Iarba țapului – 10 beneficii, 4 efecte secundare și dozare

0

Destul de populară ca și afrodisiac natural, iarba țapului este cunoscută pentru a îmbunătăți producția de hormoni și a crește libidoul. Este o plantă tradițională chineză care se numește Epimedium în termeni botanici (și yin yang huo în chineză). Există câteva alte moduri în care această plantă poate ușura viața cuiva – și vom vedea toate acestea în această postare.
❓Pentru ce se folosește iarba țapului
Iarba țapului este folosită ca tratament popular pentru disfuncția erectilă. Un studiu a concluzionat că ar putea fi un tratament promițător pentru disfuncția erectilă cauzată de leziuni nervoase.
Planta este, de asemenea, utilizată pentru a crește imunitatea, pentru a promova sănătatea oaselor și pentru activitățile sale anticancerigene și anti-HIV (avem nevoie de mai multe cercetări în acest sens).
🌱 Tratează disfuncția erectilă
Această abilitate a plantei poate fi atribuită conținutului său de icariină – icariina este un ingredient activ găsit în iarba țapului care are proprietăți benefice.
Studiile (preliminare, dar promițătoare) au arătat că icariina poate contribui, de asemenea, la susținerea unei erecții – iar planta poate fi utilizată ca tratament potențial pentru disfuncția erectilă și, de asemenea, cu efecte secundare puține sau deloc.
🌱 Crește producția de testosteron
Anumite studii au afirmat că icariina din iarba țapului poate ajuta la creșterea nivelului de testosteron. Acest lucru ajută și la combaterea nivelurilor scăzute de energie și a ejaculării involuntare.
Icariin are proprietăți care imită testosteronul, iar acest lucru ajută la îmbunătățirea dorinței sexuale și a performanței. Studiile au arătat, de asemenea, modul în care planta poate funcționa ca un stimulent sexual prin creșterea libidoului.
Potrivit câtorva medici de top din medicina tradițională chineză, iarba țapului este cel mai bun tonic sexual atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
🌱 Îmbunătățește sănătatea neuronală
Unele surse spun că iarba țapului poate ajuta și la tratarea depresiei, care ar putea contribui și la disfuncția erectilă în unele cazuri. Iar icariina din plantă acționează ca un neuroprotectant – previne inflamația, care altfel poate duce la declin cognitiv.
🌱 Previne osteoporoza
Rapoartele sugerează că iarba țapului poate fi utilizată pentru a trata osteoporoza și pierderea osoasă după menopauză. Alte studii au constatat că planta ar putea restabili densitatea osoasă a coloanei vertebrale. Icariina poate fi utilizată și ca compus osteogen în țesutul osos.
Conform unui studiu realizat de Universitatea de Medicină Tradițională Chineză din Shanghai, icariinul din iarba țapului ar putea îmbunătăți formarea oaselor.
🌱 Îmbunătățește sănătatea ficatului
Icariinul a fost adesea utilizat în medicamente pentru cancerul hepatic primar. Cu toate acestea, avem nevoie de mai multe cercetări înainte de a putea concluziona dacă iarba țapului poate îmbunătăți funcționarea ficatului.
🌱 Ar putea crește nivelurile de energie
Potrivit anumitor surse, iarba țapului poate crește nivelul de energie. Dar există foarte puține studii care susțin acest fapt. Prin urmare, vă recomandăm să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza planta în acest scop.
🌱 Poate scădea tensiunea arterială
Unele surse spun că planta poate ajuta la reglarea nivelului tensiunii arteriale și acest lucru este valabil mai ales la femeile aflate la menopauză. Dar aveți grijă la utilizarea acesteia – deoarece studiile afirmă, de asemenea, că planta ar putea interacționa cu medicamentele pentru tensiunea arterială.
🌱 Tratează insomnia
Iarba țapului poate calma nervii și ușura anxietatea – și pot preveni insomnia rezultată.
Pe de altă parte, planta are efecte stimulante. Prin urmare, dacă nu este administrată în doze limitate, poate provoca în schimb insomnie.
🌱 Oferă strălucire pielii
Deși nu există o utilizare specifică a ierbii țapului pentru a trata o anumită afecțiune a pielii, aceasta ar putea îmbunătăți sănătatea pielii, deoarece stimulează fluxul de sânge. Fluxul de sânge îmbunătățește transportul oxigenului în tot corpul, făcând pielea să strălucească.
Dovezile anecdotice sugerează că planta poate vindeca și herpesul. Dar vă sugerăm să vă consultați medicul înainte de al utiliza în acest scop.

🌱 Poate întări părul
Creșterea părului nostru depinde de starea scalpului și de hormoni. În unele cazuri, în special la bărbați, hormonii sunt principala cauză a căderii părului. Dezechilibrele nivelului de testosteron pot duce, de asemenea, la probleme cu părul. Deoarece iarba țapului poate crește nivelul de testosteron, ar putea, într-un fel, să stimuleze creșterea părului.
Acestea sunt câteva modalități prin care iarba țapului vă poate ușura viața. Dar dacă este luată în exces, vă poate face viața dificilă.
❗️Care sunt efectele secundare ale ierbii țapului?
⚠️ Tulburări de sângerare
Iarba încetinește coagularea sângelui și poate crește riscul de sângerare. De asemenea, poate crește acest risc în timpul intervenției chirurgicale – prin urmare, evitați utilizarea acestuia cu cel puțin 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală programată.
⚠️  Tensiunea arterială scăzută
Deoarece planta poate reduce tensiunea arterială, persoanele care iau deja medicamente pentru tensiunea arterială pot experimenta niveluri periculos de scăzute ale tensiunii arteriale. Acest lucru poate duce la leșin.
⚠️ Condițiile hormonilor
Planta poate acționa ca estrogenul și poate crește nivelul la unele femei. Acest lucru poate agrava cancerele de sân sau uter, care sunt condiții sensibile la estrogen.
⚠️ Probleme în timpul sarcinii și alăptării
Consumul ierbii țapului în timpul sarcinii poate dăuna fătului. Nu se știe suficient despre efectele sale în timpul alăptării. Prin urmare, evitați utilizarea în ambele cazuri.
Acestea sunt efectele secundare. Dar cu siguranță le puteți evita consumând-o în doze limitate.
❓Cum se consumă iarba țapului
Puteți lua între 250 și 500 de miligrame de iarba țapului în fiecare zi cu apă. Aceasta poate include tablete sau extractul de frunze.
Sau puteți prepara ceai de iarba țapului. Pur și simplu infuzați frunzele (rețineți dozajul) în apă fierbinte timp de aproximativ 10 minute. Strecurați și îndepărtați frunzele. Îl puteți bea dimineața și seara.
Asigurați-vă că faceți o pauză de o săptămână pe fiecare lună în care luați această plantă. Dar rețineți dozajul. O supradoză poate duce la reacțiile adverse pe care le-am discutat.

Niciun comentariu

Nu ratați!