Beneficiile ceaiului de iasomie pentru sănătatea pielii, a creierului și a inimii + cum se prepară

0

Înregistrările arată că, începând cu sfârșitul anilor 1300, în timpul dinastiei Ming din China, ceaiul de iasomie a devenit unul dintre cele mai populare ceaiuri din Asia. A fost, de asemenea, unul dintre primele ceaiuri aromate care au fost exportate din China în Occident și astăzi rămâne încă un ceai foarte căutat în întreaga lume.
Este la fel de sănătos ca și alte ceaiuri? Nu numai că are o aromă liniștitoare și un gust moale, floral, dar beneficiile ceaiului de iasomie includ capacitatea sa de a lupta împotriva inflamației, de a proteja celulele de stresul oxidativ și de a susține un metabolism sănătos.
👉 Ce este ceaiul de iasomie?
Din ce este făcut ceaiul de iasomie? De obicei, este un tip de ceai verde care este făcut cu adaos de flori de iasomie înmuiate.
Plantele de iasomie fac parte din familia măslinelor, numită și familia de plante Oleaceae. Florile folosite la realizarea acestui tip de ceai sunt de obicei derivate din două specii de plante înrudite: „Iasomia comună” ( Jasminum officinale ) sau „Sampaguita” ( Jasminum sambac ). Aceste plante sunt originare din Orientul Mijlociu, inclusiv din Iran, Afganistan și Pakistan.
Iasomia este considerată a fi un ceai antiinflamator, care promovează sănătatea, deoarece conține antioxidanți, inclusiv polifenoli. S-a demonstrat că polifenolii precum EGCG au abilități de eliminare a radicalilor liberi și alte efecte benefice care ajută la protejarea celulelor și țesuturilor din întregul corp.
👉 Ce gust are ceaiul de iasomie?
Este descris ca având un gust liniștitor, ușor, floral și curat, dar oarecum parfumat. Alte trăsături folosite pentru a descrie profilul general al aromei includ:
– dulce
– proaspăt
– înflorit
– delicat
– subtil
Ceaiul verde în sine poate fi uneori amar, în funcție de modul în care este făcut, așa că ceaiul de iasomie ar putea avea și un pic de amărăciune. Cu toate acestea, se spune că florile de iasomie în sine au un miros natural relaxant și moale, despre care unii cercetători sugerează că poate ajuta la menținerea unei dispoziții pozitive și ameliorarea stresului.
👉 Tipuri/Soiuri
Cel mai des produs tip de ceai de iasomie este cel făcut cu ceai verde. În unele cazuri, poate fi făcut și prin înmuierea florilor de iasomie în ceai alb, oolong sau negru.
În funcție de tipul specific de ceai, acesta poate fi amestecat cu alte arome sau ingrediente parfumate, cum ar fi:
– flori de lavandă sau de mușețel
– fructe
– condimente
– uleiuri
– extracte
– arome naturale sau artificiale
Soiurile de ceai de iasomie diferă unele de altele în funcție de tipul exact de frunze și flori utilizate în ceai, plus modul în care sunt înmuiate și pentru cât timp. Se folosesc multe cantități și tipuri de frunze de ceai verde, care au „grade” diferite în funcție de specie și de modul în care sunt recoltate și procesate.
Când vine timpul să înmuiați florile pentru a face acest ceai, sunt utilizate în primul rând două metode diferite: metoda de stratificare și metoda de amestecare. Metoda tradițională de stratificare folosește flori proaspete de iasomie care sunt uscate lent deasupra frunzelor de ceai verde pentru a îmbunătăți aroma prin infuzarea ceaiului verde înainte ca ceaiul să fie uscat și ambalat. Cealaltă metodă folosește flori ofilite amestecate cu frunze de ceai verde.
În plus, unii producători nu folosesc flori de iasomie, ci în schimb folosesc ulei esențial de iasomie, care este obținut prin extragerea uleiurilor din plantele de iasomie. Acest ulei esențial este extrem de scump și bogat în fitonutrienți.
Pentru a reduce costurile, astăzi unii producători de ceai folosesc și „aromă naturală de iasomie” sau aromă de iasomie artificială amestecată cu alte ceaiuri, dar aceasta nu are aceleași beneficii ca și utilizarea florilor reale sau a uleiului esențial.
👉 Beneficii/Utilizări
1. Bogat în Antioxidanți
Unul dintre cele mai bine cercetate ceaiuri de iasomie beneficiază de furnizarea de antioxidanți, în special de polifenoli și catechine, cum ar fi EGCG (care înseamnă epigalocatechin-3-galat).
Acești compuși de protecție sunt prezenți cel mai abundent atunci când ceaiul este făcut cu ceai verde de bună calitate (din planta Camellia sinensis).
Antioxidanții precum catechinele și EGCG sunt cunoscuți pentru a promova un răspuns sănătos la inflamație, susțin nivelurile normale de colesterol și ajută la protejarea pielii, inimii și creierului de daunele radicalilor liberi. Ei pot avea, de asemenea, capacitatea de a lupta împotriva cancerului prin reducerea creșterii celulelor tumorale, scăderea dimensiunii tumorii și suprimarea răspândirii celulelor canceroase.
Unii flavanoli și antioxidanți specifici găsiți în ceaiul verde cu iasomie includ:
– EGCG
– epicatechina
– epigalocatechină
– galocatechină
– alți derivați de galat
– mai multe sesquiterpenoide
, care au efecte antiinflamatorii și ajută la promovarea circulației sănătoase
EGCG este asociat cu beneficii suplimentare pentru sănătate anti-îmbătrânire, cum ar fi activități metabolice îmbunătățite care pot preveni creșterea în greutate și o creștere a termogenezei (corpul produce căldură prin utilizarea energiei). De asemenea, poate ajuta la gestionarea poftei de mâncare și la susținerea nivelurilor sănătoase de zahăr din sânge.

2. Poate mări energia și concentrarea
Pe lângă polifenoli, ceaiul de iasomie și ceaiul verde conțin aminoacidul l-teanină, care are efecte pozitive asupra sănătății cognitive, inclusiv capacitatea de a crește vigilența fără a provoca „agitări”, așa cum pot face unii stimulenți.
Acest ceai conține și cantități mici de cofeină, care poate îmbunătăți concentrarea și motivația.
În Medicina Tradițională Chineză, se spune că ceaiul de iasomie crește calitățile yang, ceea ce înseamnă că are calități calde, uscate și strălucitoare care îl fac înălțător. Este recomandat persoanelor cu „yang scăzut”, cum ar fi cei care trăiesc în climate reci, au letargie sau energie scăzută sau care muncesc prea mult sau se simt prea epuizați.
3. Are un miros și un gust relaxant
Ceaiul de iasomie este unic prin faptul că are atât efecte stimulatoare, cât și calmante. Se crede că petalele de flori au o aromă florală, calmantă, în parte datorită prezenței compusului numit linalol.
Studiile sugerează că mirosul de linalol poate ajuta la promovarea activității sistemului nervos parasimpatic, care este partea sistemului nervos ce vă ajută să vă relaxați. Deoarece vă ajută corpul și mintea să se relaxeze, acest ceai poate ajuta la scăderea ritmului cardiac și la reducerea tensiunii musculare.
Poate chiar să mărească eliberarea substanței chimice numită GABA, care are efecte de stimulare a stării de spirit.
L-teanina găsită în acest ceai ajută, de asemenea, la susținerea unui răspuns mai sănătos la stres, ceea ce duce la o relaxare îmbunătățită și la beneficii potențiale, cum ar fi un somn mai bun.
👉 Pot să beau ceai de iasomie în fiecare zi?
Da, având în vedere că ceaiul de iasomie aduce beneficii multor părți diferite ale corpului, inclusiv inima și creierul, este un tip ideal de ceai de savurat zilnic. Acest lucru presupune că nu răspundeți prost la cantități scăzute de cofeină.
👉 Ce tip ar trebui să cumpăr?
Atunci când cumpărați ceai de iasomie, veți avea opțiunea fie de a cumpăra ceaiuri cu frunze vrac, fie pliculețe de ceai.
Potrivit site-ului web Teatulia, „Există cel puțin șapte provincii în China care produc ceai de iasomie, dar cel mai faimos și cel mai parfumat ceai tradițional de iasomie provine din regiunea Fujian”. Căutați ceaiuri făcute în această regiune dacă sunteți în căutarea unei calități superioare.
👉 Cum trebuie păstrat ceaiul?
Ceaiurile verzi sunt de obicei consumate cel mai bine în termen de șase luni până la un an de la cumpărare. Pentru a păstra ceaiurile proaspete, păstrați-le într-un loc răcoros, întunecat, uscat, ferit de lumină, oxigen și umiditate.
👉 Mod de preparare
Pentru a păstra antioxidanții delicați din ceaiul verde și petalele de iasomie, folosiți apă foarte fierbinte, dar nu apă clocotită. În mod ideal, urmăriți să utilizați apă care este în jur de 70 până la 90 de grade Celsius. Puteți obține temperatura potrivită lăsând apa clocotită să se odihnească un minut înainte de a o turna peste frunzele de ceai.
Adăugați aproximativ o linguriță de ceai de iasomie în vrac pentru fiecare cană de apă. Dacă folosiți „perle de iasomie”, folosiți aproximativ 2-3 perle per cană de apă.
Ceaiul verde cu iasomie ar trebui să stea la infuzat între 30 de secunde și 5 minute, în funcție de modul în care a fost procesat ceaiul. Majoritatea experților recomandă înmuierea timp de aproximativ 3 minute în medie.
Produsul finit ar trebui să aibă de obicei o culoare galben-auriu pal, cu note florale și un finisaj proaspăt.
Când faceți acest ceai, s-ar putea să descoperiți că produsul finit are un gust puțin astringent. Dacă se întâmplă acest lucru, puteți îmbunătăți gustul scăzând timpul de infuzare, scăzând temperatura de înmuiere și achiziționând frunze sau flori de ceai de iasomie de înaltă calitate.
👉 Conținut de cofeină
Ceaiul de iasomie are un conținut ridicat de cofeină? Având în vedere că este un tip de ceai verde, are același conținut de cofeină ca și alte ceaiuri verzi.
Adăugarea de flori de iasomie nu adaugă mai multă cofeină.
Câtă cofeină este în ceaiul verde/ceaiul de iasomie? Are 28 de miligrame de cofeină pe ceașcă, ceea ce este mai puțin decât cafeaua (95 mg pe ceașcă) și ceaiul negru (47 mg pe ceașcă).
Cantitatea de cofeină per cană variază în funcție de tipul exact de ceai, precum și de modul în care a fost procesat și preparat.
Pentru a primi cât mai multe beneficii din ceaiul de iasomie fără a experimenta efecte secundare, bea aproximativ două până la trei căni pe zi.
❗️ Riscuri și efecte secundare
Deși este în general sigur de consumat, persoanele sensibile la cofeină ar trebui să aibă grijă la aportul de ceai. Femeile însărcinate și care alăptează nu ar trebui să bea mai mult de una sau două căni pe zi, deoarece unele cercetări arată că mai multă cofeină decât această cantitate poate interfera cu ritmul normal al inimii.
Consumul de ceaiuri cu cofeină pe stomacul gol poate provoca, de asemenea, un stomac deranjat la unele persoane. Dacă se întâmplă acest lucru, încercați să beți după masă.

Niciun comentariu

Nu ratați!