Lavanda (sau levantica) se folosea din cele mai vechi timpuri in afectiuni precum stari de nervozitate, neliniste, iritabilitate, tensiune psihica, neurastenie, dureri de cap, migrene, afectiuni cardiace pe fond nervos, tulburari intestinale cu substrat nervos (sindrom de colon iritabil), colici, diaree cauzata de stres.
Ceaiul de lavanda contribuie la reducerea tensiunilor psihice. Este considerat calmant natural ce protejeaza organismul impotriva stresului, armonizeaza starea psiho-emotionala, elimina tensiunile psihice care provoaca insomnii si ofera o stare de liniste. Ceaiul de lavanda are actiuni sedative, antispastice, analgezice, antiseptice, afrodiziace si sudorifice.
Ceaiul de levantica are o concentratie impresionanta de calciu, fier, vitamina A si compusi fenolici. Aceste substante nutritive au efecte benefice asupra sanatatii.
Ceaiul de lavanda poate oferi o usurare a tesuturilor inflamate, insomniei, anxietatii, tulburarilor gastro-intestinale, tensiunii si durerilor de cap.
Stres
Calitatile naturale calmante ale ceaiului de lavanda si componentele sale active il fac ideal pentru persoanele care sufera de stres cronic si anxietate. Poate stimula eliberarea anumitor neurotransmitatori care pot compensa efectul hormonilor de stres din corp si poate preveni epuizarea psihica. Intr-un mod similar, utilizarea acestui ceai are efecte analgezice, practic face corpul si mintea mai putin sensibile la stimulii durerosi.
Sanatate digestiva
Uleiurile esentiale gasite in ceaiul de lavanda au calitati digestive care pot elimina inflamatia, regleaza functionarea musculaturii netede si promoveaza digestia sanatoasa. Continutul de minerale ajuta la imbunatatirea absorbtiei nutrientilor de catre tractul digestiv, prevenind astfel indigestia, constipatia, balonarea sau crampele.
Sanatatea inimii
Ceaiul de lavanda are proprietati anti-coagulante. Prin scaderea nivelului de colesterol LDL si subtierea sangelui, acest ceai reduce riscul formarii cheagurilor de sange, scazand semnificativ riscul de ateroscleroza, infarct miocardic si accidente vasculare cerebrale.
Piele
Antioxidantii si compusii volatili gasiti in ceaiul de lavanda sunt capabili sa caute si sa neutralizeze radicalii liberi din organism, care sunt produse secundare ale metabolismului. Acesti radicali pot provoca boli cronice, semne premature ale imbatranirii, riduri si inflamatii, iar ceaiul de lavanda poate ajuta la ameliorarea acestor simptome, lasand pielea sa arate tanara.
Inflamatie
Ceaiul de lavanda are o lista lunga de conditii inflamatorii pe care le poate contracara, inclusiv dureri de cap, febra, iritare a pielii, dureri de artrita si simptomele unor afectiuni ale articulatiilor.
Tulburari de somn
Multi oameni prefera sa bea acest ceai inainte de culcare datorita proprietatilor anxiolitice si relaxante.
Ceaiul de lavanda se prepara destul de simplu. La doua lingurite de flori de lavanda se adauga in jur de 250 de mililitri de apa fierbinte. Dupa 15 minute de infuzie, la temperatura camerei, se strecoara si se bea pe stomacul gol. Nutritionistii recomanda sa se bea nu mai mult de trei cani de ceai de lavanda pe zi, de obicei cu o jumatatea de ora inainte de masa.
Sursa: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/lavender-tea.html?&utm_source=internal&utm_medium=link&utm_campaign=home-page
Niciun comentariu