Ceaiul preparat din planta Camellia sinensis este apreciat pentru bunul sau gust si pentru calitatile sale linistitoare, iar nenumarate studii au aratat si valoarea sa medicinala deosebita. Unele dintre beneficiile ceaiului includ detoxifierea organismului, pierderea in greutate, stimularea imunitatii si vigilentei mentale, prevenirea bolilor de inima si artritei, gestionarea diabetului si incetinirea procesului de imbatranire. De asemenea, ajuta la prevenirea caderii parului, la combaterea oboselii, a depresiei si la tratarea problemelor dentare. Multe tipuri de ceai au fost, de asemenea, legate de riscuri mai mici de cancer.
Ceaiul preparat din frunzele plantei cunoscute sub numele stiintific de Camellia sinensis este disponibil sub diferite sortimente, printre care ceai alb, verde, oolong, galben si negru. Diferenta dintre ele este gradul in care frunzele sunt oxidate sau fermentate.
Se crede ca chinezii au fost primii care au folosit aceasta bautura si au descoperit valorile medicinale. Au considerat-o un tonic care ar putea opri imbatranirea, promoveaza tineretea si vitalitatea, motiv pentru care numai descendentii nobili au fost lasati sa o bea, iar bautura a fost tinuta secreta mult timp.
Nutritia ceaiului
Aceste tipuri de ceai au un continut scazut de calorii, fara carbohidrati, proteine sau grasimi. Multe dintre beneficiile pentru sanatate ale ceaiului se datoreaza flavonoidelor care actioneaza ca antioxidanti. Cele mai importante flavonoide sunt catechinele, in special galata epigalocatechina (EGCG). De asemenea, contine substante fitochimice bogate numite metilxantine, care stimuleaza metabolismul si provoaca arderea grasimilor.
Proprietati antioxidante
Antioxidantii din ceai pot preveni radicalii liberi sa afecteze sistemele metabolice, circulatorii, respiratorii si nervoase prin oxidare. Ceaiul verde si alb sunt cele mai benefice in aceasta privinta.
Efecte anti-imbatranire
Polifenolii din ceai stimuleaza celulele care inverseaza semnele imbatranirii pielii, cum ar fi ridurile, petele de varsta, elasticitatea etc. Poate incetini in mod semnificativ procesul de imbatranire, degenerarea maculara, slabirea muschilor si alte conditii induse de imbatranire.
Potential anti-cancerigen
Cele 5 cele mai cunoscute si consumate tipuri de ceaiuri preparate din planta Camellia sinensis, ceaiul verde, negru, oolong, alb si pu’erh joaca diverse roluri atunci cand vine vorba de proprietatile lor preventive impotriva cancerului.
Conform cercetarilor, ceaiul negru are capacitatea de a induce apoptoza in cazul cancerului de colon.
Ceaiul verde, consumat de atat de multa lume pentru lupta cu kilogramele, este cercetat pentru beneficiile sale in privinta prevenirii cancerului.
Din 132 de studii, 118 au aratat o corelatie pozitiva intre riscul redus de cancer si consumul regulat de ceai. Numeroase studii au dovedit ca ceaiul este bogat in polifenoli cu proprietati antioxidante, fiind eficiente in prevenirea cresterii tumorilor si cancerelor, in special de ficat, pancreas, intestine, prostata, creier, rinichi, uter, sani si plamani. Alcaloizii precum taninul si cofeina ajuta, de asemenea, la inhibarea cresterii celulelor canceroase.
Amelioreaza depresia
Cercetari recente arata o legatura intre consumul de ceai si riscul de depresie. S-a observat ca cei care consuma ceai in mod regulat au un risc mai mic de a suferi de depresie.
Promoveaza functia mentala
Ceaiul are un continut ridicat de polifenoli si cafeina care ajuta la stimularea creierului si la imbunatatirea concentrarii. Un aminoacid numit L-teanina prezent in acesta creste vigilenta creierului.
Amelioreaza oboseala
Ceaiul este un mare energizant, iar alcaloizii, taninul si cofeina prezenti in el sunt stimulanti naturali cu actiune eficienta si rapida.
Amelioreaza stresul
Antioxidantii prezenti in ceai ajuta la intarirea sistemului imunitar. Alcaloizii precum taninul si cofeina sunt dezinfectanti puternici si au proprietati antimicrobiene, antivirale si germicide. De aceea, bautura ajuta la ameliorarea febrei si la prevenirea infectiilor.
Imbunatateste digestia
Taninurile prezente in ceai actioneaza ca ajutoare digestive. Catechinele pot ucide bacteriile din intestin, reduce riscul aparitiei problemelor la nivelul tractului digestiv si excesul de gaze.
Pierdere in greutate
Studiile au aratat ca cei care beau in mod regulat ceai fierbinte duc o lupta mai usoara cu kilogramele.
Scade nivelul zaharului din sange
Ceaiul stimuleaza metabolismul, ceea ce duce la descompunerea rapida a zaharului si la scaderea nivelului sau in sange. In acest fel, elibereaza energie si ii ajuta pe cei care sufera de diabet sa-si gestioneze nivelul de zahar din sange.
Previne bolile cardiace
Cei care au consumat 3 cani/zi au aratat o reducere a riscului de diferite boli coronariene si accident vascular cerebral.
Scade colesterolul
Studiile arata ca ceaiul impreuna cu o dieta saraca in grasimi poate scadea nivelul de colesterol LDL.
Imbunatateste sanatatea ochilor
Flavonoidele din ceai protejeaza impotriva bolilor oculare, cum ar fi cataracta, degenerarea maculara si anumite tipuri de glaucom. Gallocatechinul este un flavonoid care formeaza un strat protector pe retina pentru a proteja ochii impotriva razelor UV.
Alte beneficii:
• Reduce riscul de artrita;
• Intareste oasele;
• Previne cheagurile de sange;
• Lupta impotriva gripei;
• Previne raceala si tusea;
• Previne pietrele la rinichi;
• Mentine sanatatea ficatului;
• Mentine sanatatea orala;
• Mentine sanatatea pielii si parului.
Sursa: www.organicfacts.net
Niciun comentariu