Ciocolata neagră: 7 moduri în care îți poate susține sănătatea + profil nutrițional

0
ciocolata neagră beneficii

Ciocolata neagră este încărcată cu substanțe nutritive și este o sursă excelentă de antioxidanți.
Studiile arată că un aport moderat de ciocolată neagră poate ajuta la pierderea în greutate. Poate reduce absorbția grăsimilor și poate crește sațietatea.
Ciocolata neagră poate avea beneficii și pentru piele și inimă, printre altele. Este o sursă de antioxidanți puternici și alți nutrienți importanți. Conține 50-90% substanțe solide din cacao.
Flavonolii din ciocolata neagră contribuie la majoritatea beneficiilor sale. Acești compuși au efecte antioxidante care promovează sănătatea inimii, ajută la combaterea cancerului și stimulează funcția creierului. Ciocolata neagră poate ajuta și la scăderea în greutate.
👉 Ce conține ciocolata neagră? ( *Sursa: USDA, valori pentru 100 de grame, procent cacao între 70-80%)


1. Poate ajuta la scăderea în greutate
Aportul moderat de ciocolată neagră poate crește sațietatea și poate duce la pierderea în greutate.

Cercetările sugerează că ciocolata neagră poate avea un rol de jucat în pierderea în greutate. Poate scădea expresia genelor implicate în sinteza acizilor grași. Acest lucru reduce digestia și absorbția grăsimilor și carbohidraților, crescând astfel sațietatea.
Cu toate acestea, moderarea este esențială. Doar 100 de grame de ciocolată neagră conțin aproximativ 600 de calorii. Prin urmare, nu mâncați mai mult de un cub de ciocolată neagră într-o zi.
2. Vă poate proteja pielea
Flavonolii din ciocolata neagră pot proteja pielea împotriva daunelor provocate de soare.
Studiile arată că flavonolii din cacao oferă fotoprotecție și îmbunătățesc circulația dermică a sângelui.
Acest efect poate fi atribuit antioxidanților (în special flavonolilor) din ciocolata neagră.
3. Poate stimula sănătatea inimii
Antioxidanții din ciocolata neagră pot reduce riscul bolilor de inimă prin prevenirea oxidării, scăderea nivelului de colesterol rău și creșterea nivelului de colesterol bun.
Aportul obișnuit de ciocolată poate reduce riscul bolilor coronariene. Studiile au arătat că ciocolata neagră poate avea mai multe beneficii decât ciocolata cu lapte. Un motiv principal pentru acest efect ar putea fi flavonoidele din ciocolata neagră.
Unele surse susțin că ciocolata neagră poate promova producția de oxid nitric, care relaxează vasele de sânge și îmbunătățește fluxul sanguin. Cu toate acestea, avem nevoie de mai multe cercetări pentru a stabili acest lucru.
Știm că ciocolata neagră este făcută din cacao. Conform unui studiu japonez, polifenolii din pudra de cacao pot reduce LDL (colesterolul rău), pot crește HDL (colesterolul bun) și pot suprima LDL oxidat.
Studiile arată că consumul de ciocolată neagră de peste cinci ori pe săptămână a fost asociat cu un risc cu 57% mai mic de boli coronariene (un cub/zi).
4. Poate promova funcția creierului
Flavonolii din ciocolata neagră pot ridica starea de spirit și pot îmbunătăți sănătatea cognitivă la vârstnici.
Într-un studiu realizat pe subiecți sănătoși, sa constatat că aportul de ciocolată neagră (cu un conținut de 70% cacao) îmbunătățește sănătatea comportamentală și a creierului. Cu toate acestea, sunt în curs cercetări suplimentare pentru a elabora aceste mecanisme.
Într-un al doilea studiu realizat de aceeași echipă, s-a constatat că ciocolata neagră îmbunătățește semnalizarea neuronală și percepția senzorială.
Ciocolata neagră promovează starea de spirit și poate atenua stresul emoțional. Cu toate acestea, avem nevoie de cercetări suplimentare pentru a înțelege mecanismele implicate.
Ciocolata neagră conține, de asemenea, un compus numit epicatechin, care poate reduce leziunile cerebrale în eventualitatea unui accident vascular cerebral. Dar nu toată ciocolata neagră este creată la fel. Prin urmare, asigurați-vă că parcurgeți lista ingredientelor.
5. Ajută la prevenirea cancerului
Studiile pe șobolani evidențiază o posibilă legătură între aportul de ciocolată neagră și prevenirea cancerului de colon. S-a constatat că o dietă care include ciocolată neagră reduce proliferarea celulară și inflamația.
Aportul zilnic de cantități mici de flavanoli din ciocolată neagră și alte surse poate fi o abordare naturală pentru prevenirea cancerului de colon. Cu toate acestea, avem nevoie de mai multe cercetări în acest sens.
Potrivit Societății Americane a Cancerului, flavonolii din boabele de cacao (ciocolată neagră) pot ajuta la reducerea deteriorării celulelor.
Pudra de cacao din ciocolată neagră are concentrații ridicate de catechine și procianidine care pot avea un efect benefic împotriva stresului oxidativ și a inflamației cronice, ambele fiind factori de risc pentru cancer.
6. Poate ajuta tratamentul diabetului
Consumul de ciocolată neagră poate reduce nivelul zahărului din sânge, conform unor studii.
Este posibil ca polifenolii de cacao din ciocolata neagră să influențeze direct rezistența la insulină și să reducă riscul de diabet. Acestea pot induce generarea de celule beta pancreatice și stimula secreția de insulină, scăzând astfel nivelul zahărului din sânge. Mai multe studii trebuie efectuate pentru a analiza în continuare efectele antidiabetice ale ciocolatei negre.
Cu toate acestea, rapoartele sugerează că ciocolata neagră poate avea unele efecte adverse (doar rareori) asupra persoanelor care suferă de diabet. Dar acest lucru nu este încă validat de cercetători.
7. Poate promova sănătatea intestinelor
Microbii buni din intestin, și anume Bifidobacterium și bacteriile lactice, fermentează ciocolata neagră și produc compuși antiinflamatori.
Într-un alt studiu, consumul de alimente bogate în flavonoli de cacao ar putea îmbunătăți semnificativ creșterea bacteriilor intestinale benefice. Deși sunt necesare cercetări suplimentare, aceasta este o constatare promițătoare.

Niciun comentariu

Nu ratați!