Cimbrul – leac împotriva infecțiilor, digestiei lente și durerilor

0

Cimbrul este una din cele mai puternice plante pentru afecțiunile sistemului respirator și digestiv.
Îl putem folosi în scop medicinal sub formă de ceai, tinctură, capsule, ulei esențial sau chiar ca unguent, pentru dureri.
Cimbrul – remediu fierbinte pentru afecțiuni marcate de răceală sau stagnare
Cimbrul (Thymus vulgaris) este foarte aromatic și are o energie caldă. Botanista Rosalee de la Foret îl include în categoria plantelor fierbinți și uscate.
Acest tip de plante ajută în afecțiunile marcate de răceală sau stagnare, precum cele care provoacă un strat gros albicios pe limbă și mucus alb stocat în plămâni.
Cimbrul și infecțiile
Cu cât mai aromată este o plantă, cu atât mai puternice sunt efectele sale medicinale. Cimbrul are un gust intens, ceea ce vădește conținutul său bogat în uleiuri esențiale.
Acestea dețin proprietăți antimicrobiene remarcabile. Nu este de mirare de ce cimbrul este utilizat în numeroase tipuri de infecții.
De la infecții orale, gingii dureroase sau inflamate, până la dureri în gât, cimbrul poate fi folosit sub formă de apă de gură, gargară sau ceai.
Botanistul Stephen Buhner scrie despre cimbru în cartea sa despre antibiotice naturale. Acesta citează studii care arată că cimbrul inhibă mecanismele care fac celulele bacteriene să devină rezistente la antibiotice.
Uleiul esențial de cimbru previne creșterea unor patogeni diverși, precum Candida, stafilococi, E. coli sau infecții nosocomiale.
Cimbrul și răcelile
Cimbrul are o afinitate pentru sistemul respirator superior. Este folosit în răceli, gripe și infecții respiratorii de mii de ani. Oamenii au apelat la el inclusiv în perioadele de epidemie cu boli infecțioase contagioase.
Dioscorides scria în vremea lui că cimbrul luat cu oțet și sare elimină flegma prin intestine. Cimbrul este util în bronșita acută. Accelerează procesul de vindecare cu circa 2 zile. Combinat cu iederă sau lumina nopții dă rezultate mai bune.
Data viitoare când simți că ai o congestie la nivelul sinusurilor sau plămânilor, sau te simți răcit, fă-ți o cană cu ceai de cimbru.

Cimbrul și digestia
Asemenea altor plante aromatice culinare, cimbrul susține digestia. Îl putem adăuga în diferite mâncăruri.
Pentru a pune în mișcare o digestie foarte stagnantă sau lentă, cimbrul poate fi administrat sub formă de tinctură sau capsule. Reduce balonarea, flatulența și râgâiala.
Calmează spasmele digestive și simptomele sindromul colonului iritabil.
Cimbrul și durerile
Puțini știu că cimbrul poate fi folosit ca analgezic în anumite tipuri de dureri. Botanista Maude Grieve îl recomandă pentru durerile articulare. Acesta crește vasodilatația, încălzește și înrorește regiunea pe care este aplicat.
În acest fel ajută la calmarea durerilor. Diverși botaniști recomandă cimbrul pentru crampe menstruale sau menstruații dureroase, sub formă de ceai sau perne cu cimbru.
Botanistul Nicholas Culpepper considera cimbrul benefic în durerile de gută, sciatică sau dureri generale provocate de răceală.
Aduce multă alinare în durerile de umăr, de articulații sau de șold. Poate fi adăugat la băi.
Contraindicații
Cimbrul este contraindicat în doze medicinale în perioadele de sarcină și alăptare.

Niciun comentariu

Nu ratați!