Terebint – beneficii, utilizări medicale și alte lucruri interesante

0

Terebintul cunoscut științific sub numele de Pistacia terebinthus este o specie de arbori de foioase din genul familiei Pistacia și Sumac (Anacardiaceae). Planta este originară din Insulele Canare și regiunea mediteraneană din regiunile de vest ale Marocului și Portugaliei până în Grecia și vestul și sud-estul Turciei.
Extractul de terebint conține flavonoide, fenolici, triterpenoizi și uleiuri esențiale.
Terebintul este folosit pentru a produce terebentină și pentru coacerea pâinii, iar lăstarii sunt consumați ca și legume.
Terebintul este bogat în taninuri și conține o substanță rășinoasă. Are multe utilizări medicinale și farmacologice ca antispasmodic, expectorant, antiseptic, citostatic și este utilizat pentru tratarea infecțiilor streptococice și a cancerului. Planta este recoltată din sălbăticie, în principal pentru uz local, ca hrană și medicament. În trecut a fost cultivată ocazional pentru rășina sa și este adesea folosită ca portaltoi pentru fisticul cultivat.
👉 Descrierea plantei
Terebintul este un copac de foioase sau arbust mare, cu înflorire mică, care crește în mod normal de aproximativ 2 – 6 metri înălțime, ajungând ocazional până la 12 metri. Planta se găsește în păduri deschise, tufișuri, zone de dealuri. Planta crește cel mai bine într-un sol nisipos dar și pietros, alcalin. Scoarța sa este cenușie sau maro și se fisurează odată cu înaintarea în vârstă.
În general, fructele de terebint sunt utilizate în medicina tradițională pentru tratamentul diferitelor boli, inclusiv tuse, eczeme, astm, diaree, ulcere și artrită. De asemenea, sunt folosite în diferite preparate (pâine, prăjituri etc), aditivi pentru fabricarea pâinii și prepararea diverselor alimente, cum ar fi uleiul de gătit.
Mai mult, fructele sunt utilizate ca materie primă pentru prepararea săpunului și în producerea diferitelor condimente.
Fructele se prelucrează pentru o prepara cafeaua de terebint care are o culoare și un miros extrem de atractiv. Această cafea este una dintre cele mai consumate cafele tradiționale din Turcia și este consumată în general în lapte.
👉 Utilizări tradiționale și beneficiile terebintului
– Rășina obținută din scoarță are proprietăți antiinflamatoare, antiseptice, antispastice, afrodisiace, citostatice, diuretice, expectorante, febrifuge, laxative, stimulante și vulnerare.
– Extern, rășina este utilizată pentru a trata rănile, artrita, guta, afecțiunile pielii, inclusiv lepra, scabia și păduchii.
– Se administrează intern în tratamentul astmului și infecțiilor bronșice cronice, infecțiilor streptococice, urinare și renale, hemoragiei, calculilor biliari, teniei și reumatismului.

– De asemenea, a fost utilizată în tratamentul cancerului.
– Rășina este utilizată pentru tratamentul gutei.
– Frunzele plantei sunt utilizate ca ceai din punct de vedere medical.
– Scoarța este un antidot împotriva erupțiilor cauzate de arborele cecen.
– Reduce inflamația și ameliorează durerea.
– Crește libidoul la bărbați și femei.
– Ajută la oprirea sângerării.
– Crește urinarea.
– Este utilizat în tratamentul răcelii și gripei, probleme în sistemul digestiv.
– Este destul de benefic pentru afecțiunile hepatice, renale, cardiace și ale sistemului respirator.
– Frunzele sunt astringente, diuretice și hipotensive.
– Acestea sunt utilizate în tratamentul diabetului, durerilor de stomac, diaree și icter.
– Terebintul funcționează în primul rând pe membranele mucoase ale rinichilor și vezicii urinare.
– Medicii homeopați prescriu de obicei acest medicament pentru tratarea sensibilității și umflării rinichilor și a uretrei.
– Este utilizat pentru tratarea cistitei (inflamația vezicii urinare) însoțită de arsuri puternice și de durere în vezică, uretră și / sau rinichi alături de urină tulbure sau întunecată care are un miros dulce.
👉 Utilizări culinare
– Semințele pot fi consumate crude sau fierte.
– Sunt mai dulci și mai uleioase decât migdalele.
– Uleiul comestibil se obține din semințe.
– Fructele imature, inclusiv tulpinile, sunt conservate în oțet și sare.
– Frunzele tinere pot fi gătite și folosite ca legume.
– Rășina din trunchi este folosită ca gumă de mestecat.
– Fructele sunt folosite în Cipru pentru coacerea pâinii.
– În Creta, unde planta se numește tsikoudia, este folosită pentru aromatizarea varietății locale de rachiu de tescovină.
– Din fructe se face o băutură asemănătoare cafelei.
👉 Alte lucruri interesante:
– Rășina este utilizată în principal în scopuri medicinale în tratamentul cancerului și, de asemenea, ca gumă de mestecat.
– Planta poate fi utilizată ca portaltoi pentru fistic, P. vera.
– Planta este o sursă de tanin.
– Întreaga plantă emite un miros puternic: amar, rășinos sau medicinal.
– Din galele care se formează pe frunze ca urmare a infestării cu afide se prepara vopsea roșie.
– Lemnul maro este foarte atractiv. Poate fi folosit pentru tâmplărie și dulapuri.

Niciun comentariu

Nu ratați!