Ceaiul de cimbru (Thymus vulgaris) este un remediu des folosit pentru sănătatea căilor respiratorii, fiind apreciat pentru efectele sale antiseptice, expectorante și calmante. Însă, în ciuda reputației sale excelente în susținerea plămânilor, nu este potrivit pentru oricine. Unele categorii de persoane pot suferi reacții adverse sau complicații dacă îl consumă fără prudență.
Beneficiile ceaiului de cimbru pentru plămâni – susținere din cercetări 📚
Cimbrul conține uleiuri volatile (în special timol și carvacrol) cu proprietăți antibacteriene și antifungice demonstrate în mai multe studii clinice și de laborator. Într-o cercetare publicată în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (2020), s-a arătat că extractele de cimbru reduc inflamația bronșică și combat microorganismele responsabile de infecții respiratorii.
Un alt studiu din Phytotherapy Research (2019) confirmă că infuzia de cimbru are efect bronhodilatator, ajutând la eliminarea secrețiilor și calmarea tusei. Practic, substanțele active din cimbru acționează atât asupra cauzei infecției (microbii), cât și asupra simptomelor (tuse, congestie, iritație).
Este adesea recomandat în:
- bronșite acute și cronice
- viroze respiratorii
- astm (doar cu aviz medical)
- sinuzite și tuse productivă
Totuși, acest remediu natural are și limite.
Contraindicații importante ❗
1. Persoanele cu afecțiuni tiroidiene
Cimbrul conține substanțe care pot influența activitatea glandei tiroide, mai ales la persoanele cu hipertiroidism. Conform unei lucrări apărute în Journal of Endocrinological Investigation (2018), anumite componente din uleiul de cimbru pot stimula secreția de hormoni tiroidieni. De aceea, se recomandă evitarea consumului regulat de ceai de cimbru de către persoanele cu afecțiuni tiroidiene, fără consult medical.
2. Gravide și femei care alăptează
Consumul excesiv de ceai de cimbru în timpul sarcinii poate stimula contracțiile uterine. Chiar dacă nu există suficiente studii clinice umane, cercetările pe animale indică o posibilă activitate uterotonă. Femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să evite utilizarea îndelungată sau concentrațiile mari de ceai, mai ales sub formă de extracte.
3. Copii sub 2 ani
Din cauza efectului intens al uleiurilor volatile, ceaiul de cimbru nu este recomandat copiilor foarte mici. Aceste substanțe pot irita mucoasa gastrică sau pot provoca reacții alergice. În cazul copiilor între 2 și 6 ani, se poate administra în cantități reduse, diluat, doar la indicația medicului pediatru.
4. Persoanele cu alergii la plante din familia Lamiaceae
Cimbrul aparține aceleiași familii cu oregano, mentă și busuioc. Persoanele alergice la aceste plante pot dezvolta reacții precum mâncărimi, erupții cutanate sau chiar dificultăți respiratorii după consumul de ceai de cimbru.
5. Pacienți cu ulcer gastric sau gastrită
Deși este folosit ocazional pentru probleme digestive, ceaiul de cimbru poate irita stomacul în cazul persoanelor sensibile sau care suferă de ulcer sau gastrită acută. Timolul, substanța activă din cimbru, are un efect puternic asupra mucoasei digestive.
6. Tratament cu anticoagulante
Uleiurile volatile din cimbru pot avea un ușor efect anticoagulant. Dacă se administrează împreună cu medicamente anticoagulante (ex: warfarină, aspirină), există riscul de sângerări. De aceea, este necesară prudență și consult medical.
Dozaj corect și recomandări
Pentru adulți, doza obișnuită este de 1 linguriță de plantă uscată la 250 ml de apă clocotită, infuzată 10 minute. Se pot consuma 2-3 căni pe zi, timp de maximum 7 zile consecutiv. Pentru copii peste 6 ani, se recomandă o jumătate de cană pe zi, cu o infuzie mai slabă.
Surse:
- Phytotherapy Research – „Thymus vulgaris extract in respiratory disorders”
- Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine – „Antimicrobial and anti-inflammatory properties of thyme”
- Journal of Endocrinological Investigation – „Herbal products and thyroid function”
- Healthline.com – „Thyme Tea Benefits and Side Effects”
- WebMD – „Thyme: Uses, Side Effects, Interactions”
