Top alimente pentru o inima sanatoasa

0

Daca suferiti de boli de inima sau daca aveti riscul de a dezvolta una, trebuie sa stiti ca exista multe lucruri pe care le puteti face. Aveti posibilitatea sa va programati un control anual, sa faceti exercitii fizice zilnice, sa renuntati la fumat sau sa luati masuri pentru a reduce nivelul stresului din viata dumneavoastra.
Toate acestea pot avea un efect pozitiv asupra sanatatii inimii dumneavoastra. Dar una dintre cele mai simple schimbari este cea de a manca alimente benefice inimii.
Nu mai consumati alimente bogate in grasimi, colesterol sau sodiu. Atunci cand luati masuri pentru a minimiza riscul bolilor de inima, dieta este un factor important.
Sparanghel
Sparanghelul este o sursa naturala de folat, care ajuta la prevenirea formarii unui aminoacid numit homocisteina in organism. Nivelurile ridicate de homocisteina au fost asociate cu un risc crescut de afectiuni legate de inima.
Fasole, mazare, naut si linte
Aceste alimente pot reuce semnificativ nivelurile de lipoproteine cu densitate scazuta (LDL) sau colesterol “rau”. Acestea sunt ambalate cu fibre, proteine si polifenoli antioxidanti, toate avand efecte benefice inimii si sanatatii generale.
Fructe de padure
Fructele de padure sunt pline de polifenoli antioxidanti, care ajuta la reducerea riscului de boli de inima. Accestea sunt o sursa excelenta de fibre, folati, fier, calciu, vitamina A si C, si au un continut scazut de grasimi.
Brocoli
Studiile sugereaza ca brocoliul gatit la abur poate scadea nivelul colesterolului si poate preveni bolile de inima.
Seminte de chia si de in
Aceste seminte sunt o sursa bogata de acizi grasi omega-3. Omega-3 are multe efecte benefice, cum ar fi scaderea nivelului trigliceridelor, si a nivelului total de colesterol. De asemenea, acestea reduc tensiunea arteriala si minimizeaza acumularea placilor grase din artere.

Ciocolata neagra
Oamenii de stiinta cred ca ciocolata neagra are beneficii de protectie impotriva aterosclerozei, care atunci cand placa se acumuleaza in interiorul arterelor, creste riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral.
Ciocolata neagra pare sa impiedice doua dintre mecanismele implicate in ateroscleroza: rigiditatea arterelor si adeziunea celulelor albe din sange.
Cafea
De asemenea, in tabara “aproape prea buna pentru a fi adevarat” este cafeaua. Studiile recente au aratat un risc scazut de a dezvolta insuficienta cardiaca si accident vascular cerebral persoanelor care bea in mod regulat cafea.
Peste bogat in omega-3
Pestele este o sursa puternica de acizi grasi omega-3 si de proteine, avand un continut redus de grasimi saturate. Persoanele care sufera de boli de inima sau care risca sa le dezvolte sunt deseori sfatuiti sa mareasca aportul de omega-3 prin consumul de peste.
Ceai verde
Cercetatorii au aratat o asociere intre ceaiul verde si o micsorare a colesterolului, care, dupa cum bine stim, este principalul factor care contribuie la boala cardiaca si accident vascular cerebral.
Un alt studiu a aratat ca ceaiul verde este asociat cu o scadere a tensiunii arteriale.
Nuci
Migdalele, alunele, arahidele, pecanele, fisticul si nucile sunt toate optiuni pentru sanatatea inimii. Aceste nuci sunt pline de proteine, fibre, minerale, vitamine si antioxidanti. Ca si pestele si semintele de in, nucile sunt bogate in acizi grasi omega-3, facandu-le o gustare extrem de sanatoasa.
Fulgi de ovaz
Deoarece fulgii de ovaz sunt bogati in fibre solubile, acestia pot reduce riscul bolilor de inima. Cercetarile au dovedit ca produsele pe baza de ovaz reduc semnificativ colesterolul LDL, fara efecte adverse.
Spanac
Puteti contribui la mentinerea unui ritm cardiac sanatos prin consumarea regulata de surse de magneziu. Spanacul este una dintre cele mai bune surse de magneziu, iar alimentul preferat de Popeye este asociat cu o multime de beneficii pentru sanatate.
Tomate
Tomatele au o multime de substante nutritive care ar putea ajuta sanatatea inimii. Micile fructe sunt pline de fibre, potasiu, vitamina C, folat si colina, toate fiind extrem de benefice inimii.
Pe langa faptul ca ajuta sanatatea inimii, potasiul contribuie si la mentinerea muschilor si oaselor sanatoase, prevenind in acelasi timp si formarea pietrelor la rinichi.
Legume
Legumele au un continut redus de grasimi si calorii, si sunt bogate in fibre, minerale si vitamine. Consumate regulat acestea ajuta la moderarea greutatii si tensiunii arteriale.
Sursa: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321820.php

Niciun comentariu

Nu ratați!