Lăcrămioara – o plantă fragilă cu puteri extraordinare pentru inimă, creier și nu numai

0

Lăcrămioara are un miros dulce și simbolizează fericirea, smerenia și viziunea asupra unei lumi mai bune!
Convallaria majalis este o plantă perenă erbacee cunoscută în mod obișnuit sub numele de Lăcrămioară. Există multe mituri și legende asociate cu această plantă. Conform legendei grecești, a fost dăruită de Apollo, zeul Soarelui, lui Aesculapius, marele vindecător. Conform mitologiei creștine, florile acestei plante reprezintă lacrimile Fecioarei Maria.
👉 Top 10 beneficii pentru sănătate Lăcrimioarei
Lăcrămioara are proprietăți antispastice, diuretice, laxative, purgative, tonice, sedative și antipiretice. Este folosită mai ales sub formă de ceai, tinctură, extract, infuzie și ulei esențial.
Celebrul botanist și medic din secolul al XVII-lea Nicholas Culpeper spunea că „Fără îndoială, întărește creierul și repară o memorie slabă. Este extrem de bună în apoplexie, mângâie inima și spiritele vitale.” Cuvinte de laudă într-adevăr! Unele dintre beneficiile pe care le putem obține de la această plantă sunt:
👉 Beneficii pentru piele
1. Reduce cicatricile
Unguentul din lăcrămioare este folosit pentru tratarea arsurilor și a altor răni fără a lăsa cicatrici. De asemenea, este util în vindecarea rapidă și eficientă cicatricilor.
2. Iluminează nuanța pielii
Florile acestei plante sunt infuzate cu apă pentru a pregăti un tonic numit Aqua Aurea. Acest tonic a fost folosit pentru iluminarea pielii din epoca medievală. Acționează și ca un astringent al pielii.
👉 Beneficii pentru sănătate
3. Boli de inimă
Lăcrămioara este cunoscută ca un tonic cardiac. Această plantă este sigură pentru tratamentul afecțiunilor cardiace ale persoanelor în vârstă. Se combină în aceste scopuri cu păducel.
De asemenea, ajută la tratarea bolilor cardiace valvulare, a debilității cardiace, a hidropiziei și a insuficienței cardiace congestive. Flavonoidele prezente în plantă stimulează arterele, ajută la dilatarea sângelui. Proprietățile sale diuretice ajută la scăderea tensiunii arteriale.
Este utilă în tratamentul aritmiei, deoarece mărește acțiunea musculară a inimii și în același timp încetinește și reglează ritmul bătăilor inimii.
4. Probleme mentale
Legendele spun că dacă o persoană își pune uleiul de lăcrămioare pe frunte, i-ar conferi bun simț! Acum, fără a fi superstițioși, putem spune cu siguranță că uleiul acestei flori ajută la ameliorarea problemelor mentale. Uleiul esențial de lacramioare este folosit în aromaterapie pentru a trata durerile de cap, depresia și melancolia.
Poate fi folosit și pentru a trata pierderea memoriei, apoplexia și epilepsia. Este folosit pentru a întări celulele creierului și pentru a îmbunătăți procesele cognitive ale creierului.
5. Tratamentul bolilor pulmonare cronice
Această plantă este utilizată pentru tratamentul bolilor pulmonare obstructive cronice (BPOC), cum ar fi emfizemul și astmul. De asemenea, este folosită în medicamentele pentru edem pulmonar, care, dacă nu este tratat, duce la insuficiență cardiacă congestivă.

6. Tratamentul anginei pectorale
Lăcrămioara este folosită pentru a atenua durerile toracice cauzate de spasmele arterelor coronare și de lipsa de oxigen în mușchiul inimii.
7. Proprietăți antipiretice
Lacramioarele scad producția de caldura în organism prin reducerea ratei de circulatie. De asemenea, este folosită pentru a trata febra.
8. Tratamentul infecției urinare
Tinctura preparată cu flori de lacramioare este folosită pentru a trata ITU, deoarece curăță obstrucțiile de la uretra.
9. Digestie sănătoasă
Această plantă este cunoscută ca înlocuitor pentru aloe datorită calităților sale purgative și laxative. Acest lucru, la rândul său, menține procesul digestiv al corpului neted.
10. Alte beneficii:
– Descompune pietrele la rinichi .
– Previne retenția de apă în organism.
– Reduce durerea asociată cu probleme articulare precum guta și reumatismul.
– Tratează conjunctivita.
– Uleiul esențial este folosit pentru a trata paralizia, șocul și pierderea vorbirii.
– Tratează otrăvirea și alcoolismul provocând vărsături.
❗️Atenție – Efecte secundare
La fel ca multe alte ierburi, lacramioarele sunt dăunătoare dacă nu sunt utilizate în cantitatea potrivită. Consultați mai întâi medicul și utilizați-o numai sub îndrumarea acestuia.
Unele dintre efectele secundare ale lăcrămioarei sunt:
– Utilizarea excesivă a plantei poate duce la iritații gastro-intestinale și deshidratare.
– Această plantă nu trebuie amestecată cu medicamente beta-blocante, lanoxină, quindine, digoxină și săruri de calciu.
– Poate provoca dureri abdominale.
– Supradozajul poate duce chiar la insuficiență cardiacă.
– Boabele roșii ale plantei sunt extrem de otrăvitoare și nu trebuie consumate niciodată.
– Nu trebuie consumată niciodată în timpul sarcinii și alăptării deoarece poate afecta copilul.

Niciun comentariu

Nu ratați!