De ce sunt tot timpul obosit? 6 motive și remedii naturiste pentru fiecare

0

Vă întrebați mereu de ce sunteți atât de obosit indiferent cât de mult dormiți? Un somn bun este important pentru un nivel optim de energie, dar problema poate nu este întotdeauna somnul. Dacă te chinui mereu să-ți păstrezi energia, lucruri precum dieta, echilibrul hormonal, exercițiile fizice și cantitatea de stres mental din viața ta, sunt toți factori relevanți de luat în considerare.
Toate acestea vă influențează nivelul hormonal într-un fel sau altul, lăsându-vă epuizat. De asemenea, vă puteți simți obosit după ce mâncați și, credeți sau nu, somnul excesiv poate duce și la oboseală.
Din fericire, există o mulțime de modificări ale stilului de viață pe care le puteți pune în joc pentru a lupta împotriva oboselii și a vă recupera energia. Dacă sunteți obosit tot timpul, este important să faceți din somn o prioritate.
Dacă atingeți acel prag de opt ore și încă vă simțiți epuizat, nivelul scăzut de energie poate fi un indicator al unei probleme de bază.
1. Boala tiroidiană
Douăzeci de milioane de americani suferă de boală tiroidiană, iar 60% dintre acești oameni nu sunt conștienți de aceasta, potrivit Asociației Americane a Tiroidiei. Boala tiroidiană este o amenințare în special pentru femei și adulții în vârstă.
✔️ Boala tiroidiană poate provoca o mare varietate de simptome, inclusiv:
– oboseală
– indispoziție
– dureri musculare și articulare
– creșterea sau pierderea în greutate
– probleme de vedere
– modificări ale temperaturii corpului
– modificări ale apetitului
O tulburare tiroidiană poate apărea sub multe forme diferite, deoarece glanda tiroidă este considerată o „glandă principală”, una care secretă hormoni care, într-un fel sau altul, afectează aproape fiecare funcție corporală. De exemplu, glanda tiroidă este responsabilă pentru reglarea temperaturii corpului, a ritmului cardiac, a producției de proteine și, de asemenea, ajută la controlul ratei metabolice și a nivelurilor de energie.
✔️ Cauze ale bolii tiroidiene:
Se crede că există patru cauze principale care contribuie la bolile tiroidiene, motiv pentru care simți că ești mereu obosit:
– Dezechilibre hormonale cauzate de stres și dietă
– Intoleranțe alimentare
– Expunerea la radiații și toxicitate
– O deficiență nutrițională în iod sau seleniu
✔️ Remedii naturiste pentru bolile tiroidiene:
O boală tiroidiană vă poate face să vă simțiți lent. Iată câteva dintre modalitățile prin care puteți ajuta la recuperare:
– Evitați glutenul și în mare parte lactatele (în special cu cazeină A1).
– Evitați toxinele și metalele grele precum BPA (Bisfenol A) care se găsesc în sticlele de plastic și cutiile de aluminiu.
– Verificați nivelul de iod și seleniu și apoi includeți mai multe surse de alimente din ambele sau luați suplimente dacă este necesar.
– Detoxificați-vă corpul de metale grele utilizând produse precum ciulinul de lapte, turmeric, chlorella și coriandru – și luați în considerare eliminarea obturațiilor metalice de pe dinți.
– Consumați ierburi adaptogene și superalimente precum pudra de maca, ashwagandha și tulsi.
– Ajustați-vă dieta pentru a avea un aport mai mic de carbohidrați, dar includeți o mulțime de proteine slabe și surse de grăsimi sănătoase (în special alimente precum ulei de cocos, lapte de cocos, avocado, carne de vită hrănită cu iarbă, pește sălbatic, chia, semințe de in și semințe de cânepă).
2. Oboseala suprarenală sau Sindromul de oboseală cronică
Se crede că oboseala suprarenală afectează majoritatea adulților din întreaga lume la un moment dat și este cauzată de un dezechilibru hormonal, similar cu modul în care se dezvoltă boala tiroidiană. Glandele suprarenale sunt glande endocrine extrem de importante care eliberează mai mult de 50 de hormoni diferiți, inclusiv hormonii de reglare a energiei cortizol  și adrenalină.
Sindromul de oboseală cronică provoacă simptome similare oboselii suprarenale și se crede că afectează până la 2,5 milioane de oameni în SUA în fiecare an. Femeile au un risc de patru ori mai mare, în special cele cu vârsta între 40 și 50 de ani.
✔️ Simptomele sindromului de oboseală cronică și ale sindromului de oboseală suprarenală sunt similare și includ:
– oboseală care nu dispare nici după ce ai dormit bine
– dificultăți de a adormi
– dureri musculare și articulare
– rigiditate
– dureri de cap
– îmbolnăvirea frecventă, cum ar fi durerea în gât, răceala sau simptome asemănătoare gripei
– creștere în greutate
– probleme digestive, cum ar fi constipația sau crampe
– dificultăți de concentrare și de amintire clară a lucrurilor
Acești hormoni cheie cresc și scad în funcție de cantitatea de stres pusă asupra corpului tău. Ca rezultat, nivelurile ridicate de stres și simptomele oboselii suprarenale sunt strâns legate.
✔️ Cauzele oboselii suprarenale:
Când aveți o cantitate mare de stres din cauza circumstanțelor emoționale, fizice și mentale – ceea ce este obișnuit la aproape toți adulții din societatea noastră modernă – suprarenalele pot suferi, iar oboseala se poate instala. Există multe cauze potențiale, de exemplu:
– evenimente familiale stresante
– toxine de mediu și poluare
– stres cronic din cauza situației financiare sau a unei situații de munca nefavorabile
– traume emoționale și abuz
– lipsa de somn
– abuzul de droguri și alcool
– dieta slaba
✔️ Remedii naturale pentru oboseala suprarenală și cronică:
Ce poți face pentru a rezolva definitiv oboseala suprarenală sau oboseala cronică?
– Schimbați-vă dieta evitând cofeina, excesul de zahăr și carbohidrați, uleiurile hidrogenate și alimentele procesate și ambalate. În schimb, consumați grăsimi sănătoase, proteine și o mulțime de legume proaspete, care echilibrează hormonii.
– Plantele adaptogene pot fi, de asemenea, extrem de utile pentru a ajuta la oboseala suprarenală și cronică. Studiile medicale au arătat că adaptogenii – plante naturale care ajută la echilibrarea hormonilor  și la reducerea răspunsului la stres al organismului – pot ajuta la îmbunătățirea nivelului de cortizol, a sensibilității la insulină și poate duce la o energie mai bună. Încercați adaptogeni precum ashwaganda, busuiocul sfânt și rădăcina de maca, pe lângă nutrienți precum uleiurile de pește omega-3, magneziu, vitamina B5, vitamina B12, vitamina C, vitamina D3 și zinc.
– Limitați stresul făcând exerciții fizice regulate într-un mod sănătos, dormind mult și practicând diverse tehnici de relaxare, cum ar fi cititul, scrierea în jurnal, rugăciunea și orice alte activități care funcționează pentru dvs.
📌 Ce este oboseala suprarenală și cum o putem depăși în mod natural

3. Sedentarism
Mulți oameni dezvoltă un stil de viață sedentar. Să stai pe scaun toată ziua este foarte dăunător pentru corpul tău și adesea provoacă dureri, dureri în gât, rigiditate, dureri de spate și dureri de cap cronice – plus un astfel de stil de viață lipsit de mișcare provoacă oboseală.
Corpul tău a fost făcut să se miște, așa că atunci când nu face activități regulate, poți avea probleme de dispoziție, oboseală și creștere în greutate.
✔️ Ce cauzează un stil de viață sedentar:
– munca de birou
– lipsa de mișcare
– probleme cu spatele
– durere cronică
– ședința obișnuită
– lipsa de motivație
Exercițiile fizice regulate pot ajuta la echilibrarea hormonilor, la îmbunătățirea rezistenței la insulină și vă pot ajuta să dormiți mai bine, toate acestea fiind importante pentru combaterea lipsei de energie. Exercițiile fizice fac minuni pentru organism prin eliberarea de endorfine, creșterea rezistenței și a dispoziției. (Desigur, poate adăuga mai mult tonus muscular corpului tău în timp ce ardem grăsimile nesănătoase.)
Unul dintre cele mai mari avantaje de a fi mai activ? Ajută mulți oameni să regleze tiparele hormonale care le permit să doarmă mai bine noaptea.
Deși s-ar putea să pară dificil să te apuci de sport când ești mereu obosit, exercițiile pe termen lung vor avea ca rezultat un echilibru hormonal mai bun și o energie prelungită pe măsură ce te obișnuiești cu această rutină.
📌 Sedentarismul, boala specifica modernitatii, afecteaza sanatatea in multe moduri
4. Depresie
Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări mintale.
✔️ Cauzele depresiei:
Se crede că depresia este cauzată din diferite motive, precum:
– stres ridicat
– probleme emoționale nerezolvate
– dezechilibre ale neurotransmițătorilor
– dezechilibre hormonale
– alcool
– deficiențe de nutriție
– lipsa luminii solare
– toxicitatea metalelor grele
✔️ Remedii naturale pentru depresie:
Două dintre cele mai mari și mai dificile simptome de tratat în ceea ce privește depresia sunt lipsa de energie și motivația scăzută. Din fericire, schimbările în dieta ta  pot ajuta cu adevărat la atenuarea depresiei. Acest lucru se datorează faptului că alimentele pot afecta în mod semnificativ starea de spirit prin acțiunile neurotransmițătorilor din creierul nostru.
Urmați o dietă anti-depresie pentru a începe să vă creșteți capacitatea de a produce „hormoni de fericite”:
– Reduceți drastic aportul de alimente procesate și rafinate, fast-food-uri, alimente bogate în zahăr, cantități mari de carbohidrați simpli și cofeină și alcool.
– Înlocuiți aceste alimente cu proteine, legume crude și grăsimi sănătoase precum acizii grași omega-3.
– De asemenea, includeți exerciții fizice, tehnici de relaxare și uleiuri esențiale în rutina zilnică. Uleiurile esențiale sunt o modalitate complet naturală și eficientă de a stimula starea de spirit.
– Încercați uleiuri esențiale precum trandafir, bergamotă, lavandă, mușețel roman și ylang ylang, care s-a dovedit că ajută la creșterea dispoziției multor persoane care suferă de depresie și anxietate.
📌 Ierburi si suplimente ce ajuta in combaterea depresiei
5. Somn de slabă calitate
Majoritatea adulților au nevoie de 7-9 ore de somn în mod constant, în fiecare noapte, pentru a se simți cel mai bine.
✔️ Cauze:
– dietă
– stres
– amânarea orei de culcare
– consumul de alcool
– anumite medicamente sau suplimente
– starea de spirit căzută sau dezechilibrul hormonal
– traume sau abuz
– oboseală suprarenală
– durere
Există o astfel de gamă de motive pentru care este posibil să nu dormim suficient de mult sau bine. Cu toate acestea, este important, dacă doriți o stare de bine pe termen lung pentru dvs. și familia dvs., să urmăriți în mod activ obiceiuri sănătoase de somn.
„ Studiile privind privarea de somn arată în mod repetat un impact negativ asupra stării de spirit, a performanței cognitive și a funcției motorii”, afirmă cercetătorii de la Departamentul de Neurologie de la Emory University School of Medicine.
Deși nu este o surpriză că trebuie să dormi pentru a evita oboseala, s-ar putea să fii surprins să auzi cum doar o cantitate mică de privare de somn de-a lungul timpului poate să se adune și să-ți dăuneze sănătății și stării de spirit.
Un studiu clinic efectuat de Universitatea din Pennsylvania School of Medicine a constatat că restricția perioadelor de somn (dormit între 4 și 6 ore pe noapte pe o perioadă de 14 zile) a dus la deficite cumulate semnificative în performanța cognitivă la toate persoanele implicate în studiu.
Studiul a concluzionat că „restricția cronică a somnului la șase ore sau mai puțin pe noapte a produs deficite de performanță cognitivă echivalente cu până la două nopți de privare totală de somn . Se pare că și restricția relativ moderată a somnului poate afecta serios funcțiile neuro-comportamentale de veghe la adulții sănătoși.”
✔️ Modalități naturale de a adormi rapid:
– Practicați tehnici de relaxare care vă ajută să vă relaxați și să adormi, cum ar fi scrierea în jurnal sau cititul.
– Faceți o baie cu sare Epsom pentru a calma mușchii și a vă relaxa mintea.
– Luați suplimente de magneziu, care favorizează relaxarea și ameliorează durerile musculare.
– Utilizați uleiuri esențiale, cum ar fi lavandă sau tămâie.
– Evitați mesele bogate în zahăr și carbohidrați înainte de culcare.
– Limitați cofeina.
– Opriți toate aparatele electronice cu două ore sau mai mult înainte de culcare pentru a evita expunerea la lumina albastră , care poate perturba nivelul melatoninei.
📌 Insomnie: De ce nu poți dormi + 8 remedii
6. Anemia
Anemia este o afecțiune în care o persoană are un nivel mai scăzut decât normal de globule roșii. Anemia este legată de o cantitate scăzută de oxigen care ajunge la celule și țesuturi în întregul corp.
✔️ Simptomele anemiei includ:
– oboseală
– oase și mușchi slabi
– amețeală
– lipsa concentrării
✔️ Cauzele anemiei:
– Anemia apare atunci când există o problemă cu celulele roșii din sânge care produc hemoglobină, o proteină care transportă oxigenul în tot corpul, în special către creier, unde este foarte necesar.
– Este legată de niveluri insuficiente de fier din sânge, pe lângă nivelurile scăzute de vitamina B12 și folat.
– Anemia poate fi cauzată și de o pierdere de sânge sau de o dietă care este prea săracă în acești nutrienți esențiali și, astfel, împiedică capacitatea organismului de a produce suficientă hemoglobină.
✔️ Remedii naturiste pentru anemie:
Simptomele anemiei pot fi reduse considerabil prin îmbunătățirea dietei și prin includerea multor alimente care sunt bogate în fier, vitamina B12 și folat. Acestea includ:
– Ficat (de vită, pui etc.) care este extrem de bogat în fier și vitaminele B.
– Melasă Blackstrap, care este un îndulcitor natural sănătos, bogat în fier.
– Drojdie inactivă sau drojdie nutrițională, care este încărcată cu vitamine B și are gust de brânză, dar de fapt nu conține lactate.
– Alimente bogate în vitamina C care ajută la absorbția fierului, cum ar fi citricele și legumele crucifere, cum ar fi broccoli sau conopida.
– Legume cu frunze verzi care au o cantitate semnificativă de fier și acid folic.
📌 8 rețete pentru tratarea sau prevenirea anemiei – ingrediente naturale și sfaturi utile

Niciun comentariu

Nu ratați!