Mușchi marin – super-aliment cu bogăție de nutrienți si beneficii solide pentru sănătate

0

Este posibil să fi auzit recent despre super-alimentul mușchi de mare. Este folosit de celebritățile de la Hollywood ca un agent digestiv care mărește imunitatea, vindecarea pielii, dar la fel ca majoritatea super-alimentelor declarate, mușchiul de mare a fost consumat de secole.
Deși cercetările privind mușchiul de mare sunt limitate, există rapoarte despre algele marine care posedă proprietăți de protecție a creierului, de stimulare a imunității și de digestie. În plus, știm că algele marine sunt o sursă excelentă de nutrienți care promovează sănătatea.
Ce este mușchiul marin?
Mușchiul de mare, cunoscut și sub numele de mușchi irlandez, este o algă roșie cu numele științific Chondrus crispus. A fost consumat de oameni de mii de ani, găsit în principal pe roci de-a lungul coastei Atlanticului de Nord.
Astăzi, este plantat și procesat în mai multe țări de coastă, inclusiv SUA, China și Irlanda, și este utilizat pentru conținutul său de caragenan.
Carragenanul este utilizat în mod obișnuit ca aditiv alimentar pentru efectele sale de legare, îngroșare și stabilizare. Se folosește în produse alimentare, inclusiv lapte de migdale, lapte de cocos, lapte de cânepă, cremă, iaurt, supe conservate și pizza congelată.
Carragenanul este, de asemenea, un ingredient activ în unele soluții medicinale convenționale.
Mușchiul de mare este, de asemenea, apreciat pentru polizaharida sa de alge, care este extrasă din caragenan și are proprietăți medicinale și legate de sănătate. Studiile propun că polizaharidele algice ajută la:
îmbunătățirea imunității
efecte antioxidante
activități antibacteriene și antiinflamatorii
inhibarea tumorii
prevenirea hipertensiunii
prevenirea colesterolului ridicat
controlul glicemiei

Pe lângă conținutul său de caragenan și polizaharide algice, mușchiul de mare este, de asemenea, bogat în:
proteine
peptide
aminoacizi
lipide
pigmenți

Beneficiile potențiale pentru sănătate ale acestor alge roșii sunt legate de constituenții săi neuroprotectori și de stimulare a imunității.
Beneficii
Există unele beneficii potențiale ale mușchiului de mare, dar studiile care evaluează aceste efecte au fost făcute în laboratoare sau pe animale. Cu siguranță nu există o înțelegere clară a modului în care mușchiul irlandez poate îmbunătăți sănătatea oamenilor, dar conținutul de nutrienți din algele marine este promițător.
1. Ajută digestia
Mușchiul irlandez funcționează ca un prebiotic, permițându-i să influențeze compoziția microbiotei intestinale. Este, de asemenea, un aliment mucilaginos care are o textură lipicioasă și ajută la deplasarea scaunului mai ușor prin tractul gastro-intestinal.
Într-un studiu publicat în BMC Complementary and Alternative Medicine din Statele Unite , șobolanii hrăniți cu mușchi irlandez au arătat îmbunătățiri semnificative în compoziția microbiotei intestinale.
Cercetătorii sugerează că, pe baza acestor descoperiri, mușchiul de mare poate ajuta la îmbunătățirea sănătății intestinului și a modulației imune. A reușit să crească populația de bacterii benefice și să scadă bacteriile dăunătoare, inclusiv Streptococcus pneumoniae (bacterie ce poate provoca mai multe tipuri de boli, precum otita medie, meningita si altele).
2. Poate stimula sănătatea neurologică
Studiile sugerează că algele roșii pot avea efecte neuroprotectoare datorită capacității sale de a atenua stresul oxidativ. Din acest motiv, cercetătorii indică faptul că mușchiul marin poate fi un ingredient promițător în aplicațiile farmaceutice pentru potențialele medicamente anti-neurodegenerative.
3. Sporește funcția imună
Cercetările publicate în Microbiologia aplicată și de mediu, din Statele Unite, indică faptul că algele roșii sporesc imunitatea gazdei și suprimă expresia a ceea ce se numește „factori de virulență” sau molecule care sunt produse de bacterii, ciuperci și viruși.
Acest studiu a fost realizat într-un laborator, dar cercetătorii au concluzionat că rezultatele sale sugerează că componentele mușchiului marin pot juca un rol de promovare a sănătății la animale și oameni.

4. Crește sațietatea
Atunci când este combinat cu lichide, mușchiul irlandez are o textură asemănătoare gelului, care este groasă și lipicioasă. Acționează ca o fibră solubilă care vă ajută să vă mențineți plin mai mult timp.
Adăugarea de mușchi irlandez la mese poate crește sațietatea și, prin urmare, poate reduce cantitatea de calorii pe care o consumați. Nu există dovezi științifice care să susțină acest lucru, dar ideea este că mușchiul de mare funcționează similar cu semințele de chia și aloe în acest sens.
5. Poate avea efecte antitumorale
Există câteva studii de laborator care sugerează că mușchiul irlandez are efecte antitumorale care se datorează conținutului său de polizaharide algice. Cercetătorii nu au răspunsuri definitive cu privire la motivul pentru care acest lucru apare în studiile de laborator, dar indică faptul că se poate datora capacității polizaharidelor de a spori imunitatea organismului și de a îmbunătăți activitatea antioxidantă.
6. Bogat în iod
Un studiu publicat în Journal of Medicinal Food, din Statele Unite, a constatat că iodul din mușchiul marin este ridicat și biodisponibil. Atât nivelurile scăzute, cât și cele ridicate de aport de iod pot crește riscul de boli, deci este important să consumați cantitatea potrivită.
Alimentele bogate în iod susțin funcția tiroidiană, metabolismul sănătos și sănătatea creierului. Tiroida ta, de exemplu, trebuie să aibă niveluri de iod suficient de ridicate pentru a produce tiroxină, un hormon cheie care funcționează pentru a regla reacțiile biochimice importante de zi cu zi.
Tulburările tiroidiene care pot apărea din cauza nivelurilor scăzute de iod pot duce la simptome precum pofta de mâncare lentă, probleme cardiace, modificări ale dispoziției, fluctuații ale greutății și modificări ale poftei de mâncare.
7. Poate stimula sănătatea pielii
Mușchiul de mare este utilizat în produsele de îngrijire a pielii datorită proprietăților sale antimicrobiene și antiinflamatoare. Este, de asemenea, bogat în substanțe nutritive, cum ar fi acizii grași omega-3, vitamina A și magneziu.
Utilizarea locală a mușchiului de mare poate ajuta la hidratarea și calmarea pielii, luptând în același timp cu daunele și infecțiile. Nu există nicio cercetare științifică despre beneficiile mușchiului irlandez pentru piele, dar conținutul său de vitamine și minerale este promițător pentru promovarea îmbătrânirii sănătoase.
Cum se folosește
Puteți găsi mușchi de mare sub formă crudă, uscată sau gel. Este, de asemenea, disponibil sub formă de pulbere sau capsule și este utilizat ca ingredient în unele produse de îngrijire a pielii.
S-ar putea să vă fie greu să găsiți mușchi de mare la magazinul dvs. local, așa că achiziționarea acestuia online, de la o companie de renume este o altă opțiune.
Mușchiul irlandez este cam lipsit de aromă, deci poate fi ușor adăugat la rețetele de smoothie, suc și supă. Amintiți-vă că funcționează ca agent de îngroșare, deci funcționează bine și în sosuri și chiar în produse de patiserie.
La fel ca algele, aveți opțiunea de a suplimenta cu pastile de mușchi de mare și pulbere de mușchi de mare. Cu toate acestea, rețineți că lipsesc studii clinice complete, deci consultați mai întâi furnizorul dvs. de servicii medicale. Acest lucru este valabil mai ales dacă aveți hipotiroidism.
Riscuri și efecte secundare
Atunci când este consumat în cantități normale, mușchiul de mare este în general sigur și poate avea beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, consumul excesiv de mușchi irlandez poate însemna că ingerați prea mult iod.
Prea mult iod poate provoca tulburări tiroidiene, deci trebuie să aveți grijă să nu luați prea mult din nutrienți. Dacă aveți Hashimoto, tiroidită sau alte probleme legate de hipotiroidism, discutați cu medicul dumneavoastră despre limitarea alimentelor cu iod.

Niciun comentariu

Nu ratați!