Elixir de primăvară: sirop de urzici făcut acasă, simplu și sănătos

0

E sezonul urzicilor și nu trebuie să ratăm aceste buruieni tămăduitoare! Au proprietăți profilactice și curative și merită incluse în meniul nostru de primăvară.

Dacă nu vă place gustul intens de „fier” al urzicilor, le puteți prepara sub forma unui  sirop dulce.

Ce beneficii ne aduc urzicile

Urzicile sunt deopotrivă aliment și medicament. Au proprietăți detoxifiante, depurative, tonice, energizante și nutritive.

În primul rând, fac o curățenie generală în corp. Clorofila – pigmentul implicat în fotosinteză – este responsabil pentru eliminarea deșeurilor din corp.

Pe lângă faptul că purifică sângele de toxine și îl primenesc, urzicile cresc nivelul de globule roșii care susțin hemoglobina.

Consumul de urzici îmbunătățește circulația sangvină și oxigenarea celulelor corpului. Crește rezistența naturală a corpului la infecții și boli. Conține vitamine antioxidante și nu numai, precum A, C, B1, B2, K.

Urzicile sunt de asemenea un bun remineralizant. Furnizează fier, calciu, magneziu, fosfați, potasiu și siliciu.

Nutriționiștii le recomandă în dieta persoanelor cu anemie, imunitate scăzută, astenie, oboseală, epuizare, slăbiciune, stres crescut, tulburări nervoase.

Sunt bune pentru oase, articulații, aparatul urinar și piele. Fortifică firul de păr și combat căderea excesivă a părului, mătreața și alergiile.

Urzica este o plantă regenerantă, ajutând la prevenirea proceselor degenerative care duc la boli.

Sirop de urzici – rețetă

  • Spălați bine urzicile, înlăturând toate impuritățile vizibile. Tocați-le mărunt cu cuțitul și puneți-le într-un borcan de sticlă de 400 de grame. Borcanul trebuie umplut pe trei sferturi, așa că, dacă este nevoie, îndesați-le, sau completați cu cât este nevoie.
  • Turnați mierea, amestecând continuu cu o lingură de lemn, pentru a obține un amestec omogen.
  • Închideți borcanul cu capacul și puneți-l într-un loc răcoros și aerisit.
  • Lăsați urzicile la macerat în miere timp de o lună.
  • După ce au trecut cele 30 de zile, strecurați siropul rezultat printr-o sită sau printr-un tifon.
  • Siropul de urzici obținut în urma filtrării se transferă într-o sticlă închisă la culoare și se închide ermetic.

Mod de administrare

Siropul de urzici cu miere se poate consuma zilnic în perioada de primăvară. Se iau 3 linguri pe zi, câte 1 lingură înainte de fiecare din mesele principale. Cura poate dura 3-4 săptămâni. Aceasta va ajuta la mărirea imunității. Persoanele care suferă de alergii externe sau interne, sau afecțiuni autoimune, trebuie să ia o doză zilnică mai mare,  4-5 lingurițe de sirop. În aceste cazuri, se recomandă cure de 1-2 luni de zile.  Cura cu urzici poate fi reluată în perioada de toamnă. Urzicile pot fi consumate și în alte forme, precum ceai sau tinctură. Urzicile uscate pot fi puse și în mâncăruri, precum ciorbe.

Niciun comentariu

Nu ratați!