apa sarata si periati ca de obicei. Repetati acest lucru de 3 pana la 5 ori pe saptamana.
O dieta echilibrata poate furniza suficiente vitamine si minerale pentru a avea o sanatate orala buna. Cu toate acestea, unii oameni nu pot obtine suficiente vintamine si minerale din dieta lor. Vitaminele care trebuie incluse in dieta dumneavoastra includ vitamina A, complexul de vitamine B, C, D, E si K. Alte suplimente disponibile care pot fi utile pentru imbunatatirea sanatatii orale includ: licopenul, melatonina, calciul, magneziul, fierul si zincul.
Gelul de dinti pentru bebelusi sau uleiul de cuisoare functioneaza si ele pentru reducerea durerii provocate de gingiile inflamate. Puteti pune si gheata pe gingie sau pe obraz caci frigul actioneaza si ca anestezic local.
Cel mai bun mod pentru a preveni gingivita este sa aveti o dieta echilibrata si sa aveti o igiena orala adecvata.
Sursa: https://draxe.com/gingivitis/
Niciun comentariu