Eucalipt – beneficii si intrebuintari

0

Eucaliptul este un copac vesnic verde ce creste in Australia. Ca ingredient in multe produse medicinale, se utilizeaza pentru a reduce simptomele de tuse, raceala si congestie. De asemenea, acesta este utilizat si in fabricarea cremelor si unguenttelor menite sa amelioreze durerile musculare si articulare.
Frunzele eucaliptului contin flavonoide si tanini; flavonoidele sunt antioxidanti puternici, iar taninurile pot ajuta la reducerea inflamatiei.
Eucaliptul are o serie de proprietati medicinale:
Proprietati antimicrobiene
In februarie 2016, cercetatorii din Serbia au gasit dovezi care sustin actiunea antimicrobiana a eucaliptului, sperand ca aceasta proprietate ar putea reduce, in cele din urma, nevoia de antibiotice.
Probleme respiratorii
Eucaliptul poate actiona ca un expectorant pentru eliminarea mucusului si reducerea congestiei. Un numar foarte mare de medicamente pentru tuse contin ulei de eucalipt. Este recomandat folosirea infuziei de frunze de eucalipt pentru a usura durerea in gat, sinuzita si bronsita. De asemenea, vaporii de ulei esential de eucalipt actioneaza ca un decongestionant atunci cand sunt inhalati. Este un remediu popular pentru raceli si bronsita.
Sistem imunitar
Efectele puternice ale ceaiului de eucalipt sunt studiate intens si in afara de impactul direct asupra sistemului respirator, este recomandat pentru a proteja organismul de o varietate de infectii bacteriale, inclusiv E. coli si candida albicans. Daca sistemul imunitar este compromis din cauza unei boli sau ca urmare a unei leziuni sau a oboselii, ceaiul de eucalipt poate actiona ca imbold pentru imunitate.

Ingrijire dentara
Potentialul antibacterian si antimicrobian al eucaliptului a fost valorificat pentru a fi utilizat in unele preparate pentru apa de gura si dentare.
In promovarea sanatatii dentare, eucaliptul pare sa fie activ in combaterea bacteriilor care cauzeaza carii dentare si parodontita.
Infectii fungice si rani
Centrul Medical al Universitatii din Maryland (UMM) descrie modul in care medicamentele traditionale au utilizat eucalipt pentru a trata infectiile fungice si ranile cutanate.
Stres si anxietate
Cand simt presiunea crescand, multi oameni apeleaza la solutii farmaceutice, dar exista o gama larga de remedii naturiste, printre care si eucaliptul, pentru a tine sub control stresul si anxietatea. Efectele sedative si calmante ale eucaliptului pot fi folosite in multe cazuri, dar sunt benefice in special celor ce sufera de stres cronic. Hormonii de stres pot afecta metabolismul si organismul in general, iar o cana de ceai de eucalipt poate reduce toata tensiunea si anxietatea.
Insecticid
Eucaliptul mai poate fi folosit ca si insecticid eficient si natural. In 1948, Statele Unite au inregistrat oficial uleiul de eucalipt ca insecticid, pentru uciderea acarienilor si capuselor.
Uleiul de eucalipt este recomandat si pentru a respinge insectele, fiind eficient pentru a tine tantarii la distanta.
Atentie! Uleiul esential de eucalipt nu se administreaza oral deoarece este otravitor!
Sursa: https://www.medicalnewstoday.com/articles/266580.php

Niciun comentariu

Nu ratați!