Infecțiile urechii – de ce apar și cum le tratăm în mod natural – 7 remedii și mod de aplicare

0

Infecțiile urechii se pot afla în urechea externă, medie sau internă. Pentru acest articol, ne vom concentra pe cel mai frecvent tip de infecție a urechii, care este o infecție a urechii medii.
Potrivit CDC, infecțiile urechii medii „s-ar putea să nu aibă nevoie de antibiotice în multe cazuri, deoarece sistemul imunitar al organismului poate lupta împotriva infecției fără ajutorul antibioticelor” și un caz ușor „deseori se va îmbunătăți de la sine fără tratament cu antibiotice, așa că medicul dumneavoastră vă poate recomanda o perioadă de așteptare înainte de a vă prescrie antibiotice ție sau persoanei dragi.”
Deci, chiar și medicina convențională este de acord că antibioticele nu sunt adesea cea mai bună soluție, ceea ce înseamnă că este timpul să vorbim despre tratamentul natural al infecțiilor urechii și ameliorarea durerii asociate.
👉 Ce este o infecție a urechii?
O infecție a urechii medii, cunoscută medical sub numele de otita medie acută, poate fi cauzată de o bacterie sau un virus. Cel mai adesea, infecțiile urechii apar în urechea medie, care este spațiul umplut cu aer dintre timpan și fereastra ovală a urechii. Urechea medie este responsabilă de transmiterea sunetului de la urechea externă la urechea internă.
Pe lângă o infecție a urechii medii, este, de asemenea, posibil să aveți o infecție a urechii externe, cum ar fi  urechea înotătorului  sau o infecție a urechii interne. Labirintita este o infecție gravă a urechii interne care afectează auzul și echilibrul. Persoanele cu labirintită se confruntă adesea cu vertij și o oarecare pierdere a auzului și necesită asistență medicală.
Dacă o infecție a urechii medii este bacteriană, cel mai probabil este bacteria  Streptococcus pneumoniae care cauzează infecția. Un virus poate provoca și infecții ale urechii. O răceală sau alergiile pot provoca congestie care blochează trompa lui Eustachio, care leagă urechea medie de partea din spate a gâtului. Această congestie poate duce la acumularea de lichid și presiune și oferă un mediu pentru ca bacteriile sau virusurile care au călătorit în tubul lui Eustachiu în urechea medie să înflorească, ducând la o infecție a urechii.
👉 Simptome comune ale infecțiilor urechii
Când aveți o infecție a urechii medii, există inflamații și acumulare de lichid în interiorul urechii. Acest lucru duce la durere de urechi. De asemenea, poate provoca o scădere temporară a capacității de auz. Durerea de urechi este de obicei mai agravată atunci când vă culcați. De asemenea, este posibil să aveți febră.
Când vine vorba de factorii de risc pentru infecțiile urechii, copiii se confruntă cu infecțiile urechii mai mult decât adulții, în special copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 2 ani, din cauza dimensiunii și formei trompelor lui Eustachio și a sistemului imunitar subdezvoltat. Bebelușii hrăniți cu biberonul, în special în timp ce stau întinși, sunt mai predispuși la infecții decât bebelușii hrăniți la sân.
Chiar și CDC recomandă să alăpteze copiii exclusiv în primele șase luni de viață și să continue până la vârsta de cel puțin 1 an. Leziunile urechii, schimbările climatice, schimbările de altitudine, utilizarea suzetei, antecedentele familiale de infecții ale urechii și expunerea la fumul de țigară sunt alți factori de risc.
👉 7 remedii naturale pentru infecția urechii
Dacă vă întrebați cum puteți trata o infecție a urechii acasă, atunci ați ajuns la locul potrivit. După cum vor confirma experții, o infecție a urechii cu o cauză virală nu trebuie tratată cu antibiotice și atunci aceste tratamente naturale, dar extrem de eficiente, pentru infecția urechii medii pot fi cu adevărat utile.
1. Ulei de usturoi
Există un motiv bun pentru care uleiul de usturoi este probabil pe raftul magazinului naturist. Mai multe studii au demonstrat proprietățile puternice antimicrobiene, antivirale și antifungice ale usturoiului. De asemenea, s-a demonstrat că are un efect extrem de pozitiv asupra sănătății imunitare. Ca „antibiotic al naturii”, uleiul de usturoi poate ajuta să ajungă la rădăcina unei infecții a urechii și să omoare agenții patogeni.
În primul rând, antibioticele ar trebui prescrise numai atunci când infecția urechii are o cauză bacteriană. Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă acum o perioadă de așteptare și supraveghere sau o perioadă de așteptare atentă la copiii cu risc scăzut, mai degrabă decât să treacă la prescrierea imediată a antibioticelor. Mulți medici vor aștepta între 24 și 72 de ore pentru a vedea dacă simptomele se îmbunătățesc, ceea ce adesea se și întâmplă.
În plus, antibioticele pot provoca alergii la copii. Prescrierea excesivă a antibioticelor este exact motivul pentru care infecțiile bacteriene ale urechii au devenit rezistente la antibiotice și mult mai greu de tratat.

2. Probiotice
Probioticele sunt adesea incluse pe listele de medicamente complementare și alternative care s-au dovedit a fi eficiente în cazurile de infecții ale urechii la copii. Una dintre cele mai bune modalități de a-ți întări imunitatea este cu ajutorul probioticelor, care sunt disponibile ca supliment și pot fi dobândite prin dietă, consumând alimente precum kimchi, kombucha, chefir și alte alimente fermentate bogate în probiotice.
Probioticele pot ajuta, de asemenea, la prevenirea apariției infecțiilor urechii. Potrivit Clinicii Mayo, „Anumite tulpini ale acestor bacterii „bune”, care apar în mod natural în organism, pot ajuta la prevenirea infecțiilor urechii la sugari și copii.”
3. Îngrijire chiropractică
Unul dintre numeroasele  beneficii ale ajustărilor chiropractice este capacitatea lor de a ajuta la ameliorarea infecțiilor urechii. Coloana vertebrală se poate alinia greșit în partea superioară a gâtului și asta poate afecta de fapt modul în care corpul se vindecă. Ca rezultat, acele semnale nervoase care trec de la creier în acea zonă sunt afectate și îngreunează vindecarea generală.
Un studiu pilot publicat în Journal of Clinical Chiropractic Pediatrics a  analizat 332 de copii cu vârste cuprinse între doar 27 de zile și 5 ani și efectele unei serii de 4 până la 6 ajustări chiropractice. Unii dintre copii au avut un caz acut, în timp ce alții au avut infecții cronice ale urechii. În general, rezultatele au relevat o corelație puternică între ajustările chiropractice și rezolvarea infecțiilor urechii la copii.
Când este prezentă o infecție a urechii, lichidul este prins în cavitatea urechii medii, ceea ce creează apoi un mediu bun pentru virusuri și bacterii. Ideea din spatele îngrijirii chiropractice pentru infecțiile urechii este că manipularea coloanei vertebrale, în special a vertebrelor cervicale, poate ajuta la relaxarea mușchilor din jurul trompelor lui Eustachio, permițând un drenaj adecvat. Îngrijirea chiropractică urmărește și restabilirea funcției naturale a sistemului nervos, care poate aduce beneficii sănătății întregului organism.
4. Îndepărtează cauza de bază (alergii)
Una dintre cauzele de bază ale infecțiilor urechii poate fi alergiile alimentare. Potrivit cercetătorilor, copiii cu alergii alimentare au mai multe riscuri de a dezvolta infecții ale urechii. Studiul publicat pentru prima dată în 2004 a constatat că aproape jumătate dintre copiii cu o infecție a urechii medii cu acumulare de lichid au avut un fel de alergie alimentară.
Dacă copilul dumneavoastră este alergic la gluten, lactate, nuci sau alte alimente pe care le consumă în mod regulat, atunci acest lucru poate contribui la dezvoltarea infecțiilor urechii. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră suferiți de infecții cronice ale urechii, este o investiție utilă să obțineți un test de sensibilitate alimentară IgG care vă poate arăta orice alergii alimentare, sensibilități alimentare sau intoleranțe alimentare. În general, recomandăm să evitați laptele de vacă convențional. Puteți înlocui produsele din lapte de vacă cu lapte de capră, iaurt de capră și brânză de capră.
5. Lumânărica (Verbascum thapsus)
Lumânărica (Mullein, Verbascum thapsus ) este o plantă medicinală, iar uleiul obținut din florile sale este binecunoscut pentru că este unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru durerile de urechi. O tinctură care conține mullein fie singură, fie combinată cu alte plante medicinale se găsește în mod obișnuit online și în magazinele de sănătate ca remediu natural pentru durerile de urechi și infecțiile urechii.
Cercetările publicate în  The Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine  demonstrează cum o picătură de urechi pe bază de plante care conține Lumânărică a fost la fel de eficientă când a fost vorba de ameliorarea durerii ca și anestezicul. Uleiul de mullein (lumânărica) este folosit pentru a trata în mod natural infecțiile urechii (și mai mult) și la câini!
6. Căldură și odihnă
Nu subestima ajutorul vindecator al odihnei. Atunci când corpul tău (sau corpul copilului tău) încearcă să lupte împotriva unei infecții a urechii, să te odihnești și să mănânci o dietă sănătoasă sunt esențiale.
Aplicarea căldurii la ureche poate ajuta și la durere. Puteți folosi o cârpă caldă, dar asigurați-vă că nu este prea fierbinte și că este stoarsă bine.
7. Vitamina D
Vitamina D este cunoscută pentru capacitatea sa de a stimula sănătatea imunitară, iar cercetările au arătat în mod special cum poate ajuta atunci când vine vorba de infecțiile urechii.
Un studiu caz-control publicat în jurnalul norvegian  Acta Paediatrica a constatat că riscul de otită medie cronică cu efuziune poate fi scăzut prin creșterea nivelului seric de vitamina D prin expunerea crescută la soare, aportul alimentar mai mare de vitamina D.
👉 Mai multe remedii pentru infecția urechii
✔️ Alimente de top pentru infecțiile urechii
– Apa:  Ajută la menținerea hidratării și la îndepărtarea mucusului.
– Pește sălbatic:  grăsimile Omega-3 găsite în peștele sălbatic (de asemenea, semințele de chia și semințele de in) ajută la reducerea inflamației.
– Fructe și legume bogate în vitamina C: Menține sistemul imunitar puternic, ceea ce ajută organismul să prevină infecțiile.
✔️ Alimente de evitat
– Alergeni alimentari potențiali:  Unii alergeni obișnuiți includ lactatele convenționale, glutenul, creveții și alunele.
– Lactate convenționale: produsele lactate de vacă pasteurizate pot produce mucus și pot agrava infecția.
– Zahăr: Reduce funcția imunitară și încurajează inflamația.
– Alimente procesate:  Aceste alimente pot conține substanțe chimice adăugate și coloranți la care copiii mici pot fi sensibili.
✔️ Remedii suplimentare pentru infecția urechii
– Picături pentru urechi cu ulei de usturoi (2 picături calde in ureche pe zi)
Uleiul de usturoi este antibacterian si antiinflamator.
– Zinc (10 mg de 2 ori pe zi pentru cei mai mari de 2 ani) 
Zincul stimulează funcția imunitară și promovează vindecarea.
– Vitamina C (1.000 mg de 3 ori pe zi pentru adulți, 500 mg de 2 ori pe zi pentru copiii de 6-12 ani)
Vitamina C îmbunătățește funcția imunitară și scade inflamația.
– Vitamina D3 (400 UI – 2.000 UI pe zi pentru vârsta de 2-12 ani)
Vitamina D3 ajută la susținerea sistemului imunitar.
❗️Precauții pentru infecția urechii
Dacă aveți amețeli, vertij sau pierderea auzului și aceste simptome nu se ameliorează după câteva zile sau simptomele dumneavoastră se înrăutățesc, ar trebui să solicitați asistență medicală de urgență.
Contactați-vă imediat medicul pediatru dacă:
– Copilul dumneavoastră pare foarte bolnav, cu simptome cum ar fi înțepenirea gâtului și febră mare (peste 38,5).
– Copilul dumneavoastră are pierderea bruscă a auzului, amețeli sau dureri severe.
– Observați roșeață, umflare sau durere în spatele sau în jurul urechii copilului dumneavoastră, mai ales dacă copilul dumneavoastră nu mișcă mușchii din acea parte a feței.
Se recomandă de obicei ca copiii sub 6 luni care au o infecție a urechii și/sau febră să vadă imediat medicul pediatru.

Niciun comentariu

Nu ratați!