Ceaiul de crizanteme – un remediu foarte puternic, prea puțin folosit in societatea moderna

0

Acest ceai plăcut și aromat este făcut din florile plantei de crizanteme și a fost folosit în medicina chineză pentru a trata o serie de afecțiuni, de la migrene la hipertensiune și inflamația gâtului.
Pe măsură ce crește în popularitate, ceaiul de crizantemă este evaluat de cercetători pentru activitatea sa antioxidantă. Florile s-au dovedit a poseda o compoziție fitochimică impresionantă care poate potența sănătatea dumneavoastră generală.
Ce este ceaiul de crizanteme?
Chrysanthemum indicum este o planta perena care aparține familiei Asteraceae. Crizantema a fost folosită în medicina tradițională chineză (MTC) de secole și a fost apreciată pentru proprietățile sale de promovare a sănătății. Este un remediu popular pentru tratarea durerilor de cap, a tulburărilor osoase și a insomniei.
Astăzi, floarea crizantemei este folosită pentru a face ceai terapeutic care combate inflamațiile și favorizează relaxarea. Are un gust ușor dulce, floral, care a fost asemănat cu ceaiul de mușețel. Există mai multe soiuri de plante, dar crizantema galbenă este cea mai populară pentru prepararea ceaiului. Alte soiuri includ crizantema roșie, crizantema purpurie și crizantema albă.
Ceaiul făcut din flori de crizantemă s-a dovedit a avea antioxidanți puternici cu efecte puternice de eliminare a radicalilor liberi. Studiile demonstrează, de asemenea, că planta conține diferite tipuri de flavonoide, acizi fenolici și lignani.
În medicina tradițională chineză, ceaiul de crizantemă este cunoscut pentru proprietățile sale de răcire și calmare. Este folosit pentru a reduce febra și pentru a îmbunătăți simptomele de răceală sau respiratorii. De asemenea, este raportat că are efecte antiinflamatorii, sedative, antihipertensive și anti-artrite.
„Ju hua”, așa cum este cunoscuta crizantema în limba chineză, are un conținut impresionant de nutrienți, care sunt cunoscuți pentru a susține sănătatea ficatului, a pielii și a ochilor, cu prezența vitaminei A și a beta-carotenului. De asemenea, conține vitamine B, vitamina C și minerale care întăresc oasele, inclusiv calciu, magneziu, fier și potasiu.
În medicina tradițională chineză, ceaiul de crizanteme este utilizat pentru a promova sănătatea ficatului și a rinichilor. Servește ca diuretic natural și ajută la curățarea organismului de toxine. De asemenea, oferă antioxidanți care promovează îmbătrânirea sănătoasă. Din aceste motive, este un ceai bine cunoscut în această formă antică de medicină.
Beneficii pentru sănătate
Deși există dovezi științifice limitate cu privire la beneficiile crizantemei, cercetătorii au descoperit că aceasta posedă proprietăți care promovează sănătatea în studiile pe animale și de laborator. Beneficiile frunzelor de crizantemă sunt cunoscute din rapoartele anecdotice din medicina chineză, deoarece au fost utilizate terapeutic de secole.
1. Antioxidant
Ceaiul de crizanteme conține un conținut ridicat de antociani, care sunt cunoscuți ca antioxidanți puternici. Un studiu din 2019 publicat în Food Research International a constatat că floarea de crizantemă are mecanisme antioxidante și antiinflamatorii.
Și când cercetătorii au analizat 17 ceaiuri de crizantemă comerciale care au fost infuzate cu apă fierbinte, au descoperit că toate extractele au suprimat producția de specii de oxigen în celulele de laborator. Aceste rezultate arată că floarea crizantemei are proprietăți antioxidante puternice și poate fi folosită ca ceai funcțional.
2. Sporește sănătatea inimii
Deși cercetările pe această temă sunt limitate, un studiu efectuat pe șobolani arată că crizantema morifolium are efecte cardioprotectoare asupra vaselor de sânge restricționate și oxigenarea creierului.
În MTC, extractele din această plantă sunt, de asemenea, utilizate pentru îmbunătățirea hipertensiunii. Și cercetările privind uleiurile esențiale de crizantemă indică faptul că inhalarea poate reduce tensiunea arterială și ritmul cardiac.

3. Promovează relaxarea
În medicina chineză, această plantă este cunoscută pentru proprietățile sale sedative. Un studiu efectuat pe șoareci sugerează că extractul de crizantemă are efecte anti-anxietate și facilitează relaxarea. Acest lucru poate fi cauzat de efectele plantei asupra receptorilor GABA și serotoninei.
4. Sprijină sănătatea oaselor
Când cercetătorii au investigat efectul extractului de crizantema asupra celulelor osteoclastice și osteoblastice, care sunt responsabile pentru defalcarea și remodelarea oaselor, au descoperit că are efecte benefice.
În acest studiu de laborator, crizantema a reușit să inhibe celulele care descompun osul și să îmbunătățească celulele care reconstruiesc osul. Acest lucru relevă potențialul rol terapeutic al crizantemelor în tulburările legate de oase.
În plus față de aceste beneficii potențiale, secole de rapoarte anecdotice sugerează că ceaiul de crizantemă poate, de asemenea:
îmbunătăți condițiile respiratorii
reduce febra
promova detoxifierea
susține vederea și sănătatea ochilor
crește energia

Mod de preparare:
Puteți face propriul ceai organic de crizantemă cu flori pe care le-ați crescut singur sau cu flori pe care le-ați cumpărat. Dacă folosiți flori cultivate acasă, asigurați-vă că nu au fost pulverizate cu pesticide sau alte substanțe chimice.
În primul rând, trebuie să fie curățate temeinic și uscate timp de câteva zile. Apoi urmați acești pași pentru a prepara ceai de flori de crizantema:
Fierbeți apa și lăsați-o să stea timp de un minut pentru a reduce temperatura (apa nu trebuie sa fie foarte fierbinte).
Pentru fiecare 250 ml de apă, adăugați 3-6 flori întregi de crizantema.
Lăsați florile in apa timp de aproximativ cinci minute (până când apa devine galben auriu).
Se strecoară florile.
Adăugați înlocuitori de zahăr, cum ar fi mierea sau stevia, dacă se preferă.
Ceaiul de crizantemă rece este, de asemenea, delicios și la fel de benefic. Pur și simplu turnați ceaiul preparat într-un recipient și păstrați-l în frigider.
Riscuri și efecte secundare
Este posibil să aveți o alergie la crizantemă, care poate provoca reacții cutanate precum roșeață, umflături și mâncărime. Dacă aveți oricare dintre aceste efecte secundare ale ceaiului de crizantemă, încetați să consumați băutura.
Dacă luați medicamente care suprimă sistemul imunitar, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza ceaiul de crizantemă terapeutic. Nu există suficiente dovezi pentru a recomanda utilizarea terapeutică pe termen lung a acestui ceai din plante, așa că consultați furnizorul de servicii medicale dacă intenționați să îl utilizați pentru a îmbunătăți orice stare de sănătate.
Utilizarea crizantemelor terapeutic nu este recomandată femeilor gravide, deoarece nu există suficiente dovezi ale siguranței acesteia.

Niciun comentariu

Nu ratați!

Introduceți adresa dumneavoastră de email pentru a primi cele mai noi articole:

Prin abonarea la newsletter-ul nostru aveți șansa de a câștiga unul dintre cele trei coșuri cu produse naturiste, oferite lunar prin tragere la sorți.