8 rețete pentru tratarea sau prevenirea anemiei – ingrediente naturale și sfaturi utile

0

Anemia afectează aproximativ 1,62 miliarde de oameni din întreaga lume. Este cauzată de o deficiență de fier, ceea ce duce la un nivel scăzut de hemoglobină. Deși afectează în primul rând femeile de vârstă reproductivă, bărbații și copiii pot fi, de asemenea, sensibili. În plus, palpitațiile, mâinile și picioarele reci, pielea palidă și oboseala pot sugera o afecțiune anemică subiacentă. În timp ce o dietă adecvată și o nutriție bogată în fier vă pot ajuta să reveniți la normal, anumite remedii de acasă vă pot ajuta să gestionați anemia.
👉 Ce este anemia?
Anemia este o afecțiune în care numărul de eritrocite sau nivelul hemoglobinei scad sub nivelul normal.
RBC-urile ajută la transportul oxigenului în toate părțile corpului. Hemoglobina, o proteină bogată în fier prezentă în eritrocite, conferă culoarea roșie celulelor sanguine. De asemenea, ajută la legarea oxigenului, la combaterea infecțiilor și la prevenirea pierderii de sânge prin inducerea coagulării sângelui. Anemia are ca rezultat mai puțin oxigen care ajunge în diferite părți ale corpului. Ca urmare, dezvoltați următoarele simptome:
– Oboseală
– Slăbiciune
– Piele palida
– Dificultăți de respirație
– Mâinile și picioarele reci
– Durere de cap
– Ameţeală
– Dureri în piept
– Pierderea părului
– Bătăi neregulate ale inimii
– Rezistență scăzută
– Dificultate de concentrare
Să aruncăm o privire la cauzele anemiei.
👉 De ce apare anemia?
O scădere a numărului de eritrocite sau a hemoglobinei poate apărea din trei motive principale:
– Corpul tău nu produce suficiente eritrocite.
– RBC-urile sunt distruse de corpul tău.
– Pierderea de sânge din cauza menstruației, rănilor sau altor cauze de sângerare.
12 remedii la domiciliu pentru anemie
1. Vitaminele B12 și Folați
✔️ Vei avea nevoie de:
– 2 oua
– fasole
– 1 cană spanac
– 3-4 buchete de broccoli la abur
– sare după gust
✔️ Preparare:
– Spargeți ouăle într-o tigaie antiaderentă fierbinte.
– Presărați puțină sare și gătiți ouăle timp de 2-3 minute.
– Transferați ouăle pe o farfurie.
– Adăugați în farfurie fasolea fiartă, broccoli și spanac.
– Consumă la micul dejun.
✔️ De ce funcționează
Vitaminele joacă un rol crucial atunci când vine vorba de funcționarea și supraviețuirea celulelor. Deficitul de vitamine poate provoca boli grave, inclusiv anemie. Consumul regulat de verdeață, ouă și fasole previne deficiența de vitamina B12 și de acid folic. De asemenea, puteți lua suplimente de vitamina B12 și folați prescrise de medic.
❗️Prudență
Nu luați suplimente de vitamine decât dacă medicul dumneavoastră le prescrie.
2. Legume verzi
✔️ Vei avea nevoie de:
– ½ cană de kale
– ¼ cană țelină tocată
– 1 lingura miere
– ½ lime
– Un vârf de cuțit de sare
✔️ Preparare:
– Puneți legumele tocate, mierea, sarea și sucul de lămâie într-un blender.
– Amestecați bine.
– Turnați smoothie-ul într-un pahar și beți-l.
– Consumați-l la micul dejun.
✔️ De ce funcționează
Legumele verzi, cum ar fi varza kale, spanacul, salata verde, rucola, frunzele de păpădie si broccoli sunt surse excelente de fier. Consumul regulat al acestora poate ajuta la tratarea anemiei.
❗️Prudență
Nu consumați suc verde sau legume verzi în exces. Consumați maxim 3-4 căni de verdeață pe zi.
3. Vitamina C
✔️ Vei avea nevoie de:
– ½ grapefruit
– 1 kiwi
– ½ măr
– 1 linguriță miere
– 1-2 cm ghimbir ras
✔️ Preparare:
– Puneți grapefruitul într-un blender.
– Tăiați kiwi-ul cu coajă și adăugați-l în blender.
– Tăiați mărul și puneți-l în blender.
– Adăugați ghimbir ras și o linguriță de miere în blender.
– Se amestecă bine.
– Se toarnă într-un pahar și se bea.
– Puteți consuma alimente bogate în vitamina C la micul dejun, prânz sau cină.
✔️ De ce funcționează
Vitamina C se găsește mai ales în citrice. Fructele precum portocala, mărul, lime, lămâia, grepfrutul, mandarina, agrișele, mărul și fructele de pădure sunt încărcate cu vitamina C și alte vitamine și minerale esențiale care ajută la producerea eritrocitelor și a hemoglobinei. Această băutură este o sursă bună de vitamina C și vă va ajuta să vă accelerați nivelul hemoglobinei și absorbția fierului.
❗️ Prudență
Evitați să consumați prea multă vitamina C într-o zi pentru a preveni aciditatea. De asemenea, evită sa-l consumi dupa ce ai băut lapte sau orice produse pe baza de lapte.

4. Probiotice
✔️ Vei avea nevoie de:
– ½ cană iaurt
– 1 cană apă
– 2 linguri suc de lamaie
– Câteva frunze de coriandru tocate
– Un vârf de cuțit de sare
– Un praf de chimen praf
✔️ Preparare:
– Amestecă iaurtul folosind un blender și turnați-l într-un pahar.
– Adăugați apă, sare, suc de lămâie, frunze de coriandru tocate și pudră de chimen.
– Se amestecă bine și se bea.
– Consumați-l după prânz sau cină.
✔️ De ce funcționează
Este un fapt binecunoscut că probioticele ajută la îmbunătățirea digestiei și a funcției intestinale. Asta pentru că alimentele bogate în probiotice conțin bacterii intestinale bune. Oamenii de știință au descoperit că probioticele cresc nivelul de vitamina B12 și fier. Pacienții cu anemie își pot îmbunătăți numărul scăzut de eritrocite și nivelul hemoglobinei prin consumul de iaurt, o sursă bună de probiotice.
❗️Prudență
Evitați consumul de probiotice în exces pentru a preveni balonarea și problemele de digestie.
5. Smochine
✔️ Vei avea nevoie de:
– 2-4 smochine coapte
– 1 cană apă
✔️ Preparare:
– Înmuiați smochinele într-un vas cu apă peste noapte.
– Tăiați smochinele în sferturi.
– Adaugă-le în bolul tău de mic dejun.
✔️ De ce funcționează
Smochinele sunt încărcate cu fier. De asemenea, sunt surse bune de vitamina A, acid folic și magneziu. Înmuierea smochinelor le ajută să fie digerate rapid.
❗️Prudență
Consumul excesiv de smochine poate duce la probleme digestive. Dacă sunteți însărcinată, consultați medicul înainte de a consuma smochine.
6. Sfecla roșie
✔️ Vei avea nevoie de:
– Sfecla roșie
– ½ lime
✔️ Preparare:
– Spălați, curățați și tocați sfecla roșie.
– Amestecați-o la blender cu puțină apă.
– Se toarnă amestecul într-un pahar și se stoarce zeama de la jumătate de lime.
– Se amestecă și se bea.
– Consumați la micul dejun sau cu o oră înainte de antrenament.
✔️ De ce funcționează
Sfecla roșie este una dintre cele mai mari surse de fier, magneziu, calciu, vitamina A și acid folic. Sucul de lamaie nu numai că îmbunătățește aroma smoothie-ului tău, dar îi adaugă și o doză suplimentară de vitamina C.
❗️Prudență
Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a-l consuma dacă sunteți însărcinată sau alăptați.
7. Banane
✔️ Vei avea nevoie de:
-1 banană coaptă de mărime medie
– 1 linguriță cu miere
✔️ Preparare:
– Curățați și feliați bananele.
– Adaugă-le în bolul tău de mic dejun.
– Stropiți deasupra o linguriță de miere.
✔️ De ce funcționează
Vă puteți îmbunătăți nivelul de fier cu o marjă semnificativă consumând banane verzi sau coapte. Bananele sunt încărcate cu fier, potasiu, vitamina C și acid folic. Ele furnizează organismului dumneavoastră nutrienții esențiali necesari pentru generarea eritrocitare sănătoase și îmbunătățirea nivelului de hemoglobină.
❗️Prudență
Deoarece bananele sunt bogate în calorii și potasiu, consumul excesiv poate provoca creșterea în greutate și hiperkaliemie.
8. Curmale și stafide
✔️ Vei avea nevoie de:
– 3-4 curmale
– 10 stafide
✔️ Preparare:
– Înmuiați curmalele și stafidele într-un vas cu apă timp de 20-30 de minute.
– Strecoară apa și mâncați fructele.
– Mâncați stafide și curmale dimineața, adăugându-le în bolul pentru micul dejun, smoothie-uri, salate sau deserturi.
✔️ De ce funcționează
Curmalele și stafidele sunt surse bune de fier și vitamina C. Vitamina C ajută la creșterea imunității și îmbunătățește absorbția fierului.
❗️Prudență
Curmalele și stafidele sunt bogate în zahăr și vă pot crește nivelul de zahăr din sânge.
👉 Care sunt cele mai bune alimente bogate în fier pentru anemie?
Banana: este bogată în fier, potasiu, fibre alimentare și alte vitamine și minerale, perfectă pentru prevenirea și tratarea anemiei.
Sfecla roșie: Sfecla roșie este una dintre cele mai sănătoase si bogate surse de fier. Consumul regulat poate ajuta la tratarea și prevenirea deficienței de fier.
Cartofi dulci : Dulci și buni pentru pierderea în greutate, cartofii dulci sunt, de asemenea, o sursă bogată de fier. Puteți consuma aproximativ un cartof dulce pe zi.
Spanacul: Spanacul este încărcat cu carbohidrați buni, vitamine și minerale. Consumul regulat de spanac poate ajuta la tratarea anemiei.
Leguminoase: Fasolea, lintea și mazărea sunt, de asemenea, surse grozave de fier și trebuie să le adăugați în dietă pentru a îmbunătăți nivelul hemoglobinei și numărul eritrocitelor.
Alimente bogate în proteine: carnea, peștele, ouăle și tofu sunt încărcate cu vitamina B12, acid folic și fier, care sunt cunoscute pentru tratarea anemiei.
👉 Sfaturi pentru prevenirea și tratamentul anemiei
✔️ Spune NU Băuturilor
– Vin roșu
Vinul roșu previne absorbția fierului și interferează cu medicamentele și abordarea dietetică pentru a trata anemia.
– Ceai negru și verde
În ciuda faptului că sunt bune pentru pierderea în greutate și pentru sănătate, atât ceaiurile negre, cât și cele verzi împiedică absorbția fierului. Deci, evita aceste ceaiuri.
Cafea
Dacă nu ești dependent de cafea, e bine pentru tine! Dar dacă ești, înțeleg perfect durerea de a vedea băutura ta preferată menționată pe această listă. Cafeaua inhibă absorbția fierului. Dar vestea bună este că o poți consuma după 2 ore de o masă bogată în fier. Evitați să o beți cu o oră înainte sau după masă.
👉 Articole recomandate:
📌 Stafide negre pentru tratarea anemiei și reducerea colesterolului – cum se consumă și ce alte beneficii mai au
📌 Cătina roșie – beneficii în anemie, imunitate scăzută și alte afecțiuni – rețete și mod de administrare
📌 Top 21 de alimente care îți măresc nivelul hemoglobinei în mod natural

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.