Ierburi si suplimente ce ajuta in combaterea depresiei

0

Depresia este o tulburare a dispoziției care afectează peste 30 milioane de adulți la nivel global. Cu toate acestea, numărul real este considerat a fi mult mai mare, deoarece multe persoane cu depresie nu solicită tratament din diferite motive.
Mai jos sunt cele cinci clasificări ale tulburărilor depresive, care împărtășesc trăsături precum tristețea, starea de spirit iritabilă, sentimentul de vid și modificările cognitive care afectează funcționarea:
tulburare depresivă majoră
tulburare de dereglare a dispoziției
tulburare depresivă persistentă
tulburare disforică premenstruală
tulburare depresivă datorată unei alte afecțiuni medicale
Tulburările depresive sunt tratate cu medicamente și psihoterapie. Modificările stilului de viață, inclusiv modificarea dietei și administrarea anumitor suplimente, pot ajuta, de asemenea, persoanele cu depresie.
De exemplu, cercetările arată că anumite vitamine, minerale, ierburi și alți compuși pot fi deosebit de eficienți la îmbunătățirea simptomelor depresive.
1. Acizi grași omega-3
Grăsimile omega-3 sunt grăsimi esențiale, ceea ce înseamnă că trebuie să le obțineți din dieta dumneavoastră. Unele studii arată că suplimentele cu omega-3 pot ajuta la tratarea depresiei .
O analiză din 2020 a studiilor de control aleatoriu, care a inclus 638 de femei, a constatat că suplimentele cu acizi grași omega-3 au îmbunătățit semnificativ simptomele depresive la femeile însărcinate și postpartum.
În studiu, suplimentele cu un raport mai mare de acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA) au fost deosebit de eficiente. EPA și DHA sunt două tipuri de acizi grași omega-3, ambii fiind găsiți în fructele de mare.
O altă analiză a 26 de studii, incluzând 2160 de participanți, a constatat că suplimentele cu omega-3 au exercitat un efect general pozitiv asupra tratamentului simptomelor depresive.
Mai exact, cercetătorii au concluzionat că formulele de omega-3 care conțin 60% sau mai mult EPA într-o doză de 1 gram pe zi au fost cele mai eficiente.
În timp ce aceste descoperiri sunt promițătoare, alte studii au observat rezultate mixte. De exemplu, un studiu din 2019 a constatat că suplimentele cu omega-3 nu au redus simptomele depresive la copii și adolescenți.
În general, suplimentele cu omega-3 sunt bine tolerate și sunt un supliment sănătos în dieta dvs. dacă nu consumați in mod frecvent pește gras. De asemenea, pot ajuta la tratarea depresiei la anumite populații. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări.
2. NAC (N-acetilcisteină)
NAC este un precursor al aminoacizilor L-cisteină și glutation. Glutationul este considerat unul dintre cei mai importanți antioxidanți din corpul dumneavoastră și esențial pentru reglarea inflamației și protejarea celulelor împotriva deteriorării oxidative.
Sa demonstrat că administrarea de NAC oferă mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv creșterea nivelului de glutation al corpului.
Cercetările arată că persoanele cu depresie sunt mai susceptibile in a avea niveluri mai ridicate de citokine inflamatorii, cum ar fi proteina C reactivă, interleukina-6 și factorul de necroză tumorală-alfa. Utilizarea NAC poate ajuta la reducerea inflamației și la ameliorarea simptomelor depresive.
Mai mult, NAC poate îmbunătăți neregularitatea neurotransmițătorilor la cei cu tulburări psihiatrice. Disregularea neurotransmițătorilor precum dopamina și glutamatul poate fi asociată cu tulburări de dispoziție și schizofrenie, printre alte afecțiuni.
În cele din urmă, o revizuire din 2016 a cinci studii a concluzionat că tratamentul cu NAC a redus semnificativ simptomele depresive și a îmbunătățit funcționarea la persoanele cu depresie în comparație cu tratamentele cu placebo. În plus, suplimentele NAC au fost sigure și bine tolerate.
Se consideră că dozele de 2-2,4 grame pe zi ajută la tratarea tulburărilor psihiatrice precum depresia.
3. Șofran
Șofranul este un condiment viu colorat, care conține compuși antioxidanți, inclusiv carotenoizii crocin și crocetin. Interesant este faptul că șofranul s-a dovedit promițător ca un tratament natural pentru depresie.
Studiile au observat că crește nivelul neurotransmițătorului care stimulează starea de spirit. Deși nu se știe exact cum funcționează acest proces, se crede că șofranul inhibă recaptarea serotoninei, menținându-l astfel în creier mai mult timp.
O analiză a cinci studii controlate a constatat că suplimentarea cu șofran a redus semnificativ simptomele depresive la adulți în comparație cu tratamentele placebo.
Mai mult, analiza a constatat că suplimentele de șofran au fost la fel de eficiente în reducerea simptomelor depresive ca medicamentele antidepresive.
Cu toate acestea, cercetătorii au recunoscut că au fost necesare studii mai mari cu perioade mai lungi de urmărire pentru a evalua mai bine capacitatea șofranului de a ajuta la tratarea depresiei.
4. Vitamina D
Vitamina D este un nutrient critic care joacă numeroase roluri esențiale în corpul dumneavoastră. Din păcate, mulți oameni nu au un nivel suficient de vitamina D, inclusiv persoanele cu depresie.
Cercetările arată că persoanele cu depresie sunt mai susceptibile de a fi scăzute sau deficiente în vitamina D. Cei cu această afecțiune tind să aibă niveluri mai scăzute de vitamina D decât populația generală, iar persoanele cu cele mai scăzute niveluri tind să aibă cele mai semnificative simptome depresive.
Vitamina D poate combate depresia prin mai multe mecanisme, inclusiv reducerea inflamației, reglarea dispoziției și protejarea împotriva disfuncției neurocognitive.
O revizuire din 2019 a patru studii controlate a constatat că suplimentele cu vitamina D au dus la beneficii clinice la persoanele cu depresie majoră.
În plus, un studiu din 2020 efectuat la persoanele cu depresie care aveau deficiență de vitamina D a constatat că primirea unei singure injecții de 300.000 UI de vitamina D împreună cu tratamentul obișnuit au îmbunătățit semnificativ simptomele depresive, calitatea vieții și severitatea bolii.
Cu toate acestea, o analiză din 2020 a 61 de studii a concluzionat că, deși nivelurile de vitamina D sunt legate de simptomele depresive și suplimentele pot ajuta, sunt necesare mai multe dovezi înainte ca vitamina D să poată fi recomandată ca tratament universal pentru depresie.

5. Rhodiola (Rhodiola rosea)
Rhodiola este o plantă legată de o varietate de beneficii potențiale pentru sănătate atunci când este administrată sub formă de supliment. Acestea includ simptome depresive reduse și un răspuns îmbunătățit la stres, care vă poate ajuta corpul să se adapteze la situații stresante.
Planta poate exercita efecte antidepresive prin capacitatea sa de a spori comunicarea celulelor nervoase și de a reduce supra-activitatea axei hipotalamo-hipofizo-adrenocorticale (HPA).
Axa HPA este un sistem complex care reglează răspunsul la stres al corpului. Cercetările sugerează că supra-activitatea axei HPA poate fi asociată cu depresie majoră.
Unele studii arată că suplimentarea cu rhodiola poate aduce beneficii celor cu depresie.
De exemplu, un studiu efectuat pe 57 de persoane cu depresie a constatat că tratamentul cu 340 mg de extract de rhodiola pe zi timp de 12 săptămâni a dus la reduceri semnificative clinic ale simptomelor depresive.
Mai mult, în timp ce tratamentul cu rhodiola a fost mai puțin eficient decât medicamentul antidepresiv Sertraline, a provocat mult mai puține efecte secundare.
Un alt studiu a constatat că un supliment compus din rhodiola și șofran a redus semnificativ simptomele depresiei și anxietății la adulții cu depresie ușoară până la moderată după 6 săptămâni
6. Vitamine B
Vitaminele B joacă un rol important în funcția neurologică și reglarea dispoziției. Vitaminele B, inclusiv folatul, B12 și B6, sunt necesare pentru producerea și reglarea neurotransmițătorilor precum serotonina, acidul gamma-aminobutiric (GABA) și dopamina.
Cercetările arată că deficiențele de vitamina B12 și folat pot crește riscul de depresie, iar suplimentarea cu acești nutrienți poate ajuta la reducerea simptomelor depresive la anumite populații.
De exemplu, suplimentele de folat pot reduce simptomele depresiei rezistente la tratament la copii și adulți care au o mutație genetică care afectează metabolismul folatului.
Suplimentarea cu vitamina B12 s-a dovedit, de asemenea, că reduce simptomele depresive atunci când este utilizată alături de medicamentele antidepresive.
O analiză din 2020 a sugerat în mod similar că administrarea de suplimente de vitamina B12 devreme poate întârzia apariția depresiei și poate îmbunătăți efectele medicamentelor antidepresive.
De asemenea, sa constatat că vitamina B6 îmbunătățește simptomele depresive atunci când este utilizată în combinație cu alți nutrienți, inclusiv triptofan și o formă de vitamina B3 numită nicotinamidă.
7. Zinc
Zincul este un mineral esențial pentru sănătatea creierului și pentru reglarea căilor neurotransmițătorilor. De asemenea, are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.
Deficitul de zinc este puternic legat de un risc crescut de depresie și severitatea simptomelor depresiei.
O analiză a 17 studii observaționale a constatat că nivelurile de zinc din sânge au fost cu aproximativ 0,12 µg / ml mai mici la persoanele cu depresie decât la cele fără afecțiune. Studiul a asociat, de asemenea, un deficit mai mare de zinc cu simptome depresive mai mari.
În mod similar, o analiză care a inclus patru studii de control a constatat că atunci când participanții au luat suplimente de zinc alături de medicamentele lor antidepresive, au prezentat simptome depresive semnificativ reduse.
8. S-adenosilmetionina (SAMe)
SAMe este un compus care conține sulf, ce se arată promițător în tratamentul depresiei. Se găsește în mod natural în corpul tău și joacă roluri importante în funcționarea creierului.
O analiză din 2020 a 8 studii a constatat că SAMe, atunci când este utilizat singur sau cu medicamente antidepresive, a îmbunătățit simptomele depresive. Dozele zilnice au variat între 200-3.200 mg, în timp ce timpul de tratament a variat între 2-12 săptămâni.
9. Sunătoare
Sunătoarea este o plantă populară care s-a dovedit promițătoare în reducerea simptomelor la persoanele cu depresie.
O revizuire din 2016 a 35 de studii a constatat că tratamentul cu sunătoare a redus simptomele la persoanele cu depresie ușoară până la moderată. Cu toate acestea, suplimentul nu s-a dovedit eficient pentru tratarea depresiei severe.
La fel ca multe alte ierburi, sunătoarea are potențialul de a interacționa cu medicamentele utilizate în mod obișnuit. Important, planta poate interacționa sever cu unele medicamente antidepresive, ducând la efecte secundare ce pot pune viata in pericol.
10. Magneziu
Magneziul este un mineral important care poate aduce beneficii celor cu depresie. Deficitul de magneziu este frecvent în rândul persoanelor cu depresie, iar cercetările arată că suplimentarea cu acesta poate reduce simptomele depresive.
Un studiu pe 126 de persoane cu depresie ușoară până la moderată a constatat că administrarea a 248 mg de magneziu pe zi timp de 6 săptămâni a îmbunătățit semnificativ simptomele depresive în comparație cu un placebo.
11. Creatina
Creatina este un acid organic care joacă un rol important în menținerea energiei creierului, printre alte funcții. Se crede că nivelurile modificate ale energiei cerebrale sunt implicate în dezvoltarea depresiei.
Unele studii sugerează că suplimentarea cu 2-10 grame de creatină pe zi poate reduce simptomele la persoanele cu depresie.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.